Σε ακόμη μια απόφαση, η οποία ευνοεί τα μεγάλα συμφέροντα και τα καρτέλ, προχώρησε η κυβέρνηση της Ν.Δ., κάτι το οποίο αποτυπώθηκε στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Όπως προκύπτει, απαλείφθηκε σχετικό άρθρο, το οποίο έδινε τη δυνατότητα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να παρεμβαίνει σε αγορές που σήμερα εποπτεύονται από... άλλες ανεξάρτητες αρχές, όπως οι τηλεπικοινωνίες (λειτουργεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων - ΕΕΤΤ) και τα τυχερά παιχνίδια (λειτουργεί η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων - ΕΕΕΠ).
Με τον τρόπο αυτόν, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης άδειασαν μεγαλοπρεπώς τον επικεφαλής της Επιτροπής Γιάννη Λιανό, ο οποίος φέρεται να είχε ζητήσει να υπάρχει το συγκεκριμένο άρθρο, ανοίγοντας τον χώρο για δημιουργία καρτέλ τιμών σε πολλούς κλάδους, όπως αυτός των τηλεπικοινωνιών επί παραδείγματι.
Το άδειασμα στον Λιανό
Επί σειρά μηνών είχε ξεσπάσει κόντρα. Από την πλευρά του ο κ. Λιανός είχε ζητήσει να συμπεριληφθεί στο συγκεκριμένο άρθρο ο όρος «οικοσύστημα δομικής σημασίας», το οποίο στη συνέχεια όριζε ως «ένα σύμπλεγμα αλληλένδετων και σε σημαντικό βαθμό αλληλεξαρτώμενων οικονομικών δραστηριοτήτων», επειδή φιλοδοξούσε να εισέλθει στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος ρυθμίζεται σήμερα από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), και στον κλάδο της ενέργειας, ο οποίος ρυθμίζεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Πρώτος τον... άδειασε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δημιουργώντας «σύννεφα» στη σχέση των δύο ανδρών.
Η αναφορά Τσίπρα
Στο θέμα είχε αναφερθεί από του βήματος της Βουλής και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας στις 22 Νοεμβρίου 2021 αναφέροντας:
«Τι ακριβώς κάνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας; Τι ακριβώς κάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού; Και μην μου απαντήσετε πάλι ‘είναι ανεξάρτητες αρχές αυτές, εμείς δεν παρεμβαίνουμε’, γιατί μια χαρά παρεμβήκατε για να αλλάξετε την ηγεσία της επιτροπής πριν καν φτάσει στη μέση της θητείας της η προηγούμενη ηγεσία της προηγούμενης προέδρου. Άρα έχετε ευθύνη για τα πεπραγμένα και για την αδράνεια της σημερινής ηγεσίας, ή μήπως δεν έχετε απλά ευθύνη, αλλά εσείς κρύβεστε πίσω από αυτή την αδράνεια;».
Και προσέθετε με νόημα: «Διότι μαθαίνω ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που εσείς με το ‘καλημέρα’ διορίσατε, σας έχει ζητήσει να προσαρμόσετε το θεσμικό πλαίσιο για να κάνει ελέγχους για καρτέλ και εναρμονισμένες πρακτικές στις τηλεπικοινωνίες, γιατί, εκτός από υψηλότερη τιμή στη χονδρική τιμή πώλησης του ρεύματος σε όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα έχει αρνητικό ρεκόρ -είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια- και στις χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας».
Και σημείωνε ακόμη: «Σας ζητάει να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες της επιτροπής, για να μπορεί να κάνει περισσότερους ελέγχους στην αγορά, και εσείς αρνείστε. Εσείς; Ο κύριος υπουργός της Αναπτύξεως; Ποιος αρνείται και γιατί;».
Παλινωδίες
Αξίζει να σημειωθεί ότι με το συγκεκριμένο άρθρο δινόταν η δυνατότητα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να παρεμβαίνει σε αγορές που σήμερα εποπτεύονται από άλλες ανεξάρτητες αρχές.
Με ποιον τρόπο όμως; Με βάση τη λογική του «οικοσυστήματος»: όταν μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών ή τυχερών παιχνιδιών -επί παραδείγματι- επεκτείνεται σε άλλη αγορά, όπως οι εφαρμογές ηλεκτρονικών πληρωμών ή η διανομή φαγητού, τότε η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε ελέγχους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν και φορείς, από τον ΣΕΒ μέχρι τον ΣΕΠΕ που εκπροσωπεί τις εταιρείες τεχνολογίας, που παρενέβησαν για την κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου. Ως φαίνεται, οι «πιέσεις» τους έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου και έπιασαν τόπο τελικά.
Ο κ. Λιανός φέρεται να είχε εξασφαλίσει -αρχικά- στήριξη. Ωστόσο, με παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου, το άρθρο αφαιρέθηκε από το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή. Όπως αναφερόταν και σε παρεμβάσεις της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) και άλλων, υπήρχε μεγάλη αντίθεση από τις μεγάλες εταιρείες, με το Μέγαρο Μαξίμου να... υποκύπτει.
Αξίζει δε να υπενθυμιστεί πως, ενώ η επιτροπή για την επεξεργασία του νομοσχεδίου ολοκλήρωσε το έργο της από το καλοκαίρι του 2020, το σχέδιο νόμου κατατέθηκε μέσα στον Δεκαπενταύγουστο του 2021, δηλαδή σχεδόν ένα χρόνο αργότερα και με μια επιπρόσθετη διάταξη περί «οικοσυστημάτων».
Σύμφωνα με ορισμένες πλευρές, η Ελλάδα έπρεπε να έχει ενσωματώσει τη σχετική κοινοτική οδηγία από τον Φεβρουάριο του 2021, αλλά το σχέδιο νόμου κατατέθηκε μόλις χθες στην τελική του μορφή...
Γιάννης Αγουρίδης
ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου