Μεταξύ των όσων ανακοινώθηκαν βρίσκεται και η χαλάρωση των μέτρων για την τέλεση γάμων και βαφτίσεων.
Νέα δεδομένα στις δεξιώσεις των γάμων και των βαπτίσεων από τον Ιούνιο ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος, στα νέα μέτρα της χαλάρωσης του lockdown.
Οι γάμοι και τα βαφτίσια θα μπορούν να γίνουν κανονικά με κόσμο από τον Ιούνιο, αλλά με περιορισμό στα άτομα που θα είναι καλεσμένοι στις δεξιώσεις των εξωτερικών χώρων.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις ανακοινώσεις, από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.
Οι λόγοι που ανοίγουμε τώρα με τόσα κρούσματα
Απάντηση με τέσσερα σκέλη στην ερώτηση, «πέρυσι ανοίξαμε όταν είχαμε σχεδόν μηδενικά κρούσματα, φέτος γιατί ανοίγουμε με τα κρούσματα τόσο ψηλά;», έδωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κατά την ενημέρωση της Τετάρτης. Κατ' αρχάς, το 2021 δεν είναι 2020, είπε, και πιο αναλυτικά:
Πρώτον, πέρυσι δεν είχαμε εμβόλια ενώ φέτος έχουμε.
Δεύτερον, πέρυσι κάναμε 800 τεστ την ημέρα στην αρχή της πανδημίας ενώ φέτος υπερβαίνουμε τα 80.000 και ταυτόχρονα πραγματοποιούμε εκατομμύρια self test σε εβδομαδιαία βάση.
Τρίτον, πέρυσι η ανοσία του πληθυσμού ήταν σχεδόν μηδενική ενώ φέτος αυξάνεται εκθετικά.
Τέταρτον, πέρυσι το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν πολύ πιο αδύναμο, ενώ φέτος έχουν προστεθεί 100άδες κλίνες απλές και ΜΕΘ.
Χάρη σε όλους αυτούς τους παράγοντες λοιπόν, «μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αφήνουμε πίσω μας τα lockdown και ανοίγουμε με ασφάλεια, και υψηλό αίσθημα ατομικής και συλλογικής προστασίας ξανά την οικονομία και τον τουρισμό μας», συμπέρανε ο Α. Σκέρτσος.
«Τη μάχη της δημόσιας υγείας την έχουμε κερδίσει»
Εν κατακλείδι, έναν και πλέον χρόνο τώρα, η ελληνική κυβέρνηση, όπως και κάθε άλλη κυβέρνηση, έχει υποχρεωθεί στη μάχη που όλοι δίνουμε κατά της πανδημίας, να σχεδιάζει και να υλοποιεί πολιτικές δημόσιας υγείας που επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων μας, με ορίζοντα ακόμη και μίας εβδομάδας. «Πρόκειται για πρωτόγνωρη άσκηση δημόσιας πολιτικής που δεν έχει προηγούμενο, και που φυσικά όταν συντελείται υποχρεωτικά σε τέτοιους χρόνους, συνοδεύεται και από λάθη», αναγνώρισε και συμπλήρωσε:
«Στο επίκεντρο, όμως, των αποφάσεων μας όλο αυτό το διάστημα ήταν πάντοτε η προστασία της υγείας των ανθρώπων, της δημόσιας υγείας, και στη συνέχεια, της οικονομίας και της εργασίας. Και τη μάχη της δημόσιας υγείας, συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την έχουμε κερδίσει. Η Ελλάδα, με τις λιγοστές δυνάμεις της, έχει καταφέρει να έχει μικρότερο υγειονομικό αντίκτυπο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και αυτό είναι κατάκτηση όλων μας και όλων σας. Έτσι θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα μέχρι να νικήσουμε ολοκληρωτικά την πανδημία και να απελευθερώσουμε πλήρως την κοινωνία και την οικονομία από τα περιοριστικά μέτρα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου