Δευτέρα, Δεκεμβρίου 06, 2021

Στο «σκοτάδι» χιλιάδες δανειολήπτες!



Νέα χασούρα για όσους έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Σε σοκ βρίσκονται χιλιάδες δανειολήπτες που είχαν την ατυχία να πάρουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο στα τέλη της δεκαετίας του 2.000, καθώς όσες δόσεις κι αν έχουν καταβάλει έως σήμερα, το ύψος του υπόλοιπου δανείου μπορεί να παραμένει στα αρχικά επίπεδα του δανείου ή ακόμα υψηλότερα!

Παράγοντες της αγοράς που ασχολούνται εκτενώς τα τελευταία χρόνια με τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο επισημαίνουν πως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους 75.000 δανειολήπτες, αλλά και άλλα τόσα νοικοκυριά που έχουν μπει ως εγγυητές, με αποτέλεσμα με την απειλή των κατασχέσεων να μην απειλούνται μόνο όσοι πήραν τα δάνεια πριν από σχεδόν 15 χρόνια, αλλά και όσοι μπήκαν ως εγγυητές.

Τα τελευταία 24ωρα, μάλιστα, λαμβάνουν ενημερώσεις από τις τράπεζες ότι από τις αρχές του έτους θα αλλάξει η βάση υπολογισμού στο επιτόκιο, καθώς το LIBOR εγκαταλείπεται ως βάση υπολογισμού των επιτοκίων στα δάνεια ελβετικού φράγκου από την 1η Ιανουαρίου 2022. Στη θέση του υιοθετείται ως νέο σημείο αναφοράς το ελβετικό διατραπεζικό επιτόκιο ημέρας, το SARON (Swiss Average Rate Overnight), το οποίο όμως είναι πιο ακριβό σε σχέση με το libor.

Όπως επισημαίνουν στη «δημοκρατία» νομικοί κύκλοι, σε αυτά τα σημειώματα δεν παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες για το ύψος του τελικού επιτοκίου, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να μην είναι σε θέση να γνωρίζουν το ύψος της δόσης που θα καταβάλλουν από τον Ιανουάριο του 2022, δηλαδή παραμένουν στο «σκοτάδι» για το τι έχουν να αντιμετωπίσουν από δω και στο εξής. Σύμφωνα πάντως με τους πρώτους υπολογισμούς, φαίνεται πως το ποσό που θα κληθούν να καταβάλλουν θα είναι υψηλότερο σε σχέση με τις τρέχουσες δόσεις, καθώς θεωρείται βέβαιη μια νέα επιβάρυνση για τα ελληνικά νοικοκυριά, λόγω της αλλαγής στο επιτόκιο βάσης.
Εφάπαξ καταβολή ολόκληρου του ποσού του δανείου

Μάλιστα, σημειώνουν πως πρακτικά στα ίδια σημειώματα καλούνται όσοι δανειολήπτες διαφωνούν με την αλλαγή που θα επέλθει να καταγγείλουν τη σύμβαση με την τράπεζα. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να καταβάλουν εφάπαξ ολόκληρο το ποσό του δανείου, που στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνά ακόμα και το ύψος του αρχικού δανείου, κάτι που -αν μη τι άλλο- θα πρέπει να θεωρηθεί απαράδεκτο, αφού ουδείς είναι σε θέση να καταβάλει άμεσα τεράστια ποσά, τα οποία ενδέχεται να ξεπερνούν ακόμα και την αξία της κατοικίας τους.

Πρακτικά οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να ενημερώσουν τους δανειολήπτες για την αλλαγή στη βάση υπολογισμού στο επιτόκιο και από τη στιγμή που θα είναι δεσμευτική για όλους, δεν προχωρούν σε αναλυτικές ενημερώσεις για τις τροποποιήσεις. Μάλιστα, το πλαίσιο «χτίζεται» με τέτοιον τρόπο ώστε να αποφευχθούν οι τυχόν δικαστικές διαμάχες με τους δανειολήπτες.





Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο G

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου