Οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων κατά της Covid-19 αυξάνουν την προστασία ενάντια στις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον, σύμφωνα με τρεις μελέτες που εξέτασαν τις μολύνσεις, τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και τους θανάτους ανάμεσα σε χιλιάδες ασθενείς στις ΗΠΑ.
Οι τρίτες δόσεις των εμβολίων mRNA των Pfizer/BioNTech και της Moderna ήταν τουλάχιστον 90% αποτελεσματικές στο να αποτρέπουν τη νοσηλεία εξαιτίας της Δέλτα αλλά και της Όμικρον, σύμφωνα με ανάλυση εκαντοντάδων χιλιάδων νοσηλειών και επισκέψεων σε νοσοκομεία.
Η προστασία των εμβολίων απέναντι στον κίνδυνο θανάτου από Covid, μειώθηκε μετά την εμφάνιση της Όμικρον, αλλά παρέμεινε σημαντική, σύμφωνα με μια ξεχωριστή μελέτη του αμερικανικού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC).
Σημαντική η πρόληψη
Η αίσθηση της επείγουσας ανάγκης για εμβολιασμό και με τις ενισχυτικές δόσεις, είχε αρχίσει να ατονεί μετά από τα στοχεία που έδειχναν πως η Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσηση σε σχέση με παλαιότερες παραλλαγές. Ωστόσο, πολλά νοσοκομεία εξακολουθούν να δέχονται μεγάλη πίεση εξαιτίας του μεγάλου αριθμού ασθενών που έχουν μολυνθεί από την Όμικρον. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει για άλλη μια φορά πόσο σημαντική είναι η πρόληψη στη μάχη κατά της Covid.
Οι ενισχυτικές δόσεις έχουν υπάρξει αμφιλεγόμενο ζήτημα, καθώς πολλές χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν ούτε τις πρώτες δόσεις για τους πληθυσμούς τους.
Το πρόγραμμα Covax του ΠΟΥ για την ίση κατανομή των εμβολίων ανά των κόσμο, έχει ήδη διαθέσει ένα δισ. εμβόλια, ενώ πάνω από 500 εκατ. δόσεις έχουν χορηγηθεί μόνο στις ΗΠΑ. Ο ΠΟΥ δεν έχει υποστηρίξει τη χρήση ενισχυτικών δόσεων, παρά μόνο για τις ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.
Περίπου το 63% του πληθυσμού στις ΗΠΑ είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ μόλις το 24% έχει λάβει την ενισχυτική δόση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg για τους εμβολιασμούς. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία είναι 49% και στο Ηνωμένο Βασίλειο 55%.
Η πρώτη μελέτη
Η μελέτη για τις νοσηλείες, η οποία δημοσιεύθηκε σε εβδομαδιαία έκθεση του CDC για τα επίπεδα νοσηρότητας και θνησιμότητας, ανέλυε περισσότερες από 300.000 επισκέψεις στα επείγοντα νοσοκομείων καθώς και σε κλινικές επείγουσας φροντίδας για περιστατικά ασθενειών που σχετίζονταν με την Covid. Επιπλέον, εξέτασε τα επίπεδα νοσηλειών σε δέκα Πολιτείες μεταξύ Αυγούστου και Ιανουαρίου.
Όπως διαπιστώθηκε, οι ενισχυτικές δόσεις μείωσαν τις νοσηλείες κατά 94% την περίοδο που κυριαρχούσε η Δέλτα, και κατά 90% μετά την εμφάνιση της Όμικρον.
Η δεύτερη μελέτη
Στην άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το CDC, οι ανεμβολίαστοι αντιμετώπιζαν 53 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από Covid τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, συγκριτικά με αυτούς που είχαν εμβολιαστεί και είχαν λάβει και την ενισχυτική δόση.
Κατά την εξάπλωση της Όμικρον, ο κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους ήταν μόλις 13 φορές πιο αυξημένος, κάτι που δείχνει την ικανότητα της Όμικρον να διαφεύγει της προστασίας των εμβολίων.
Η τρίτη μελέτη
Η αποτελεσματικότητα των ενισχυτικών δόσεων υποστηρίχθηκε περαιτέρω από μια τρίτη μελέτη, η οποία βρήκε ότι οι έξτρα δόσεις παρέχουν σημαντική προστασία κατά της συμπτωματικής νόσησης τόσο από Δέλτα όσο και από Όμικρον.
Τα άτομα που έκαναν την τρίτη δόση ήταν λιγότερο πιθανό να χρειαστούν φροντίδα για συμπτωματικές μολύνσεις συγκριτικά με εκείνους που είχαν λάβει μόνο δύο δόσεις ή δεν είχαν εμβολιαστεί καν, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA.
Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι αναζητούν περισσότερους τρόπους προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση της Όμικρον, όπως η ενθάρρυνση της πιο διαδεδομένης χρήσης προστατευτικών μασκών που προορίζονται για τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας.
Η άκρως μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2021 στη Νότια Αφρική και τη Μποτσουάνα και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Η Όμικρον επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά σε ασθενή από τις ΗΠΑ την 1η Δεκεμβρίου, αλλά τα δείγματα των λυμάτων δείχνουν ότι η εν λόγω παραλλαγή άρχισε να εξαπλώνεται στη χώρα μετά από ημέρες ή και εβδομάδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου