Δευτέρα, Νοεμβρίου 29, 2021

Διαδοχικές συσκέψεις στο Μαξίμου “κλειδώνουν” νέα μέτρα – Πλήρης αποκλεισμός ανεμβολίαστων και μάσκα παντού


Οι συσκέψεις στο Μαξίμου σήμερα το πρωί και την Τετάρτη θα είναι καθοριστικές για τις αποφάσεις της κυβέρνησης μετά και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί παγκοσμίως η νέα μετάλλαξη “Ο”. Ο πρωθυπουργός θα παραλάβει τις προβολές των επιστημόνων για κρούσματα και εκτιμώμενη πίεση στο ΕΣΥ για το επόμενο δεκαήμερο.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Η αυστηροπο;iηση του πρωτοκόλλου για τις αφίξεις των ταξιδιωτών από τη Νότια Αφρική είναι το πρώτο βήμα και δεν αποκλείεται να κλιμακωθεί έτι περαιτέρω εφόσον κριθεί απαραίτητο από τους επιστήμονες ή ληφθεί ευρωπαϊκά κεντρική απόφαση.


Η κεντρική φιλοσοφία, όπως εξηγούσε συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, παραμένει για αποφυγή του lockdown και Χριστούγεννα με ανοιχτή αγορά και καταστήματα. Θεωρείται μάλιστα εφικτή στρατηγική καθώς προβλέπουν σταδιακή αποκλιμάκωση το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.
Στο συρτάρι της κυβέρνησης παραμένουν πάντα ως επιλογή η αύξηση των διαγνωστικών ελέγχων σε 3 την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, ο αποκλεισμός τους από τους εξωτερικούς χώρους εστίασης και η μερική επαναφορά της τηλεαργασίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό όμως το σχέδιο θα ενεργοποιηθεί εφόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία επιστρέψουν στην τροχιά της εκθετικής έξαρσης, δηλαδή φανεί ότι δεν επιβεβαιώνεται η εκτίμηση για συγκράτηση του τέταρτου κύματος με βάση την σχετική σταθεροποίηση, που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Εναλλακτικά θα μπορούσε να επιστρατευτεί τώρα ένα από τα ανωτέρω μέτρα συνδυαστικά με την ισχυρή σύσταση της χρήσης μάσκας ανελλιπώς για να προστεθεί μια ακόμη δικλείδα αποσυμπίεσης της πανδημίας.

Χθες καταγράφηκε μια ακόμη μαύρη μέρα σε ανθρώπινες απώλειες. 96 άνθρωποι πέθαναν από επιπλοκές του κοροναϊού και είναι σαφές ότι η κυβέρνηση τελεί υπό την αφόρητη πίεση του βαρύ φόρου αίματος. Πάντως, αποδίδει τον μεγάλο αριθμό θανάτων στο γεγονός ότι 9 στους 10 θανάτους αφορούν ανθρώπους άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα.
“Η Ελλάδα έχει τον δεύτερο πιο γερασμένο πληθυσμό στην Ευρώπη ως ποσοστό γενικού πληθυσμού. Το 28% του πληθυσμού είναι άνω των 60 ετών και σε αυτή την ηλικιακή ομάδα το 17% είναι ανεμβολίαστοι” σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος με άρθρο του στην Καθημερινή.

Το plan b είναι ίδιο με το plan a δηλαδή το εμβόλιο, υποστηρίζουν στην κυβέρνηση. Περίπου 550.000 πολίτες αποφάσισαν να κάνουν την πρώτη δόση τον τελευταίο μήνα και περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο πολίτες (το 65% των πλήρως εμβολιασμένων που έχουν κλείσει το εξάμηνο) έχουν ήδη κάνει την τρίτη δόση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου