Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 06, 2021

Παρασκήνιο: Αναταράξεις στη Λευκωσία για την επιλογή Στυλιανίδη- Ποιοι κατηγορούν τον Αναστασιάδη-Ο ρόλος του Μαργαρίτη Σχοινά





Ο «Πολίτης» με τίτλο στο κύριο του θέμα «΄Ακατάλληλος’ για Αναστασιάδη κατάλληλος για τον Κ. Μητσοτάκη» αναφέρει ότι ο Χρίστος Στυλιανίδης είναι η επιλογή για το Υπερυπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Οι κυπριακές εφημερίδες παρακολουθούν τις εξελίξεις σχετικά με την επικείμενη τοποθέτηση του πρώην Κυπρίου επιτρόπου στη θέση του υπουργού... Πολιτικής Προστασίας, ενώ σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του anatropinews.gr και του Σπύρου Σιδέρη, χθες το απόγευμα έγινε τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Αναστασιάδη, κατά την οποία ο δεύτερος ενημερώθηκε για την τελική απόφαση του πρωθυπουργού.

Η εφημερίδα “Πολίτης” που ασκεί σκληρή αντιπολίτευση στον Νίκο Αναστασιάδη, ψέγει τον Κύπριο πρόεδρο γιατί δεν έχει αξιοποιήσει τον πρώην επίτροπο, ενώ βρίσκει θέση στην ελληνική κυβέρνηση. Συμφωνα με το παρασκήνιο, η σκέψη για την υπουργοποίηση Στυλιανίδη ήρθε από τον Έλληνα επίτροπο και αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος συνεργάζεται στενά με τον Χρίστο Στυλιανίδη.

Σύμφωνα με τον “Πολίτη” ” Ο Χρίστος Στυλιανίδης, μπορεί να είχε κριθεί περίπου “ακατάλληλος” για τα μέτρα του Προέδρου Αναστασιάδη, ώστε να επαναδιοριστεί Επίτροπος στην ΕΕ, κρίθηκε όμως ως κατάλληλος για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να αναλάβει το νεοσύστατο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στην Ελληνική κυβέρνηση”.


Επίσης αναφέρεται:

“Βασικό κριτήριο για την επιλογή Στυλιανίδη υπήρξε η παραγωγική και πετυχημένη θητεία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς είναι αδιαμφισβήτητη η συμβολή του στον τομέα της πανευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας. Ο Χρίστος Στυλιανίδης έχει αποδείξει πως μπορεί να χαράσσει πολιτικές και να τις υλοποιεί συμμετέχοντας ενεργά σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Δικό του έργο η δημιουργία του rescEU που αναβάθμισε σημαντικά τον τομέα της πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη, με συμμετοχή και συνέργεια όλων των κρατών μελών. Είναι ίσως το σημαντικότερο εργαλείο στον τομέα της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, σεισμοί, μεγάλα ατυχήματα) αλλά και υγειονομικών κινδύνων όπως η πανδημία του κορωνοϊού. Στην πραγματικότητα είναι το όργανο που θεσμοθετεί την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και δίνει άλλη διάσταση στη διαμόρφωση της πολιτικής προστασίας στα 27 κράτη μέλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν ένα από τα 20 μεγαλύτερα επιτεύγματα της πενταετίας της Επιτροπής υπό τον Γιούνκερ. Το rescEU δοκιμάστηκε και απέδειξε τη χρησιμότητά του σε πρόσφατες θεομηνίες σε χώρες της Ευρώπης και μόλις τον περασμένο Αύγουστο με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και στην Κύπρο.”

Μετά τις εκλογές του Μαϊου στην Κύπρο, και εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2023 το όνομα του Χρίστου Στυλιανίδη βρίσκεται στο τραπέζι ως μία πιθανή υποψηφιότητα, αν και από το ΔΗΣΥ προωθούνται άλλες προσωπικότητες. Ωστόσο, όπως έγραφε η κυπριακή έκδοση της “Καθημερινής”, ο ειδικός απεσταλμένος του Μαργαρίτη Σχοινά και πρώην επίτροπος ενδιαφέρεται και ίσως βρεθεί στην κούρσα των υποψηφίων, παρότι οι σχέσεις του με τον Νίκο Αναστασιάδη είναι εδώ και καιρό ψυχρές. Γι αυτό, άλλωστε, δεν προτάθηκε εκ νέου για επίτροπος και προτιμήθηκε η Στέλλα Κυριακίδου που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Υγείας και ήταν κεντρικό πρόσωπο στην ευρωπαϊκή διαχείριση της πανδημίας και των εμβολιασμών.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή” της Κύπρου:

“Αυτό που στο παρασκήνιο, συζητείται είναι πως έχει υπάρξει μία υποτυπώδης συμφωνία μεταξύ Άντρου Κυπριανού και Νικόλα Παπαδόπουλου για συνεργασία το 2023. Είτε για κοινό ανεξάρτητο υποψήφιο, είτε για σύμπλευση –αν δεν τα βρουν εξαρχής–στον β΄ γύρο, εναντίον του υποψηφίου του ΔΗΣΥ. Σε αντίθεση με το 2001, που ο Δημήτρης Χριστόφιας ένιωθε την ηθική υποχρέωση για τις προεδρικές εκλογές τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα για τα δύο κόμματα. Όχι μόνο για το τι έχει προηγηθεί την τελευταία πενταετία μεταξύ των δύο κομμάτων, αλλά και γιατί πλέον τα δύο ακροατήρια δύσκολα θα ακολουθήσουν τυφλά τις υποδείξεις της εκάστοτε ηγεσίας. Βεβαίως, για τη συνεργασία των δύο μερών, ή και περισσότερων, ρόλο θα παίξει και το ποσοστό που θα λάβει το κάθε κόμμα. Διαφορετικά θα είναι τα αιτήματα του ΑΚΕΛ στο ενδεχόμενο που λάβει ένα 27% και διαφορετικές μπορεί να είναι οι απαιτήσεις του, αν έχει επιπλέον πτώση ποσοστών από αυτήν του 2016. Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για το ΔΗΚΟ. Ένα καλό ποσοστό και των δύο κομμάτων θα δώσει άλλη ώθηση στη συνεργασία και το ενδεχόμενο προσέλκυσης κι άλλων κομμάτων. Καθόλου τυχαίο ότι το ΑΚΕΛ δυσκολεύεται να έρθει σε αντιπαράθεση με τους Οικολόγους και την Άννα Θεολόγου, θεωρώντας τους ως πιθανούς συνοδοιπόρους για το 2023. Ρόλο όμως θα παίξει και ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι. Ήδη ακούγονται τα ονόματα των Ανδρέα Μαυρογιάννη και Αχιλλέα Δημητριάδη. Το ποιος θα είναι υποψήφιος του χώρου της αντιπολίτευσης θα παίξει ρόλο και για τις επιλογές του ΔΗΣΥ. Ένα καλό ποσοστό του κόμματος ίσως να ενισχύσει την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου, ωστόσο μπροστά στο ενδεχόμενο συνεργασίας ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ δεν αποκλείεται να προωθηθεί η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη. Και αυτό γιατί βάσει δημοσκοπήσεων θεωρείται πως μπορεί να αντλήσει ψήφους από ένα ευρύτερο ακροατήριο, ίσως και να διεμβολίσει τον ενδιάμεσο χώρο. Δεν πρέπει να αγνοείται πως ήδη στο παρασκήνιο υπάρχουν και άλλα πολιτικά πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο της Δεξιάς, οι οποίοι έχουν τη δική τους δυναμική σε μία περίοδο που τα κόμματα απαξιώνονται και οι ανεξάρτητες υποψηφιότητες αποτελούν εναλλακτική. Είναι από τη μία ο Γιώργος Παμπορίδης, είναι από την άλλη ο Χρίστος Στυλιανίδης, ο οποίος προσφάτως διορίστηκε ως ειδικός απεσταλμένος της Ε.Ε. Μία υποψηφιότητα εκ των δύο ενδεχομένως να ανακατέψει περαιτέρω την τράπουλα”.

Το thepresident.gr που πρόσκειται στον Αντώνη Σαμαρά αναφέρει επίσης τις βλέψεις του Χρίστου Στυλιανίδη για τις προεδρικές εκλογές του 2023 στην Κύπρο, γεγονός που παραπέμπει αρκετούς στην προσπάθεια του πρώην επιτρόπου να ανεβάσει αισθητά τις μετοχές του στην κυπριακή σκηνή μέσω Αθηνών.

“Πέραν του προφανούς, ότι αυτή την επιλογή ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να την έχει κάνει από την αρχή, πριν μπλέξει με τους Συριζαίους και τους Αποστολάκηδες, να πούμε ότι η επιλογή αυτή εκτός της ευφορίας που προκαλεί στην εγχώρια πολιτική σκηνή, έχει ήδη δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος εγκαλείται για την απόφασή του να μην ανανεώσει τη θητεία του κ. Στυλιανίδη στην Ε.Ε., κρίνοντάς τον ούτε λίγο ούτε πολύ ως “λίγο” για τα δικά του μέτρα. Γι΄ αυτό τόσο φίλοι όσο και εχθροί του κ. Αναστασιάδη βλέπουν εμπάθεια πίσω από τις τότε αποφάσεις Αναστασιάδη και φόβο ότι ο κ. Στυλιανίδης θα μπορούσε να αναδειχθεί σε ισχυρή υποψηφιότητα για τον προεδρικό θώκο της Κύπρου το 2023. Όπερ και εγένετο μετά τις αποφάσεις του Κ.Μητσοτάκη. Ας πρόσεχε ο Πρόεδρος Νίκος”, αναφέρει το σάϊτ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου