Σάββατο, Ιανουαρίου 08, 2022

Ανησυχία και έντονος προβληματισμός για το άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο



«Ουσιαστικά το Υπουργείο Παιδείας ρίχνει την ευθύνη στους γονείς, για να κάνουν σωστά τα τεστ στα παιδιά τους»

Το γεγονός ότι τα σχολεία ανοίγουν χωρίς, ουσιαστικά, να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, επισημαίνει ο Πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), Θανάσης Κικινής, σημειώνοντας πως, προς το παρόν, δεν έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων από την πλευρά των εκπαιδευτικών.

Ειδικότερα, ο κ. Κικινής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τη Ρίτσα Μπιζόγλη, υποστήριξε ότι «δυστυχώς τα μέτρα που θα έπρεπε να έχουν ληφθεί, όχι μόνο τα διαγνωστικά, δεν έχουν ληφθεί, ενώ παραμένει το όριο του 50%+1, θα πρέπει δηλαδή να γεμίσουν οι τάξεις με κορονοϊό για να σταματήσουν τα μαθήματα». «Το Υπουργείο Παιδείας δεν αναφέρει τι θα γίνει με τα κενά από τους εκπαιδευτικούς που νοσούν. Σε συνάντηση που είχαμε, κατόπιν εορτής, αφού πρώτα ανακοίνωσαν τα μέτρα και μετά μας συνάντησαν, φαίνεται πως σκοπεύει να καλύψει τα κενά με υπερωρίες που δεν πληρώνονται και μαθητές που θα είναι στο έλεος του εάν αρρωστήσουν οι δάσκαλοι τους», σχολιάζει ο Πρόεδρος της ΔΟΕ.

«Η ΔΟΕ δεν έχει αποφασίσει ακόμη κινητοποιήσεις. Η αντίδραση που έχουμε ως εκπαιδευτικά συνδικάτα έχει να κάνει με την ανάδειξη του θέματος πως δεν άλλαξε κάτι, παρά μόνο ένα επιπλέον τεστ την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων», συμπληρώνει. «Τα προληπτικά μέτρα, όπως οι αποστάσεις μεταξύ των μαθητών, τα περισσότερα δρομολόγια λεωφορείων που μεταφέρουν μαθητές και τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε κάθε σχολείο για την διενέργεια των self test δεν έχουν ληφθεί και ουσιαστικά το Υπ. Παιδείας ρίχνει την ευθύνη στους γονείς για να κάνουν σωστά τα τεστ στα παιδιά τους», κατέληξε ο κ. Κικινής.

«Ποιο επιστημονικό κριτήριο οδηγεί στο τσουβάλιασμα 300 ατόμων στο αμφιθέατρο;»

Την ίδια ώρα, έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί και στα πανεπιστήμια, για τα οποία δεν ανακοινώθηκε κανένα απολύτως νέο μέτρο, με τον Κωνσταντίνο Δέμο, Πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού ΕΚΠΑ, να αναρωτιέται σε σημερινή επιστολή του προς το Υπουργείο Παιδείας «Ποιο επιστημονικό κριτήριο οδηγεί στο τσουβάλιασμα 300 ατόμων στο αμφιθέατρο;».

«Εδώ και 2 χρόνια, χιλιάδες φοιτητές μέσα και από τους Συλλόγους μας, αλλά και καθηγητές, εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν, ώστε να λειτουργούν με ασφάλεια δια ζώσης τα Πανεπιστήμια. Θα μας απαντήσει το Υπουργείο γιατί ακόμα δεν έχει γίνει ΤΙΠΟΤΑ;», αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.

Η ανοιχτή επιστολή του προέδρου του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού ΕΚΠΑ:

«Αναπάντητα ερωτήματα μπροστά στο άνοιγμα των σχολών και την εξεταστική…

Χιλιάδες φοιτητές σε όλη την χώρα περιμέναμε αυτή την εβδομάδα με αγωνία να μάθουμε πως θα προχωρήσει η κυβέρνηση με το άνοιγμα των σχολών μας και τι θα γίνει με την εξεταστική μας. Περιμέναμε όλοι να δούμε τι μέτρα θα παρθούν από την κυβέρνηση τώρα που τα κρούσματα σπάνε κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Ελπίζαμε ότι μπροστά σε μία τέτοια κατάσταση με την πανδημία να οργιάζει, θα παίρνονταν έστω κάποια μέτρα για να προστατευθεί η υγεία φοιτητών και καθηγητών. Που τέτοια τύχη…

Την Τρίτη 4/1 ανακοινώθηκε από την Υπ. Παιδείας ότι τα Πανεπιστήμια θα ανοίξουν με 100% πληρότητα, γιατί από ότι φαίνεται για το Υπουργείο “όλα βαίνουν καλώς” και μπορούμε να στοιβαζόμαστε σαν τις σαρδέλες σε λεωφορεία και αμφιθέατρα χωρίς να μεταδίδουμε τον ιό, ενώ για μέτρα που θα εξασφαλίζουν ότι δε θα αποκλειστεί κανένας στην εξεταστική ούτε λόγος….

Αυτή η κατάσταση έχει εύλογα δημιουργήσει πολλά ερωτήματα σε συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα που αγωνιούν για το μέλλον τους. Έτσι θα ήθελα και εγώ να θέσω κάποια ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από τους αρμόδιους:

Ποιο ακριβώς επιστημονικό κριτήριο οδηγεί στην απόφαση να τσουβαλιάζονται 200 και 300 άτομα ανά αμφιθέατρο, ενώ ξέρουμε πόσο μεταδοτική είναι η μετάλλαξη “Ο” ;

Εδώ και 2 χρόνια, χιλιάδες φοιτητές μέσα και από τους Συλλόγους μας, αλλά και καθηγητές, εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν, ώστε να λειτουργούν με ασφάλεια δια ζώσης τα Πανεπιστήμια. Θα μας απαντήσει το Υπουργείο γιατί ακόμα δεν έχει γίνει ΤΙΠΟΤΑ;;

Είναι η πρόσληψη καθηγητών για να σπάσουν τα υπεράρθμα τμήματα, τα δωρεάν rapid test για όλους, η πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας “παράλογα μέτρα” εν μέσω πανδημίας ή μήπως είναι άλλες οι προτεραιότητες της κυβέρνησης;

Η κυβέρνηση και οι διοικήσεις είχαν δύο ολόκληρα χρόνια να προετοιμαστούν και να σχεδιάσουν την επαναλειτουργία των σχολών. Τι τους εμποδίζει τόσο καιρό; Και τη στιγμή που δεν έχουν γίνει τα αυτονόητα για τη λειτουργία των Ιδρυμάτων μαθαίνουμε ότι ξεκινάει η εκπαίδευση 400 αστυνομικών για να μπουν στις σχολές μας!

Τι θα γίνει αν κάποιος φοιτητής νοσήσει στην εξεταστική; Κάτι το οποίο θα αποτελέσει πραγματικότητα για δεκάδες συμφοιτητές μας μιας και τα κρούσματα κάθε μέρα ανεβαίνουν. Για αυτόν σημαίνει ότι ένα ολόκληρο εξάμηνο θα χαθεί; Θα υπάρξει μέριμνα για αυτές τις περιπτώσεις; Θα αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι τρόποι εξέτασης όπως η εξ αποστάσεως ή οι απαλλακτικές εργασίες όπου αυτό χρειάζεται;

Γιατί η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας μας τιμωρεί, με την απόφαση της ότι όλες οι ώρες οι οποίες έγιναν εξ αποστάσεως αυτό το εξάμηνο, βγαίνουν άκυρες, θέτοντας σε κίνδυνο την εξεταστική μας; Είναι ευθύνη των φοιτητών ο τρόπος που έγιναν τα μαθήματα;

Υπάρχουν πρωτόκολλα διαχείρισης κρουσμάτων μέσα στις σχολές; Αν ναι, ποια είναι αυτά δεδομένου ότι υγειονομικό προσωπικό στα πανεπιστήμια δεν υπάρχει και rapid test δεν κάνουμε;

Δεν ξέρω αν θα υπάρξει απάντηση στα ερωτήματα αυτά από την κυβέρνηση και το Υπουργείο. Ένα όμως είναι σίγουρο: οι φοιτητές δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο! Πρέπει εμείς, με τον αγώνα μας, να επιβάλουμε τα αιτήματα μας όπως κάναμε και όλο το προηγούμενο διάστημα. Να παλέψουμε με κάθε τρόπο για να προσταστευτεί η υγεία μας, για να μην χάσει κανένας το εξάμηνο και την εξεταστική του!! Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Δέμος Κωνσταντίνος, Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού ΕΚΠΑ, εκλεγμένος με την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου