Τετάρτη, Δεκεμβρίου 29, 2021

Νέα μέτρα: Πρόσω ολοταχώς για την εφαρμογή τους από το πρωί της Πέμπτης – Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό





Η ιλιγγιώδης πορεία της μετάλλαξης «Όμικρον» και στη χώρα μας – 21.657 κρούσματα χτες Τρίτη (28/12/2021) – ανατρέπει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για ισχύ των νέων μέτρων, και μόνο αυτών, από τις 3 Ιανουαρίου.


Σήμερα το πρωί, στις 09:30 στη σύσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον Σωτήρη Τσιόδρα και άλλους επιστήμονες, τίθενται επί τάπητος όλες οι προτάσεις για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης.

Στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει η Επιτροπή των ειδικών και ως το απόγευμα θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εφαρμογή νέων μέτρων…

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο τα μέτρα να ισχύσουν ακόμη και από σήμερα. Ωστόσο το επικρατέστερο σενάριο είναι η ισχύς τους να ξεκινήσει από τις 6 το πρωί της Πέμπτης.

«Είναι πολύ πιθανό να αλλάξει ο χρόνος εφαρμογής. Να γίνει από αύριο ή την Πέμπτη. Θα δούμε τι άνοδος θα υπάρξει και τι πίεση θα έχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είχε αρχίσει να πέφτει η Δέλτα, αλλά η Όμικρον ήρθε σε σημείο, όπου δεν έχει γίνει αποσυμφόρηση» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.


Πηγές αναφέρουν ότι αν οι ειδικοί το εισηγηθούν, ενδεχομένως να υπάρξουν και νέα μέτρα, πέραν όσων έχουν ανακοινωθεί, με έμφαση στα οικογενειακά τραπέζια.

Ρεβεγιόν στα σπίτια μας με συστάσεις και οδηγίες…

Η κυβέρνηση μπροστά στη δίνη της “Όμικρον” αλλάζει την τακτική της και προχωρά σε πιο αυστηρούς περιορισμούς σε εστίαση και διασκέδαση.
Ο νέος προγραμματισμός οδηγεί, όπως όλα δείχνουν, τα μπαρ – εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης να κλείνουν τις πόρτες τους στις 10 το βράδυ, κάτι που ουσιαστικά οδηγεί σε αναστολή της λειτουργίας τους, ενώ συζητούνται και αλλαγές σε σχέση με τη μουσική στους συγκεκριμένους χώρους.

Μπροστά στον κίνδυνο οι συναθροίσεις να μεταφερθούν μαζικότερα στα σπίτια, όπου δεν θα υπάρχει έλεγχος, αναμένεται να υπάρξουν σαφείς συστάσεις και οδηγίες για τα οικογενειακά τραπέζια.

Δεδομένου ότι τα κρούσματα αφορούν κυρίως νέους ηλικίας 18 έως 30 ετών – οι οποίοι έχουν αυξημένη κινητικότητα σε πολυσύχναστους χώρους – ο βασικός στόχος είναι τις επόμενες ημέρες να μην μεταφερθεί η νοσηρότητα από τις νεότερες ομάδες στις μεγαλύτερες και ειδικά σε ευάλωτους συμπολίτες μας ή ανεμβολίαστους.
Έτσι λοιπόν η σύσταση, ειδικά στους νέους, είναι να αποφύγουν ή να προσέξουν πολύ στις συναναστροφές με τους οικείους τους μεγαλύτερης ηλικίας και πάντως στις επαφές τους να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας… Έλεγχο με self test, μάσκες, αντισηπτικά και αποστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, την ίδια εποχή, ήταν ισχυρή η σύσταση να κάνουμε ρεβεγιόν αποκλειστικά με την… κοινωνική μας φούσκα, τους ανθρώπους δηλαδή που είχαμε συχνή και ασφαλή επαφή.

“Πρέπει να παρέμβουμε στους χώρους που παρατηρείται υπερμετάδοση της μετάλλαξης «Όμικρον». Οι χώροι αυτοί είναι κυρίως ό,τι έχει να κάνει με την εστίαση, με τη διασκέδαση, με τα γήπεδα” δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου (Live news / Mega), εξηγώντας την στροφή στην στρατηγική της κυβέρνησης.

«Συνήθως τα μέτρα εφαρμόζονται από το πρωί της επομένης ημέρας», δηλώνουν πηγές της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει σκέψη για καθολικό lockdown, απαγόρευση των μετακινήσεων, αλλά και αλλαγές και σε ότι αφορά στη χωρητικότητα στα εμπορικά καταστήματα.

Την ερχόμενη εβδομάδα, θα επαναξιολογηθεί, με βάση τα νέα δεδομένα γύρω από την “‘Όμικρον”, και το άνοιγμα των σχολείων. Ο σχεδιασμός πάντως παραμένει, με “όπλο” το testing και τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, η επιστροφή στα θρανία να γίνει κανονικά στις 10 Ιανουαρίου.
Ποια μέτρα έρχονται νωρίτερα…

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, και τα οποία, με βάση τη νέα στρατηγική, θα τεθούν σε εφαρμογή τις επόμενες ώρες είναι:

1. Στην εστίαση και την ψυχαγωγία:
-Περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας.
-Δεν θα επιτρέπονται οι όρθιοι πελάτες
-Σε κάθε τραπέζι θα κάθονται έως 6 άτομα.
-Μεταξύ των τραπεζιών θα υπάρχουν αποστάσεις.

2. Μάσκες:
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας (ΚΝ95 – FFP2) ή διπλή μάσκα και στο προσωπικό της εστίασης.
Παραμένει δε και για την είσοδο στα σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

3. Εργασιακοί χώροι (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας):
-Τηλεργασία σε ποσοστό έως 50%
-Κυλιόμενο ωράριο.

4. Γήπεδα:
-Μείωση πληρότητας στο 10%, με πλαφόν τα 1.000 άτομα.
-Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, διεξαγωγή των αγώνων κεκλεισμένων των θυρών.

5. Επισκέψεις στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μόνο με pcr test 48 ωρών.

6. Απαγόρευση εισόδου ιατρικών επισκεπτών στα νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά και εντατικοποίηση των ελέγχων στα επισκεπτήρια.


Ρεβεγιόν κατ’ οίκον

Από πλευράς τους, οι ειδικοί καλούνται αφενός να υποδείξουν τον ακριβή χρόνο εφαρμογής των νέων περιορισμών και αφετέρου να αποφασίσουν για περισσότερα μέτρα στην εστίαση και τη διασκέδαση (όπως για παράδειγμα τα καταστήματα αυτά να κλείσουν στις 10 το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς), ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Με δεδομένο ότι η εφαρμογή του νέου «πακέτου» περιορισμών τοποθετείται, κατά πληροφορίες, από τις 6 το πρωί, αύριο Πέμπτη, ο κ. Οικονόμου εξήγησε πως «είχαμε πάρει μέτρα και έτσι σώσαμε τα Χριστούγεννα και φτάσαμε έως εδώ, όταν τα δεδομένα όμως αλλάζουν θα ήταν ολέθριο λάθος να μην προσαρμόσουμε την τακτική μας στα νέα δεδομένα...Οι εξελίξεις μας αναγκάζουν να προσαρμόσουμε την στρατηγική μας και να έρθουν τα μέτρα νωρίτερα», ενώ γνωστοποίησε ότι η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα προχωρήσει σε συστάσεις και οδηγίες και για το ρεβεγιόν κατ’ οίκον.

«Αν εφαρμοστούν νωρίτερα τα μέτρα, προφανώς θα υπάρξει προσαρμογή και για το ρεβεγιόν, έτσι ώστε στο κομμάτι της διασκέδασης και της εστίασης να μην υπάρξει υπερμεταδοτικότητα, όπως συμβαίνει στα κλαμπ και στη διασκέδαση με τους όρθιους», περιέγραψε και ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Παρότι στην Αττική η αύξηση των μολύνσεων άγγιξε το 370%, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απέκλεισε χθες για άλλη μια φορά το καθολικό lockdown, όπως και την πιθανότητα άρσης του μέτρου για την πληρότητα σε ποσοστό 10% των γηπέδων. Αντίθετα, στους προσεχείς προβληματισμούς της κυβέρνησης εντάσσεται και το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, με τον κ. Οικονόμου να υπογραμμίζει πως «θα έχουμε χρόνο μπροστά μας μέχρι τότε για να δούμε με ποιο τρόπο θα ανοίξουν», ενώ η κυβέρνηση να προσανατολίζεται στην αυξημένη ιχνηλάτηση μέσω τεστ.

Την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών αιτιολόγησε χθες ο αρμόδιος Υπουργός, Θάνος Πλεύρης, επισημαίνοντας πως «προχθές στη σύσκεψη που είχαμε, εκτιμήσαμε ότι βάσει των συνθηκών και των κρουσμάτων, αλλά και της πίεσης στο σύστημα, θα έπρεπε να πάμε στις 3 Ιανουαρίου». «Δεδομένου ότι τώρα έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων που την περιμέναμε αλλά όχι τόσο άμεσα, θα γίνει μια σύσκεψη της επιτροπής αύριο, ώστε τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί αν χρειαστεί να έρθουν νωρίτερα», σημείωσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, στην κατεύθυνση της επίσπευσης των μέτρων συντείνουν και τα πρώτα στοιχεία από το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, καθώς οι εορτασμοί πολλαπλασίασαν κατακόρυφα τα νέα κρούσματα, φτάνοντας σε τετραψήφιους αριθμούς ταυτόχρονα, σε πολλές περιοχές της επικράτειας. Εξηγώντας, υπό αυτό το πρίσμα, την αναγκαιότητα των «στοχευμένων μέτρων» αντί των οριζόντιων, ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος ανέφερε πως «ειδικά στη χώρα μας η τρέχουσα ημερήσια ιχνηλάτηση κρουσμάτων δείχνει ότι η συντριπτική τους πλειονότητα βρίσκεται στις ηλικίες 18 έως 40 ετών και σχετίζονται με χώρους διασκέδασης». Ο ίδιος παρατήρησε ότι «γνωρίζουμε ποια είναι τα ευάλωτα σημεία της χώρας μας, δηλαδή το δημογραφικό και εν μέρει το εμβολιαστικό μας προφίλ, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του εθνικού συστήματος υγείας. Γνωρίζουμε, ταυτόχρονα, τα όρια και τις αντοχές της οικονομίας αλλά και της ψυχολογίας των ανθρώπων», τόνισε. Στο πλαίσιο αυτό, «ένας νέος κύκλος οριζόντιων περιοριστικών μέτρων μπορεί να γίνεται δεκτός για λίγο διάστημα από πολλούς ανθρώπους, όχι όμως παρατεταμένα και επαναλαμβανόμενα, όταν μάλιστα έχουμε θωρακίσει τον πληθυσμό με τον εμβολιασμό, το σύστημα υγείας με προσωπικό και κλίνες, και τη δημόσια διοίκηση με πολύ περισσότερα εργαλεία παρακολούθησης, ελέγχου και αξιολόγησης της πανδημίας συγκριτικά με δυο χρόνια πριν», κατέληξε ο Υπουργός Επικρατείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου