Πονοκέφαλο προκαλεί η πρόσφατη μεγάλη κατολίσθηση στον Ισθμό της Κορίνθου. «Τρέχουν» οι ειδικοί προκειμένου να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα της διάνοιξης του Ισθμού πριν ξεκινήσει για τα καλά η φετινή τουριστική περίοδος.
Μπορεί η αρχική κατολίσθηση στον Ισθμό της Κορίνθου να συνέβη πριν από περίπου 10 ημέρες όμως η διώρυγα παραμένει ακόμα κλειστή.
Μάλιστα, παρά τις όποιες εργασίες οι καταπτώσεις συνεχίζονται ακόμα, προβληματίζοντας περισσότερο τους ειδικούς και τα συνεργεία που δίνουν μάχη για τη διάνοιξη του Ισθμού, αναφέρει το Up Stories που ανέβασε και το παρακάτω εντυπωσιακό βίντεο από drone.
Το μέγεθος της κατολίσθησης είναι πρωτοφανές! Χαρακτηριστικό του μεγέθους της είναι πως η μία από τις δύο βάσεις της μεγάλης σιδερένιας πεζογέφυρας που δεσπόζει στην περιοχή κυριολεκτικά αιωρείται στο κενό, καθώς το έδαφος κάτω από αυτήν έχει υποχωρήσει.
Ισθμός της Κορίνθου: Μάχη με το χρόνο
Οι εργασίες για την αντιστήριξη τόσο της πεζογέφυρας όσο και των τοιχωμάτων του Ισθμού έχουν ήδη ξεκινήσει προκειμένου να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα της διάνοιξης του Ισθμού πριν ξεκινήσει για τα καλά η φετινή τουριστική σεζόν.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως ο Ισθμός της Κορίνθου αποτελεί την κύρια αρτηρία κυκλοφορίας πολλών τουριστικών και εμπορικών πλοίων στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα ο αριθμός τους αγγίζει τις 15.000 το χρόνο.
Η Διώρυγα «κόβει» σε ευθεία γραμμή τον Ισθμό της Κορίνθου σε μήκος 6.346 μ. Το πλάτος της στην επιφάνεια της θάλασσας είναι 24,6 μ. και στον βυθό της 21,3 μ., ενώ το βάθος της κυμαίνεται μεταξύ 7,50 και 8μ.
Ωστόσο, η ιδιόμορφη γεωλογική σύσταση των πρανών της είχε ως συνέπεια καταπτώσεις κατά καιρούς μεγάλων όγκων χωμάτων, με αποτέλεσμα να παραμείνει κλειστή για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Ισθμός της Κορίνθου: Το παρελθόν
Συνολικά από την έναρξη λειτουργίας της μέχρι το 1940, οι διάφορες καταπτώσεις προκάλεσαν το κλείσιμο της Διώρυγας για διάστημα 4 χρόνων. Η σημαντικότερη από αυτές έγινε το 1923 οπότε κατέπεσε όγκος χωμάτων 41.000 κυβικών μέτρων και κράτησε τη διώρυγα κλειστή για 2 χρόνια.
Επίσης, μεγάλη διακοπή της λειτουργίας της Διώρυγας έγινε το 1944 και οφείλεται σε ανατίναξη των πρανών που προκάλεσαν οι Γερμανοί φεύγοντας. Κατέπεσε τότε όγκος 60.000 κυβικών μέτρων χωμάτων, οι δε εργασίες εκφράξεως κράτησαν 5 χρόνια ( 1944 – 1949 ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου