Τρίτη, Μαρτίου 15, 2022

Εισηγούνται κάλπη ως φρένο στη φθορά...

 



Άρωμα κάλπης επικρατεί σε όλους τους ορόφους πλέον του οικοδομήματος της Ν.Δ., παρά τις πρόσφατες διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, που ισχυρίστηκε πως τα εκλογικά σενάρια είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ήδη ο πρωθυπουργός, με την επιλογή του να περιγράψει το δίλημμα των επερχόμενων εκλογών -«σταθερότητα ή περιπέτειες»-, έθεσε σε... συναγερμό τον γαλάζιο μηχανισμό. Στους κόλπους της παράταξης κυριαρχεί η πεποίθηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία στο τέλος της άνοιξης, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει επέλθει αποκλιμάκωση στο ουκρανικό μέτωπο.


Στο γαλάζιο τραπέζι κατατέθηκε η εισήγηση να συνδυαστεί η προκήρυξη των εκλογών με την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού. Στους διαδρόμους του Μαξίμου ωστόσο επικρατεί η παραδοχή ότι οι «λελογισμένες» μισθολογικές αυξήσεις δεν επαρκούν για την αναστροφή του κλίματος. Κεντρικό πονοκέφαλο στο πρωθυπουργικό επιτελείο αποτελεί η αδυναμία ανακοίνωσης μέτρων-ισχυρών αναχωμάτων κατά των ανατιμήσεων λόγω των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών. Στους κόλπους της Ν.Δ. χαιρετίζουν την προοπτική της χρονικής επέκτασης της ρήτρας διαφυγής και το 2023, καθώς θα προσφέρει πολύτιμες δημοσιονομικές ανάσες. Εστιάζουν, εντούτοις, στο γεγονός ότι για την Ελλάδα παραμένει η ευρωπαϊκή σύσταση να μειωθούν από φέτος τα ελλείμματα και το χρέος.


Οι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι συνυπολογίζουν και την παράμετρο που αφορά τις μειωμένες προσδοκίες στα έσοδα του τουρισμού από τη στιγμή που ακυρώνονται οι κρατήσεις τουριστών από τη Ρωσία. Το ζοφερό σκηνικό της οικονομίας προδιαγράφει νέο κύκλο κυβερνητικής φθοράς, με τους ενοίκους του Μαξίμου να προσεγγίζουν την εθνική κάλπη ως το φρένο προς τη δημοσκοπική κατηφόρα.


Ο ισχυρός κομματικός μηχανισμός επιχειρεί να παρουσιάσει την ακρίβεια ως κατεξοχήν εισαγόμενο φαινόμενο. Βασικό πρόταγμα στο εκλογικό μονοπάτι θα είναι να τεθούν εκτός δημόσιας σφαίρας οι κυβερνητικές ευθύνες που μεγεθύνουν το φαινόμενο των ανατιμήσεων. Ο πρωθυπουργός επιμένει μάλιστα να μην κάνει την παραμικρή μνεία στο καθολικό αίτημα για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Στην κυβέρνηση παρουσιάζουν δε την απώλεια του δημόσιου ελέγχου της ΔΕΗ ως εθνική επιτυχία και αρνούνται να ενεργοποιήσουν τη ΡΑΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την αντιμετώπιση των καρτέλ που λυμαίνονται την αγορά ενέργειας.


Επίκληση Καραμανλή, Ελ. Βενιζέλου


Σ’ αυτό το φόντο, οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού επενδύουν σε άλλα χαρτιά για την ενίσχυση της γαλάζιας εκλογικής απήχησης. Στο Μαξίμου ποντάρουν, μεταξύ άλλων, στην παραδοσιακή αρχή που αναφέρει ότι σε συνθήκες εθνικών-γεωπολιτικών κρίσεων οι πολίτες «συσπειρώνονται γύρω από τη σημαία» εκφράζοντας την εμπιστοσύνη τους στην εκάστοτε κυβέρνηση. Οι θιασώτες της επίσπευσης των εκλογών εκφράζουν την προσδοκία ότι «η ξεκάθαρη φιλοδυτική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κρίση της Ουκρανίας θα γοητεύσει και το κεντρώο ακροατήριο», προσπερνώντας αβασάνιστα τα δημοσκοπικά ευρήματα που καταγράφουν τη διαφωνία της πλειονότητας των πολιτών για την αποστολή πολεμικού υλικού. Σημειώνεται ότι πονοκέφαλο στις γραμμές της κυβέρνησης έχει προκαλέσει το κύμα διαρροών των κεντρογενών ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς τη μεριά της Χαριλάου Τρικούπη.


Οι πιο παρατηρητικοί έχουν κυκλώσει τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη πρόσφατα στη Βουλή σε ρήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ελευθέριου Βενιζέλου, που αποσκοπούσαν στην επιβεβαίωση «του δυτικού προσανατολισμού της χώρας με συνέπεια και υπευθυνότητα». Οι περισσότερο επιφυλακτικοί όμως εντός της παράταξης έναντι της επιλογής Μητσοτάκη να υιοθετήσει επιθετική γραμμή κατά της Μόσχας επισημαίνουν το εξής: ότι η Ελληνική Λύση προσελκύει τους «φιλοπουτινικούς» δεξιούς που υπό άλλες προϋποθέσεις θα στήριζαν τη Ν.Δ...


Κώστας Σαββόπουλος


ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου