Παρασκευή, Ιουνίου 11, 2021

Προπομπός αποφάσεων η δήλωση Γεωργιάδη...



...για απολύσεις μη εμβολιασμένων...

Aσχολίαστη… αφήνει το Μέγαρο Μαξίμου την δήλωση του Άδωνη Γεωργιάδη ότι οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να απολύσουν εργαζόμενους, που δεν έχουν εμβολιαστεί. Δημιουργώντας μάλιστα με αυτή την σιωπή εύλογες σκέψεις για το αν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων λειτουργεί ως προπομπός αποφάσεων.


«Δεν μπορεί μια... επιχείρηση να κινδυνεύει να κλείσει επειδή ένας υπάλληλος θέλει να ασκήσει το δήθεν δικαίωμά του να μην εμβολιαστεί. Στην υπάρχουσα εργασιακή νομοθεσία μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο εάν ο εργαζόμενος θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση» ανέφερε στην ΕΡΤ ο κ. Γεωργιάδης φέρνοντας ως παράδειγμα ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα.


Κυβερνητικοί αξιωματούχοι περιέγραφαν ως τώρα διαφορετικά το πλαίσιο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, που έχουν κατά νου. Πιλότος ανέφεραν ότι θα είναι το modus vivendi των self test, τα οποία θεσμοθετήθηκαν ως υποχρεωτικά και συνδέθηκαν με τις υποχρεώσεις του υπαλλήλου, που απορρέουν εκ της εργασίας του.


Η άρνηση διενέργειας και δήλωσης του self test είχε προβλεφθεί να αντιμετωπίζεται από τον εργοδότη πχ με υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, τηλεργασία κλπ.


«Κατά αντίστοιχο τρόπο ο αρνητής του εμβολίου, που υπηρετεί σε μια υπηρεσία σημαντική για την δημόσια υγεία, θα μπορούσε να μετατεθεί σε ένα άλλο πόστο όπου δεν θα συγχρωτίζεται με το κοινό» εξηγούσε κυβερνητική πηγή, μιας και το εμβόλιο κατά της covid-19 δεν είναι ακόμη ενταγμένο στον υποχρεωτικό εθνικό εμβολιασμό.


Η πτυχή της απόλυσης όμως είναι ρεαλιστική; Νόμιμη και συνταγματική;


Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης παρενέβη στην δημόσια συζήτηση χαρακτηρίζοντας ακραίο μέτρο την απόλυση.


«Δεν είναι ούτε αναγκαίο ούτε νόμιμο», σημείωσε o καθηγητής και συμπλήρωσε πώς σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να επιστρατευτούν άλλες «ποινές», όπως για παράδειγμα να τεθούν σε αργία ή αναστολή ή να τους επιβληθεί στέρηση μισθού.


Η Κυβέρνηση επισημαίνει ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεν θα είναι ένα οριζόντιο μέτρο αλλά θα εστιαστεί σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.


Οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι σε γηροκομεία είναι οι προφανείς επαγγελματικές κατηγορίες, τις οποίες κατονόμασε κιόλας ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.


Ανοίγει όμως συζήτηση για το τι μέλει γενέσθαι με εργαζόμενους σε μέσα μεταφοράς, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στον τουρισμό, στην εστίαση, στην εφοδιαστική αλυσίδα και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, που με διασταλτική ερμηνεία θα μπορούσαν να ενταχθούν στην σφαίρα του υποχρεωτικού εμβολιασμού προς χάριν της δημόσιας υγείας.


Σε αυτή την περίπτωση, άραγε πως θα τοποθετηθεί η Κυβέρνηση απέναντι σε τυχόν υπόγειες κινήσεις μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών;


Όπως ξεκινά η συζήτηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και των προνομίων των εμβολιασμένων, κινδυνεύει όπως παρατηρούσαν πολιτικοί αναλυτές, να ενεργοποιήσει διχαστικά αντανακλαστικά αντί να πετύχει το επιθυμητό… να ενθαρρύνει δηλαδή την συστράτευση της κοινωνίας στην μάχη για την θωράκιση κατά του κορονοϊού...


Στεφανία Μουρελάτου


libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου