Σάββατο, Ιανουαρίου 08, 2022

Σαν σήμερα το 2015 το μακελειό στο Charlie Hebdo...

 



ΒΙΝΤΕΟ

Ήταν 11 το πρωί, 7 Ιανουαρίου του 2015, όταν δυο κουκουλοφόροι εισέβαλαν στον αριθμό 6, της οδού Νικολά Απέρ, στο Παρίσι, στο κτίριο των αρχείων του περιοδικού Charlie Hebdo. Οι ένοπλοι ρώτησαν επιτακτικά: «Εδώ είναι το Charlie Hebdo;» κι όταν πήραν αρνητική απάντηση έφυγαν για τα κεντρικά Γραφεία του περιοδικού στο... νούμερο 10, δυο στενά πιο κάτω. Οι αδελφοί Σαΐντ και ο Σερίφ Κουασί εισέβαλαν οπλισμένοι στα Γραφεία και άπλωσαν ένα πέπλο θανάτου: Σκότωσαν 12 ανθρώπους και τραυμάτισαν ακόμα 7.

Οι ένοπλοι μουσουλμάνοι αυτοπροσδιορίστηκαν ότι ανήκαν στην ισλαμική τρομοκρατική ομάδα της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, η οποία και ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Ο απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης ήταν 12 νεκροί (ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί) και επτά τραυματίες.

Οι δράστες πυροβολούσαν κραυγάζοντας «Αλλάχου Ακμπάρ», (Ο Θεός είναι μεγάλος).
Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν οι σκιτσογράφοι Καμπί, Βολίνσκι, Ονορέ, Τινιού, ο πρώην διευθυντής Σαρμπ, καθώς και ο οικονομολόγος Μπερνάρ Μαρίς. Η επίθεση ήταν η πλέον πολύνεκρη στη Γαλλία έπειτα από εκείνη στο τρένο της γραμμής Στρασβούργο - Παρίσι στις 18 Ιουνίου του 1961, με 28 νεκρούς, κατά τη διάρκεια του Πολέμου στην Αλγερία.

Οι δύο ένοπλοι, ο Σαΐντ και ο Σερίφ Κουασί, έπεσαν νεκροί λίγα 24ωρα μετά κατά την επέμβαση της Αστυνομίας σε τυπογραφείο, στη βόρεια Γαλλία, όπου είχαν οχυρωθεί.

Σάτιρα χωρίς φραγμούς και σύνορα


Το Charlie Hebdo είναι σατιρικό εβδομαδιαίο περιοδικό, που περιλαμβάνει στις σελίδες του γελοιογραφίες, ρεπορτάζ, πολεμικές ανταποκρίσεις και χιουμοριστικά άρθρα. Το περιοδικό εκδόθηκε από το 1969 έως το 1981 και εκδόθηκε ξανά από το 1992 και μετά. Το Charlie Hebdo είναι διάσημο για την προώθηση σκίτσων που κινούνται στα όρια των κοινωνικών κανόνων και στερεότυπων στη Γαλλία. «Στο όνομα της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης κανένα θέμα δεν θεωρείται ανέγγιχτο από τις γελοιογραφίες», υποστηρίζει το περιοδικό.

Οι τρομοκράτες αντέτειναν πως τα σκίτσα που δημοσιεύτηκαν ήταν βλάσφημα για τον Μωάμεθ και οι ίδιοι τιμώρησαν σκληρά όσους εμπλέκονταν στην αναδημοσίευση τους. 

Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα; Τα σκίτσα του σατιρικού περιοδικού έγιναν περισσότερο δηκτικά, κάποιες φορές κυνικά· πολλοί τα χαρακτήρισαν ως προσβλητικά. Το καυστικό και προκλητικό χιούμορ των σκιτσογράφων του Charlie Hebdo αρκετές φορές συνδέθηκαν με την εκτός ορίων σάτιρα και προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από αρκετά ΜΜΕ.

Αρκετοί, που υπέθεταν ότι οι γελοιογραφίες και τα σκίτσα του περιοδικού θα κυκλοφορούσαν δίχως «αιχμές» μετά το τρομοκρατικό χτύπημα,  και πως οι σκιτσογράφοι του θα έμπαιναν σε καθεστώς αυτολογοκρισίας, υπό το ένστικτο της επιβίωσης, για να μην ενοχλήσουν κανέναν, για να μη ζήσουν ξανά τη βία των τζιχαντιστών στο κορμί τους, διαψεύστηκαν!

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου