Ταράζουν τα νερά οι δηλώσεις ΠΟΥ σχετικά με την προστασία των εμβολιασμένων από την νέα υπερμεταδοτική μετάλλαξη με την γ’ δόση εμβολίου
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι «Δεν υπάρχουν στοιχεία» ότι η τρίτη δόση ή «Booster Jabs» θα προσέφερε «μεγαλύτερη προστασία» στους υγιείς.
Τη δήλωση αυτή έκανε ο επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Δρ Mike Ryan μετά την απόφαση της Βρετανίας και άλλων χωρών να επιβάλλουν την υποχρεοτικότητα της γ’ δόσης εμβολιασμού.
Με τις εκκλήσεις των ειδικών για διενέργεια τρίτης δόσης να ηχούν ολοένα και πιο δυνατά και την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων εμβολίων απέναντι στη νέα μετάλλαξη Omicron να αποτελεί το βασικό θέμα συζήτησης στους επιστημονικούς κύκλους, Βρετανοί ειδικοί διεμήνυσαν ότι πάνω από τα μισά κρούσματα της νέας παραλλαγής που εντοπίστηκαν στη χώρα είχαν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.
Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αμφισβητεί ευθέως την απόφαση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να εφαρμόσει εκατοντάδες εκατομμύρια αναμνηστικά εμβόλια στον πληθυσμό του, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν «αποδείξεις» ότι θα πρόσφεραν «μεγαλύτερη προστασία» στους υγιείς.
Βρετανία
Ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Sajid Javid’s λέει ότι η χώρα έχει εξασφαλίσει επιπλέον 114 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για το 2022 και το 2023 για να «κερδίσει χρόνο» και ότι σε όλους ηλικίας άνω των 18 ετών θα προσφερθεί μία έως τα τέλη Ιανουαρίου.
Ο Δρ Mike Ryan, επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, αμφισβήτησε τη λογική πίσω από αυτήν την απόφαση.
«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν στοιχεία που να γνωρίζω ότι θα υποδηλώνουν ότι η ενίσχυση ολόκληρου του πληθυσμού θα παρείχε αναγκαστικά μεγαλύτερη προστασία για τα κατά τα άλλα υγιή άτομα έναντι της νοσηλείας και του θανάτου», είπε.
Ο Ryan σημείωσε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρισκόταν σε «πολυτελή θέση ισχύος» να μπορεί να προσφέρει ενισχυτικά εμβόλια σε ολόκληρο τον πληθυσμό του, δεδομένου ότι πολλές φτωχότερες χώρες δεν έχουν καν εμβόλια για να δώσουν σε όλους τους ανθρώπους μια δόση.
Οι ιατρικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν επίσης εκμεταλλευτεί την παραλλαγή Omicron για να επιμείνουν στον εμβολισμό περισσοτέρων παιδιών.
Αυτό είναι περίεργο δεδομένου ότι η παραλλαγή έχει γίνει γνωστή επειδή προκαλεί μόνο «ήπια» συμπτώματα σε νεότερους πληθυσμούς.
Τα δεδομένα της Βρετανίας
Σύμφωνα με την αρμόδια υγειονομική υπηρεσία της Βρετανίας (UKHSA), 12 από τους 22 φορείς του νέου στελέχους ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.
Άλλοι δύο είχαν λάβει την πρώτη δόση τέσσερις εβδομάδες πριν από τη μόλυνση.
Έξι ήταν οι ανεμβολίαστοι με αποτέλεσμα να σημάνει κόκκινος συναγερμός στις Αρχές της Βρετανίας για τον βαθμό μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης λόγω του ότι στο εσωτερικό της βρίσκονται δεκάδες μεταλλάξεις.
Οι ειδκοί προειδοποιούν ότι θα μπορούσε το στέλεχος της νότιας Αφρικής να μειώσει όχι μόνο την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αλλά και την αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων.
Οι Βρετανοί ειδικοί εκτιμούν ακόμη ότι η παραλλαγή θα μπορούσε να μεταδίδεται ευκολότερα, σε σχέση με άλλες, από τον αέρα.
Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 56 κρούσματα της μετάλλαξης Omicron στη Βρετανία, ενώ αναμένεται επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου στη Γηραιά Αλβιόνα.
Ωστόσο ο B. Johnson ξεκαθαρίζει ότι δεν σκοπεύει να επιβάλει lockdown αλλά θεσπίζει την επέκταση χρήσης μάσκας σε δημόσιους χώρους όπως στα μέσα συγκοινωνίας και μειώνει στους τρεις μήνες, για όλους τους άνω των 18 ετών, τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης.
Η Νότια Αφρική και ο νεαρός πληθυσμός της
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο χαρακτηρισμός της Omicron ως «ήπια» είναι επικίνδυνη επειδή η Νότια Αφρική έχει πολύ νεαρό πληθυσμό (μέση ηλικία 27 ετών) και δεν γνωρίζουμε πώς θα επηρεάσει τους ηλικιωμένους.
Στη συνέχεια λένε ότι η λύση είναι να εμβολιαστούν περισσότεροι νέοι.
Είναι απολύτως λογικό.
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου