Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 06, 2021

Έκθεση: Σε φορολογικούς παραδείσους 20 δισ. ευρώ συστημικών τραπεζών...

 



Μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες εγγράφουν σε φορολογικούς παραδείσους ποσό περίπου 20 δισ. ευρώ, που ισοδυναμεί με το 14% των συνολικών κερδών τους, με το ποσοστό αυτό να παραμένει σταθερό μεταξύ του 2014-2020, την ώρα που μετά την κρίση το 2008...περισσότερα από 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ φορολογουμένων έχουν διατεθεί για τη διάσωση τραπεζών.

Τα στοιχεία προκύπτουν από έκθεση του φορολογικού παρατηρητηρίου της Ε.Ε. για 36 συστημικές τράπεζες που πρέπει να δημοσιοποιούν στοιχεία των δραστηριοτήτων τους ανά χώρα, καθώς από το 2015 υποχρεώνονται να το κάνουν.

Συνολικά το 25% των κερδών των συγκεκριμένων εγγράφηκε σε δικαιοδοσίες με φορολογικό συντελεστή χαμηλότερο του 15%. Η έκθεση τονίζει πως ιδρύματα όπως οι Barclays, HSBC και NatWest απολαμβάνουν τη χρήση ιδιαίτερα χαμηλού φορολογικού συντελεστή στα κέρδη τους, ύψους 14%.

Εκπρόσωπος της HSBC, που αντιπροσωπεύει το 10% του κύκλου εργασιών στις τράπεζες που μελετήθηκαν, υποστήριξε πως η τράπεζα «δεν χρησιμοποίησε στρατηγικές φοροαποφυγής, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχεδιάστηκαν για να εκτρέψουν τεχνητά τα κέρδη σε δικαιοδοσίες χαμηλού φόρου».

Εκπρόσωπος της Barclays ανέφερε ότι η τράπεζα ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη φορολογούμενη του Ηνωμένου Βασιλείου και πλήρωνε τους φόρους που της αναλογούσαν. Το NatWest δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Σύμφωνα με την ανάλυση, τα κέρδη που καταγράφονται από τράπεζες σε υπεράκτιες οντότητες είναι ασυνήθιστα υψηλά. Περίπου 238.000 ευρώ κέρδος ανά εργαζόμενο καταχωρούν οι τράπεζες σε φορολογικούς παραδείσους, σε αντίθεση με 65.000 ευρώ σε χώρες που δεν αποτελούν «καταφύγιο».

Μάλιστα, οκτώ τράπεζες έχουν αυξήσει και το ποσοστό των κερδών σε φορολογικούς παραδείσους: Monte dei Paschi di Siena (αύξηση 19,4%), Intesa Sanpaolo (αύξηση 12,2%), HSBC (αύξηση 7,9%), Barclays (αύξηση 4,3 %), Nordea (αύξηση 2,1%), BBVA, (αύξηση 1%), Banco Santander (αύξηση 0,8%) και Rabobank (αύξηση 0,7%).  

Σύμφωνα με την έκθεση, αν οι χώρες στις οποίες εδρεύουν οι τράπεζες συνέλεγαν τη διαφορά μεταξύ του φορολογικού συντελεστή που πληρώνουν οι τράπεζες στους φορολογικούς παραδείσους με τους οποίους συνεργάζονται και του 15%, τα επιπλέον φορολογικά έσοδα ετησίως θα ήταν 3-5 δισ. ευρώ. Αν ο ελάχιστος συντελεστής ήταν 25%, τα επιπλέον έσοδα θα ήταν 10-13 δισ. ευρώ.

Η έρευνα του ανεξάρτητου ερευνητικού οργανισμού υποδηλώνει επίσης ότι το γερμανικό κρατικό ταμείο θα ήταν ο μεγαλύτερος δικαιούχος εάν επιβαλλόταν παγκόσμιος ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις ευρωπαϊκές τράπεζες, λόγω και του μεγέθους των τραπεζών που εδρεύουν στο έδαφος της Γερμανίας. 

Το παρατηρητήριο κατονομάζει 17 χώρες και εδάφη ως τους φορολογικούς παραδείσους των συγκεκριμένων τραπεζών: Μπαχάμες, Βερμούδες, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Νήσοι Κέιμαν, Γκέρνσεϊ, Γιβραλτάρ, Χονγκ Κονγκ, Ιρλανδία, Νήσος Μαν, Τζέρσεϋ, Κουβέιτ, Λουξεμβούργο, Μακάο, Μάλτα , Μαυρίκιος, Παναμάς και Κατάρ…

The Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου