Παρασκευή, Ιουνίου 11, 2021

Ύποπτο το διάταγμα των ΗΠΑ για τις Πρέσπες – Συνιστά έμμεση απειλή στους βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν τα μνημόνια με τα Σκόπια;


 

Επίσημη απειλή για επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όσους αμφισβητήσουν την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών προβλέπει διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, το οποίο προβλέπει την χρονική επέκταση του σχεδίου «εθνικής έκτακτης ανάγκης» για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, που είχε αρχικά διακηρυχθεί με την απόφαση του 2001. Να σημειώσουμε ότι όσον αφορά τα Σκόπια, το συγκεκριμένο σχέδιο είχε εκπονηθεί κατά την διάρκεια και αμέσως μετά των επεισοδίων στο Τέτοβο όπου οι αλβανοί των Σκοπίων επιχείρησαν να επαναλάβουν ότι έκαναν με το Κοσσυφοπέδιο. Δηλαδή να υπάρξει Κωοποίηση των Σκοπίων, που πρακτικά θα οδηγούσε στην διάλυση τους.

Διάταγμα Μπάιντεν: Κυρώσεις σε όσους αμφισβητούν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Με το νέο διάταγμα όμως, διαπιστώνουμε ότι δεν μιλάμε για μία απλή επέκταση του συγκεκριμένου συμφώνου, αλλά υπάρχει ρητή και ξεκάθαρη αναφορά στην συμφωνία των Πρεσπών, με τρόπο που προσβάλλει το δημοκρατικό πολίτευμα της Ελλάδας.

Αυτό διότι ο καταιγισμός απειλών που περιλαμβάνει το διάταγμα απέναντι σε όποιον αμφισβητήσει την συμφωνία των Πρεσπών, συνιστά απειλή για την ίδια την Δημοκρατία. Δεν μπορεί να θωρακίζεται με τέτοιον βίαιο τρόπο μία συμφωνία που πέρασε από ένα εθνικό κοινοβούλιο με οριακή πλειοψηφία. Δεν μπορεί να απειλούνται συλλήβδην πρόσωπα, οργανώσεις, πολιτικά κόμματα ακόμα και έθνη εάν αποφασίσουν δημοκρατικά να αμφισβητήσουν, ακόμα και να ακυρώσουν μία συγκεκριμένη σύμβαση.

Απειλές κατά της Δημοκρατίας με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ

Με το διάταγμα καθορίζονται τα κριτήρια για την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε όσους εμπλέκονται σε ενέργειες που συνιστούν «ασυνήθιστη και έκτακτη απειλή» για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά και για την εξωτερική πολιτική της χώρας, λες και η άσκηση εξωτερικής πολιτικής είναι μονομερές δικαίωμα και τα εμπλεκόμενα μέρη – κράτη που επηρεάζονται δεν έχουν δικαίωμα να αντιδράσουν εάν κρίνουν ότι η εξωτερική πολιτική μιας τρίτης χώρας επηρεάζει δυσμενώς τα συμφέροντα τους!

Τέτοιες απειλές, όπως εξειδικεύει το διάταγμα, μπορεί προέρχονται από άτομα που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα σε ενέργειες ή πολιτικές που απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα ή την εδαφική ακεραιότητα οποιασδήποτε περιοχής ή κράτους στα Δυτικά Βαλκάνια. Δεν υπάρχει όμως καμία εξήγηση για την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από την Σερβία, που παραβιάζει βάναυσα το διεθνές δίκαιο και συνιστά αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με το διάταγμα θα επιβάλλονται επίσης κυρώσεις, μεταξύ άλλων, και σε άτομα που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα σε ενέργειες ή πολιτικές που υπονομεύουν τις δημοκρατικές διαδικασίες ή θεσμούς στα Δυτικά Βαλκάνια, παραβιάζουν, ή προβαίνουν σε πράξεις που παρεμποδίζουν ή απειλούν την εφαρμογή οποιασδήποτε περιφερειακής ασφάλειας, ειρήνης, συνεργασίας ή συμφωνίας ή πλαισίου αμοιβαίας αναγνώρισης ή μηχανισμούς λογοδοσίας που σχετίζονται με τα Δυτικά Βαλκάνια. Η συγκεκριμένη αναφορά αναφέρεται σαφώς σε οποιασδήποτε μορφής αμφισβήτηση, κυρίως της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία είναι και η νεότερη συμφωνία που συμπεριλαμβάνεται στο συγκεκριμένο διάταγμα.

Συγκεκριμένα αναφέρονται οι ακόλουθες συμφωνίες:

Η Συμφωνία των Πρεσπών του 2018, η συμφωνία πλαίσιο της Οχρίδας του 2001, το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι Συμφωνίες του Ντέιτον ή τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Διάσκεψης για την Εφαρμογή της Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο του 1995, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων ή των συμπερασμάτων του Υπατου Εκπροσώπου, του Συμβουλίου Εφαρμογής της Ειρήνης ή του Διοικητικού Συμβουλίου του ή το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ή, σε ό,τι αφορά στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Σκανδαλώδης παρέμβαση στην λειτουργία του πολιτεύματος!

Δηλαδή μιλάμε για συμφωνίες πολλών δεκαετιών, εκτός από την συμφωνία των Πρεσπών η οποία ουσιαστικά ενεργοποιήθηκε δύο χρόνια πριν, ενώ παράμετροι της δεν έχουν ψηφιστεί ακόμα από το ελληνικό κοινοβούλιο! Χαρακτηριστικό παράδειγμα και ενδεχομένως στόχευση του διατάγματος είναι οι πιθανές αντιδράσεις ελλήνων βουλευτών στην ερχόμενη ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας Ελλάδας – Σκοπίων! Δηλαδή, με την ευρεία ερμηνεία του διατάγματος των ΗΠΑ, ένας βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου ο οποίος αμφισβητήσει και καταψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας που απορρέουν από την συμφωνία των Πρεσπών, μπορεί να αποτελέσει στόχο των συγκεκριμένων κυρώσεων.

Έχουμε λοιπόν μία πρωτοφανή παρέμβαση στο ίδιο το πολίτευμα της Ελλάδας από μία ξένη δύναμη και φυσικά καταστρατήγηση του Συντάγματος που προασπίζει την ανεξαρτησία του βουλευτή.

Το διάταγμα διευκρινίζει ότι τα Δυτικά Βαλκάνια «περιλαμβάνουν τα εδάφη της πρώην Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και της Δημοκρατίας της Αλβανίας», υπογραμμίζοντας ότι η υπονόμευση μεταπολεμικών συμφωνιών και θεσμών μετά τη διάλυση της πρώην Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, καθώς και η εκτεταμένη διαφθορά σε διάφορες κυβερνήσεις και θεσμούς στα Δυτικά Βαλκάνια, εμποδίζουν την πρόοδο προς την αποτελεσματική και δημοκρατική διακυβέρνηση και την πλήρη ένταξη σε διατλαντικούς θεσμούς, και ως εκ τούτου αποτελούν ασυνήθιστη και έκτακτη απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ανθρώπινα δικαιώματα, «υπάνθρωποι» Έλληνες

Ενέργειες που σχετίζονται με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφθοράς από, για λογαριασμό ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο σχέση με κυβέρνηση στα Δυτικά Βαλκάνια, ή εν ενεργεία ή πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους σε οποιοδήποτε επίπεδο διακυβέρνησης στα Δυτικά Βαλκάνια, όπως κατάχρηση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, απαλλοτρίωση ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων για προσωπικό κέρδος ή πολιτικούς σκοπούς ή δωροδοκία, συμπεριλαμβάνονται επίσης στην παράθεση αιτιών κυρώσεων του συγκεκριμένου διατάγματος.

Η χαρακτηριστικότερη περίπτωση όμως που θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί ήδη οι υποτιθέμενες κυρώσεις, εάν όντως μιλούσαμε για πραγματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι η σκανδαλώδης ληστεία των περιουσιών των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, που υπόκεινται ακόμα και σήμερα σε μία γενοκτονία, σε μία εθνοκάθαρση με τις περιουσίες τους να κατάσχονται σκανδαλωδώς από το αλβανικό κράτος!

Τίποτα όμως δεν έχει γίνει, ούτε μία ανακοίνωση δεν έχει εκδοθεί από τις ΗΠΑ για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής κοινότητας της Βορείου Ηπείρου. Γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μάλλον οι Έλληνες δεν θεωρούνται «άνθρωποι» για το συγκεκριμένο διάταγμα.

Ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους παραβάτες

Σε περιπτώσεις παραβίασης των κριτηρίων του Διατάγματος, θα επιβάλλονται κυρώσεις από τον Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών και σε συνεννόηση με τον υπουργό Εξωτερικών, σε βάρος των περιουσιακών στοιχείων όσων εμπλέκονται καθώς και των συμφερόντων σε ακίνητα που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία εφεξής έρχονται εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, ή τα οποία ή στη συνέχεια ανήκουν στην κατοχή ή τον έλεγχο οποιουδήποτε προσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν θα επιτρέπεται να μεταφερθούν, να πληρωθούν, να εξαχθούν, να αποσυρθούν ή να αντιμετωπιστούν με άλλο τρόπο, ενώ, μεταξύ άλλων, θα απαγορεύεται και η είσοδος των εμπλεκομένων στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες απο το newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου