Πέμπτη, Δεκεμβρίου 09, 2021

Ουδετερότητα Πούτιν για Αιγαίο...




Ερωτηματικό για φυσικό αέριο...


Η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν επισκιάστηκε από την όξυνση των σχέσεων Μόσχας- Ουάσινγκτον με αφορμή την Ουκρανία.


Ο Ρώσος Πρόεδρος βρήκε άλλωστε την αφορμή να στείλει ένα ακόμη σαφές μήνυμα στις ΗΠΑ, μετά και τη χθεσινή του... τηλεδιάσκεψη με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.


Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του έσπευσε να σημειώσει ότι η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ δεσμεύεται από τις συλλογικές αποφάσεις των δύο αυτών οργανισμών, εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ουκρανία και δηλώνοντας ότι “μία σύγκρουση εκεί δεν θα έχει νικητή, αλλά μόνο χαμένους”. Χαρακτήρισε πάντως τη Ρωσία “μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας” και εκτίμησε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν εμποδίζει τη διεύρυνση των διμερών σχέσεων με τη Μόσχα.


Σε αυτό συμφώνησε ο κ. Πούτιν, ο οποίος πάντως αν και δέχθηκε ερώτηση που του έδινε “πάτημα” να επαναλάβει τη θέση της Ρωσίας υπέρ του ελληνικού δικαιώματος επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, προτίμησε να κρατήσει στάση ουδετερότητας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας όσον αφορά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.


Πάντως κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι η ελληνική πλευρά δεν ήθελε παρέμβαση από τη ρωσική για τα ελληνοτουρκικά θέματα, τα οποία όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να λύσουν οι δύο χώρες.



Η Ρωσία όμως είναι ένας βασικός παίκτης στην ευρύτερη περιοχή και η “άσπονδη φιλία” με την Τουρκία προβληματίζει την Αθήνα.


Ο κ.Πούτιν όμως επανέλαβε την πάγια θέση της Μόσχας για το Κυπριακό, θέση η οποία αποτελεί ανάχωμα στις τουρκικές ιδέες για δύο κράτη και που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα δεδομένου ότι η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε δις να τον ευχαριστήσει για την ξεκάθαρη ρωσική στάση.


Στην πραγματικότητα δε, ένα από τα πιο ουσιαστικά ζητήματα που ήθελε να θέσει στον Ρώσο Πρόεδρο ο πρωθυπουργός αφορούσε το ενεργειακό και συγκεκριμένα την τιμή πώλησης ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Και αυτό καθώς πάνω από το 40% του εισαγόμενου φυσικού αερίου η ΔΕΠΑ το προμηθεύεται από τη Gazprom και προκειμένου να αποφευχθεί νέο ντόμινο ανατιμήσεων, ο κ.Μητσοτάκης ήθελε να διαμορφώσει το πολιτικό πλαίσιο προκειμένου να μην αυξηθεί άλλο η τιμή.



Συμφωνία δεν υπήρξε, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, τα περαιτέρω αποτελούν θέμα διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε ΔΕΠΑ και Gazprom. Ο κ. Μητσοτάκης πάντως στις κοινές δηλώσεις σημείωσε με νόημα ότι: “Η Ρωσία έχει τα τελευταία 30 χρόνια αποδειχθεί ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα είναι με τη σειρά της ένας αξιόπιστος εταίρος”. Και χαρακτήρισε “σημαντικό, παρά το ευμετάβλητο των όρων της αγοράς, οι όποιες προσαρμογές στην προμήθεια φυσικού αερίου να μην αποκλίνουν σημαντικά απο την υφιστάμενη συμφωνία”.


Από την πλευρά του ο κ.Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αναβαθμίσει τη συνεργασία της στον ενεργειακό τομέα με την Ελλάδα. Υποστήριξε πως η Μόσχα εκπληρώνει καλή τη πίστη πλήρως τις υποχρεώσεις της προς τους Έλληνες και Ευρωπαίους καταναλωτές. Και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τις εγγυημένες προμήθειες φυσικού αερίου προς τη χώρα μας. Δεν αναφέρθηκε όμως στο φλέγον ζήτημα του κόστους και ως γνωστόν ο Ρώσος Πρόεδρος μπορεί όταν θέλει να κρύψει δημοσίως τις δεύτερες σκέψεις και τις προθέσεις του...


Βίκυ Σαμαρά


news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου