Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 06, 2021

Βάζει φωτιές και δεν του καίγεται καρφί





Τζώρτζης Ρούσσος

Μετά τα δάση που κάηκαν µε ανέµους των 2 µποφόρ έρχεται η σειρά της ανάφλεξης για την κοινωνία. Μια κοινωνία που έχει να αναµετρηθεί µε διαφορετικά «τέρατα» την ίδια περίοδο. Σε αυτή την αδυσώπητη και πολυεπίπεδη µάχη λείπει ο στρατηγός. Αυτό οφείλει να είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Εχει ψηφιστεί από περίπου 2,5 εκατοµµύρια πολίτες που πίστεψαν στα.... ηγετικά του χαρακτηριστικά. Οµως αυτός σαν σύγχρονος Νέρωνας προτιµά όχι να παίζει τη λύρα και να απαγγέλλει στίχους ενόσω η κοινωνία φλέγεται, αλλά να κάνει ανέµελες διακοπές, να «εγκαθιστά» την κόρη του σε αµερικανικό –πανάκριβο– πανεπιστήµιο και να πανηγυρίζει για τα επιτελικά του σχέδια που απέτυχαν παταγωδώς.

Οµως αυτός ο στρατηγός δεν µένει σε αυτά. Εµµένει και στην εκτροπή του κρατικού χρήµατος. Αποστρέφεται το κοινωνικό σύνολο προς όφελος του οποίου οφείλει να λειτουργεί ένα κράτος και κάνει τα πάντα ώστε να στρέψει τη χρηµατοδοτική κάνουλα του κράτους σε «ηµετέρους», είτε golden boys που αναλαµβάνουν θέσεις εξουσίας σε δηµόσιες υπηρεσίες είτε κρατικοδίαιτους µεγαλοεπιχειρηµατίες που θέλουν τα κλειδιά της ελληνικής πραγµατικής οικονοµίας στο σπίτι τους.

Οποια πέτρα στο δηµόσιο κι αν σηκώσεις, θα δεις ότι της καταστροφής που οι ίδιοι έχουν προκαλέσει έπεται η ιδιωτικοποίηση… Ακόµη κι εκεί που έχουν αποφανθεί ότι δεν υπάρχει πρόβληµα δηµιουργούν επίπλαστες προβληµατικές συνθήκες για να περάσουν πακτωλούς χρήµατος σε ηµετέρους. Τέτοιο παράδειγµα είναι οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση. Πρόκειται για τον µόχθο των εργαζοµένων που «ηµέτεροι» µάνατζερ θα παίζουν στα διεθνή χρηµατιστήρια! Πρόσχηµα γι’ αυτό είναι η διάσωση της επικουρικής ασφάλισης από τον νοµιζόµενο κίνδυνο του δηµογραφικού.

Ηταν Φεβρουάριος του 2020 όταν η ίδια κυβέρνηση παρουσίαζε στο τότε ασφαλιστικό νοµοσχέδιο αναλογιστική µελέτη που αποδείκνυε ότι µέχρι το 2070, µε βάση τους αναλογισµούς της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, το ασφαλιστικό σύστηµα δεν θα αντιµετωπίσει πρόβληµα. Τι άλλαξε 17 µήνες µετά και κατατέθηκε αυτό το έκτρωµα; Η ερώτηση ρητορική. Αρκεί να γνωρίζουµε ότι µια διοίκηση ενός νέου ταµείου που θα οριστεί από το Μαξίµου θα συνδιαλλαγεί χωρίς το άγχος ευθυνών (καθιερώνουν ακαταδίωκτο) µε λίγες εταιρείες που θα βγάλουν προγράµµατα «επενδύσεων» χαµηλού, µεσαίου και υψηλού ρίσκου. Το κόστος µετάβασης (άνω των 78 δισ. ευρώ) µαζί µε το ενδεχόµενο κόστος της αποτυχίας θα τα επωµιστεί ο Ελληνας φορολογούµενος!


Να ήταν µόνο αυτό, θα λέγαµε εξαίρεση στον κανόνα. Οµως τα γεγονότα δείχνουν τι επιδιώκει ο Κυρ. Μητσοτάκης και πού οδηγεί την κοινωνία.

• Την ώρα που «εγκαθιστούσε» την κόρη του σε αµερικανικό πανεπιστήµιο χιλιάδες µαθητές αποκλείονταν από τη δηµόσια τριτοβάθµια εκπαίδευση, συνεπεία των εκτρωµατικών νοµοθετικών παρεµβάσεων του διδύµου Μητσοτάκη – Κεραµέως. Μονόδροµος γι’ αυτούς η πληρωµένη ιδιωτική εκπαίδευση.

• Την ώρα που οι κάτοικοι στην Εύβοια, την Αττική και την Πελοπόννησο κλαίνε πάνω από τις κατεστραµµένες περιουσίες και τον δασικό πλούτο και οι δασολόγοι ζητούν να αφεθούν τα δάση να «ανανήψουν», εκείνος εξαγγέλλει περιχαρής τη συµµετοχή ιδιωτών στις αναδασώσεις. Μάλιστα πανηγυρίζει για τον άριστο σχεδιασµό της αντιπυρικής προστασίας µε το 16% της δασικής έκτασης της Αττικής και το 30% της Εύβοιας καµένα. Είναι σαφές βέβαια ότι άφησε απογυµνωµένο το Πυροσβεστικό Σώµα από εποχικούς δασοπυροσβέστες και τα µέσα πυρόσβεσης έπασχαν από έλλειψη ανταλλακτικών.

• Την ώρα που η Ελλάδα θρηνεί πάνω από 13.500 συνανθρώπους µας, θύµατα όχι µόνο της Covid-19 αλλά και της ανέµελης διαχείρισης της πανδηµίας, εκείνος επιλέγει να αποψιλώσει από προσωπικό το απογυµνωµένο ΕΣΥ. Ενα σύστηµα υγείας που θα έπρεπε να ισχυροποιηθεί για να αντέξει τα πολλαπλά κύµατα του SARS-CoV-2 έχει καταρρεύσει από την έλλειψη στήριξης. Τώρα τα non-Covid περιστατικά κατευθύνονται στην ιδιωτική υγεία ενώ ιδιώτες προσκαλούνται µε (ν)τροπολογία να αλώσουν και τις υπηρεσίες δηµόσιας υγείας.

* Την ώρα που το καλάθι της νοικοκυράς έχει πάρει φωτιά από τις αυξήσεις και αναµένεται να υπάρξει ακόµη µεγαλύτερη ακρίβεια µες στο φθινόπωρο, ο Κυρ. Μητσοτάκης εµφανίζεται στο υπουργικό συµβούλιο σίγουρος ότι η κοινωνία µπορεί να αντέξει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Οσο για τα golden boys; Πλέον διανύουµε τον Σεπτέµβριο που αναµένουµε αυξήσεις στο ρεύµα έως και 50%, όταν το 2020 οι αµοιβές των χρυσοκάνθαρων του Μητσοτάκη στη ∆ΕΗ ανήλθαν σε 673.000 ευρώ από 288.000 το 2019 – αύξηση 233%!


Τσεκούρι αλά Πινοτσέτ στην επικουρική ασφάλιση
Οι ασφαλιστικές εισφορές γίνονται χρηματιστηριακός τζόγος και η ζημιά μεταφέρεται στον φορολογούμενο



Τελικά ψηφίστηκε το έκτρωµα που αλλάζει τα πάντα στην επικουρική ασφάλιση από τις αρχές του 2022. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεπικουρούµενος από τους Παναγιώτη Τσακλόγλου και Κωστή Χατζηδάκη αλλά και από το σύνολο των βουλευτών του κυβερνώντος κόµµατος έζωσε τα θεµέλια του συστήµατος επικουρικής ασφάλισης µε βόµβες ναπάλµ. Ετοιµάζεται άµεσα, εντός του 2022, να βάλει φωτιά στην επικούρηση, ενώ στέλνει και τον λογαριασµό του κόστους µετάβασης στον φορολογούµενο πολίτη. Βέβαια δεν φεύγουν από το στόχαστρο του πρωθυπουργού ούτε οι µελλοντικές γενιές, οι οποίες ύστερα από 40 έτη, όταν λάβουν την επικουρική ασφάλιση που τους αναλογεί από τον ατοµικό τους κουµπαρά, θα λάβουν ως επικουρική σύνταξη ένα ποσό πετσοκοµµένο κατά 35% σε σχέση µε αυτό που απολαµβάνουν σήµερα οι συνταξιούχοι µε το διανεµητικό σύστηµα που περιέχει στοιχεία νοητής κεφαλαιοποίησης…

Από την άλλη, υπάρχει ένα τεράστιο κόστος µετάβασης της τάξης των 78 δισ. ευρώ (χωρίς να υπολογίσουµε το κρυφό κόστος) που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούµενοι ειδικά µετά το 2030! Το ζήτηµα δεν είναι να αναλύσουµε τους οικονοµικούς όρους µε τους οποίους λειτουργούν τα συστήµατα κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό που ενδιαφέρει είναι γιατί ο Κυρ. Μητσοτάκης πηγαίνει ενάντια στην παγκόσµια πεπατηµένη που θέλει τα κεφαλαιοποιητικά συστήµατα να αντικαθίστανται από τα διανεµητικά συστήµατα.
Αποτυχηµένη συνταγή

Οπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Ενιαίου ∆ικτύου Συνταξιούχων (ΕΝ∆ΙΣΥ) Νίκος Χατζόπουλος κατά τη συζήτηση του νοµοσχεδίου –που πλέον είναι νόµος του κράτους– στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, «από τις 30 χώρες που επέλεξαν αυτό το µοντέλο από το 1980 και µετά, οι 18 επανήλθαν στο προηγούµενο σύστηµα µετά από χρεοκοπία». Στην ίδια γραµµή πλεύσης κινείται και ο εγκυρότερος αναλυτής σε θέµατα εγχώριας κοινωνικής ασφάλισης, ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστηµίου Σάββας Ροµπόλης. «Με την κεφαλαιοποίηση των ατοµικών λογαριασµών της επικουρικής κοινωνικής ασφάλισης η κυβέρνηση επιλέγει την κατάργηση στη χώρα µας του αντίστοιχου µε τα ισχύοντα στην Ευρώπη, τη Σουηδία κ.λπ. κεφαλαιοποιητικού συστήµατος νοητής κεφαλαιοποίησης και την αντικατάστασή του µε την αποτυχηµένη κεφαλαιοποίηση των ατοµικών λογαριασµών που εφαρµόστηκε µόνο για τρεις δεκαετίες στη Λατινική Αµερική, την Αφρική και την ανατολική Ευρώπη, µε ό,τι αυτό αρνητικά συνεπάγεται, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσµατος των προαναφερόµενων χωρών, για την ελληνική οικονοµία, τους συνταξιούχους, τους φορολογούµενους πολίτες, την κοινωνία και τη νέα γενιά» έχει υποστηρίξει ο κ. Ροµπόλης.

Πράγµατι από το 1981 και µετά χώρες που εφάρµοσαν το συγκεκριµένο µοντέλο διαπίστωσαν ότι δεν µπορεί να πετύχει τους στόχους που είχαν τεθεί και επέστρεψαν στην προηγούµενη κατάσταση. Αυτό συνέβη σε Βενεζουέλα (2018), Εκουαδόρ (2002), Νικαράγουα (2005), Βουλγαρία (2007), Αργεντινή (2008), Ουγγαρία (2010), Κροατία (2011), Βόρεια Μακεδονία (2011), Πολωνία (2011), Ρωσία (2012), Καζακστάν (2013), Τσεχία (2016) και Ρουµανία (2017).

Οσο για το σουηδικό µοντέλο που υιοθετεί η κυβέρνηση (τουλάχιστον έτσι διατείνονται οι Τσακλόγλου και Χατζηδάκης), καλό είναι να γνωρίζουµε, όπως έχει γράψει το Documento, την αυτοκριτική που έκανε µία δεκαετία µετά τη λειτουργία του (εισήχθη στη Σουηδία το 1994) ένας εκ των εµπνευστών του: «Η προσήλωσή µας αποκλειστικά στη διατήρηση της χρηµατοοικονοµικής σταθερότητας του συστήµατος στέρησε την επικουρική ασφάλιση από την αλληλεγγύη, η οποία αποτελεί τη βασική αρχή της κοινωνικής ασφάλισης, µε αποτέλεσµα τη µείωση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων». Αυτή ήταν το 2003 η διατυπωµένη άποψη του Καρλ Γκούσταφ Σέρµαν στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 2004 µε τίτλο «Το AP Fund φρενάρει και τη σύνταξή σας».
Σύστηµα Πινοτσέτ

Στην πραγµατικότητα η κυβέρνηση Μητσοτάκη εισάγει το σύστηµα Πινοτσέτ στην επικουρική ασφάλιση. Ηταν το 1981 όταν ο Χοσέ Πινιέρα ως αρµόδιος υπουργός της δικτατορίας Πινοτσέτ στη Χιλή ανακήρυξε την Πρωτοµαγιά εκείνου του έτους ως ηµέρα κατάργησης της δηµόσιας κύριας και επικουρικής σύνταξης. Ηταν το αποτέλεσµα της επιβολής των νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών της Σχολής του Σικάγου στην οποία οµνύουν ο Κυρ. Μητσοτάκης και βέβαια ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης αλλά και ο Π. Τσακλόγλου.

Τι κατάφερε το µοντέλο Πινοτσέτ στο ασφαλιστικό σύστηµα της Χιλής; Η µέση σύνταξη (κύρια και επικουρική) διαµορφώνεται περίπου στα 245 ευρώ (δεν επαρκούν ούτε για να νοικιάσεις µια γκαρσονιέρα στη Χιλή). Βέβαια εδώ εισάγεται µόνο στην επικουρική ασφάλιση.

Αυτό προβλέπεται να γίνει και στην Ελλάδα. Σύµφωνα µε τον κ. Ροµπόλη, η µέση µηνιαία επικουρική σύνταξη για τους νέους µε το ισχύον σύστηµα θα είναι 221 ευρώ, ενώ µε το σύστηµα της κεφαλαιοποίησης των ατοµικών λογαριασµών θα είναι 145 ευρώ.
Τζόγος το καινούργιο σύστημα



Νίκος Χατζόπουλος, Πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων

Οι εισφορές των νέων που θα εισέλθουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από 1.1.2022 υποχρεωτικά θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται, δημιουργώντας ένα αποθεματικό από το οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές τους συντάξεις. Επίσης θα μπορούν να εισέλθουν εθελοντικά σε αυτό το σύστημα όσοι εργαζόμενοι είναι κάτω των 35 ετών. Οι εισφορές που θα πληρώνει κάθε εργαζόμενος θα πηγαίνουν στη δική του σύνταξη, η οποία θα υπολογίζεται στη βάση του σωρευμένου ποσού εισφορών και αποδόσεων. Το ύψος των εισφορών για το νέο επικουρικό σύστημα παραμένει ως έχει. Δηλαδή 6,5% μέχρι τα μέσα του 2022 και 6% από εκεί και πέρα για τους μισθωτούς και βάσει ασφαλιστικής κλάσης για τους αυτοαπασχολούμενους.

Το αποθεματικό αυτό το διαχειρίζεται ένα νέο δημόσιο ταμείο, το ΤΕΚΑ, που θα επενδύει τις αποταμιεύσεις. Θα υπάρχουν και τρία επενδυτικά προφίλ, μεταξύ των οποίων θα διαλέγει ο ασφαλισμένος: το «συντηρητικό», το «ισορροπημένο» και το «επιθετικό», με δυνατότητα αλλαγής ανά πενταετία. Οπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, εισάγεται ο χρηματιστηριακός τζόγος στην κοινωνική ασφάλιση και η κυβέρνηση Μητσοτάκη δηλώνει ότι θα εγγυηθεί πως θα καταβάλλονται πίσω οι εισφορές του ασφαλισμένου αν οι «εκλεκτοί» της χάσουν τα χρήματά τους στα χρηματιστηριακά παίγνια (άρα θα τα πληρώσει ο Ελληνας φορολογούμενος)!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου