Τρίτη, Ιανουαρίου 25, 2022

Κλειστοί δρόμοι, εκτροπές και δρομολόγια στα ΜΜΜ...

 



Ισχυρό αποτύπωμα στις μετακινήσεις άφησε η χθεσινή χιονοκαταιγίδα «Ελπίς» που έπληξε ολόκληρη την Αττική, καθώς δεκάδες σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου... εξακολουθούν να παραμένουν απροσπέλαστα στο λεκανοπέδιο, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης, αλλά και της πτώσης δέντρων. Τα περισσότερα προβλήματα διέλευσης των οχημάτων εξακολουθούν να εμφανίζονται στα βόρεια και ανατολικά προάστια του νομού, παρότι το χιόνι κάλυψε ακόμη και τις παραλιακές περιοχές, όπως και το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.


Ενδεικτικά, 710 κλήσεις δέχτηκε μόνο χθες η Πυροσβεστική για μεταφορές ατόμων από και προς υγειονομικές μονάδες για αιμοκάθαρση ή για παροχή ιατρικής φροντίδας, αλλά και από οδηγούς σε ακινητοποιημένα οχήματα, καθώς και για κοπές δέντρων και απεγκλωβισμούς ατόμων από ανελκυστήρες. Εκτός από το βόρειο τμήμα, έντονα προβλήματα καταγράφηκαν στην Αγία Παρασκευή, το Γέρακα, το Χολαργό, την Παιανία, την Παλλήνη, την Κάντζα και την περιφερειακή του Υμηττού, όπου ακινητοποιήθηκαν χθες δεκάδες αυτοκίνητα.


Με αλυσίδες στο…Σύνταγμα


Η σφοδρότητα του καιρικού φαινομένου είχε ως αποτέλεσμα να αποκλειστούν οδικά σημεία ακόμη και στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, με την ΕΛ.ΑΣ να επισημαίνει πως «λόγω των συνεχιζόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών που παρατηρούνται στο Νομό Αττικής, υπενθυμίζεται το από και τονίζεται ότι απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας». Πιο αισθητό, στο Δήμο Αθηναίων, είναι το πρόβλημα στο Πολύγωνο, το Γκύζη, το Μετς και την Άνω Κυψέλη, όπως και στην ευρύτερη περιοχή του Λυκαβηττού.


Παράλληλα, τα σημάδια της άφησε η χιονοκαταιγίδα «Ελπίδα» και στη λειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, όπου θα υπάρξουν τροποποιήσεις και ματαιώσεις δρομολογίων και σήμερα.



Με δεδομένο ότι αναμένεται να επικρατήσουν, ιδίως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, συνθήκες παγετού, σε απαγόρευση της κυκλοφορίας προχώρησε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, στα εξής σημεία:


· Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δυο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.



· Π.Ε.Ο. Αθηνών - Θήβας, ύψος πρατηρίου υγρών καυσίμων <Cyclon> ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα, απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών. (Aπό 07:20΄ ώρα της 22-01-2022).


Στο δήμο Πεντέλης


· Διονύσου, από το ύψος του «414» ΣΝΕΝ προς τον Αγ. Πέτρο.


· Ν.Ε.Ο.Α.Λ και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, από στο ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060), μέχρι την χ/θ 58,520 (όρια Αττικής) απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.


Στο δήμο Παπάγου - Χολαργού


· Επί της συνέχεια της οδού Αναστάσεως (Παπάγου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τα κοιμητήρια Παπάγου προς τον Υμηττό.


Στην Νέα Μάκρη


Λ. Διονύσου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την περιοχή της Ανατολής Ν. Μάκρη προς την Πεντέλη.


Στο δήμο Καισαριανής


Ανωνύμου οδού (Καισαριανή) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος Καλοπούλα προς τον Υμηττό.


Επίσης, στα σημεία:


· Λ. Φυλής, από το ύψος της ταβέρνας « Το νέο φαράγγι» έως τα όρια της Αττικής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.


· Τατοΐου από το ύψος της οδού Χλόης έως τα Βασιλικά κτήματα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.



· Τατοϊου από το ύψος του οικισμού Άγιος Μερκούριος έως το ύψος της Ιπποκράτειου πολιτείας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.


· Ε.Ο. Οινόης - Μαγούλας από το ύψος του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ, ρεύμα κυκλοφορίας προς Βοιωτία.


· Ε.Ο. Μεγάρων- Αλεποχωρίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το 12ο χλμ. θέση Λούμπα προς τα Μέγαρα.


· Λ. Παν. Κανελλοπούλου και στα δύο ρεύματα, από την οδό Πίνδο προς την περ. Υμηττού.


Στο δήμο Ηλιούπολης


Επί της Λ. Ελ. Βενιζέλου (Ηλιούπολη) , και στα δύο ρεύματα από την πλατεία 28ης Οκτωβρίου προς την περ. Καρέα.


Ακόμη:


· Επί της Λ. Παν. Κανελλοπούλου και στα δύο ρεύματα, από τη Λ. Μεσογείων μέχρι την οδό Πίνδου.


· Επί της Αττικής Οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.



· Επί της Δ.Π.Λ. Υμηττού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.


· Επί της Περιφερειακής Αιγάλεω και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.


Στα διόδια Ελευσίνας


Επί της Ν.Ε.Ο.Α.Κ. και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τη χ/θ 26,700 (Σταθμός Διοδίων Ελευσίνας) μέχρι τη χ/θ 59,800 (όρια Ν. Αττικής), παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, καθώς και όλων των οχημάτων τα οποία δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες.


Επιπλέον, η κυκλοφορία των οχημάτων στην Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου από τα διόδια Ελευσίνας έως τα διόδια καλαμένιου διεξάγεται και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, με απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3.5 τόνων.


Μετρό, Τραμ και Ηλεκτρικός


Όσον αφορά τα μέσα σταθερής τροχιάς, στη Γραμμή 1 του μετρό (Ηλεκτρικός), η κυκλοφορία των συρμών θα γίνεται στο τμήμα Πειραιάς-Αττική και αντίστροφα, από την έναρξη της λειτουργίας, χωρίς δηλαδή να είναι δυνατή η πρόσβαση προς τα βόρεια προάστια.


Χωρίς καμία μεταβολή θα λειτουργήσει η Γραμμή 2 του Μετρό, αλλά και η Γραμμή 3 από την έναρξη της λειτουργίας τους. Ωστόσο, στη Γραμμή 3 δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», δηλαδή στο κομμάτι της Γραμμής από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας προς Αεροδρόμιο.



Αναφορικά με τη λειτουργία του Τραμ, θα ξεκινήσει και στις 2 γραμμές, στις 8 το πρωί.


Χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ


Αντίθετα, στα αμαξοστάσια θα παραμείνουν για δεύτερη ημέρα τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, καθώς «τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο οδικό δίκτυο της Αθήνας λόγω της συνεχιζόμενης έντονης χιονόπτωσης, καθιστούν αδύνατη αύριο την εκτέλεση των πρωινών δρομολογίων με λεωφορεία και τρόλεϊ», ανέφερε χθες ο ΟΑΣΑ.


Σύμφωνα με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας, «εποπτικά συνεργεία της ΟΣΥ σε συνεργασία με την Τροχαία Αττικής θα διενεργούν αυτοψίες από τις πρώτες πρωινές ώρες, προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση για τη σταδιακή αποκατάσταση της εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού από τα οδικά μέσα, στο βαθμό που οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών».


Από τις 12 το μεσημέρι ο Προαστιακός


Σε λειτουργία μεν, αλλά μετά τις 12 το μεσημέρι θα τεθεί και ο Προαστιακός, στις γραμμές «Πειραιάς - Αθήνα – Αεροδρόμιο», «Κιάτο – Αεροδρόμιο» και «Αθήνα – Χαλκίδα». Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, «το υπόλοιπο δίκτυο της Πελοποννήσου (Προαστιακός Πατρών, Κατάκολο - Ολυμπία, Διακοπτό - Καλάβρυτα) και βορείως του Παλαιοφαρσάλου (Λάρισα - Θεσσαλονίκη, Καλαμπάκα - Λάρισα - Βόλος, Έδεσσα - Φλώρινα, Θεσσαλονίκη - Σέρρες - Δράμα) θα λειτουργήσει κανονικά».


Σε επαγρύπνηση και οι δήμοι


Στο ενδιάμεσο, συνεχείς εκκλήσεις για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων απευθύνει ο Δήμος Κηφισιάς, ο οποίος έχει πληγεί σφόδρα από την κακοκαιρία, ενώ στη διάθεση αλατιού προς τους πολίτες έχουν προχωρήσει οι Δήμοι Χαλανδρίου, Βριλησσίων και Λυκόβρυσης.


Χωρίς αστικά στο Μαρούσι


Επιπλέον, «ο Δήμος Αμαρουσίου ενημερώνει τους πολίτες ότι λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων η Δημοτική Συγκοινωνία δεν θα πραγματοποιεί δρομολόγια σήμερα Δευτέρα 24 και αύριο Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022» ανέφερε χθες η δημοτική αρχή, ενώ κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα κοιμητήρια Παπάγου και Χολαργού, αφού έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Αναστάσεως και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τα κοιμητήρια προς τον Υμηττό...


Γεωργία Σαδανά


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου