Σάββατο, Μαΐου 28, 2022

Ο εφιάλτης της Σαγκάης τρομάζει το Πεκίνο

Ήδη πέντε από τις 16 περιοχές του Πεκίνου εξέδωσαν συστάσεις για εργασία από το σπίτι και την αποφυγή αποφύγουν συναθροίσεων σε δημόσιους χώρους σε μια προσπάθεια να εξαλειφθεί η έξαρση του κορoνοϊού. Ταυτόχρονα, το καθεστώς δημοσιοποίησε την τιμωρία χαμηλόβαθμών και μεσαίου βαθμού δημοσίων υπαλλήλων, που δεν τήρησαν τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης του κορoνοϊού, ώστε να δείξει την αποφασιστικότητα του για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Την ώρα που η Σανγκάη έχει ξεκινήσει να αποκαθιστά τις κανονικές λειτουργίες της, με πλάνο να είναι όλα όπως πριν στα μέσα Ιουνίου, ο κίνδυνος μίας παρόμοιας περιπέτειας στο Πεκίνο σίγουρα τρομάζει. Βέβαια, θα είναι αρκετά διαφορετικές οι συνθήκες αλλά και οι επιπτώσεις από την εφαρμογή τόσο σκληρών μέτρων στην πρωτεύουσα.

Το ζήτημα βέβαια για το κινεζικό καθεστώς παραμένει κατά πόσο η νέα έξαρση του κορoνοϊου θα επηρεάσει τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης, καθώς οι δείκτες της οικονομίας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, εκπρόσωποι του καθεστώτος δημόσια προτάσσουν την αποτροπή μίας νέας πανδημίας, δηλώνοντας έτοιμοι ακόμα και για νέα μέτρα, ασχέτως των ευρύτερων επιπτώσεων.

Οι οικονομικές συνέπειες μίας τέτοιας εξέλιξης θα είναι σημαντικές καθώς παράλληλα με την προσήλωση στη δημόσια υγεία, το καθεστώς θέλει να διατηρήσει ακμαία τη σχέση του με τις κινέζικες ελίτ, που επιζητούν την επάνοδο της κανονικότητας. Το επόμενο διάστημα θα φανεί κατά πόσο το Πεκίνο θα ισορροπήσει ανάμεσα στη διατήρηση της αξιοπιστίας του για προστασία της ζωής τους πληθυσμού και επανάκαμψης των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που είχε πριν από την έναρξη αυτής της περιπέτειας.

Οι New York Times αναφέρουν πως ο κίνδυνος οικονομικής επιβράδυνσης είναι σε αρκετές διαστάσεις ανάλογος με εκείνον της πρώτης περιόδου της πανδημίας το 2020. Ήδη υπάρχει μία κινητοποίηση στους κόλπους του κομμουνιστικού κόμματος, ώστε να υπάρχει συνειδητοποίηση στα μέλη του για τη δυσκολία του εγχειρήματος της ανάταξης της οικονομίας σε βιώσιμα επίπεδα. Ήδη η ανεργία έχει σκαρφαλώσει πάνω από το 18%, ενώ στους νέους που τελείωσαν πρόσφατα την εκπαίδευση τους οι δείκτες είναι ακόμα υψηλότεροι.

Κατά συνέπεια, το καθεστώς προσπαθεί να εντείνει τους εμβολιασμούς στις μεγαλύτερες ηλικίες, ώστε να αποτρέψει τον κίνδυνο μαζικών θανάτων, που θα διακινδυνεύσουν τον μείζονα στόχο της προστασίας του πληθυσμού. Ωστόσο, οι στόχοι οικονομικής ανάπτυξης που ξεπερνούν το 5%, τους οποίους είχε θέσει το καθεστώς, μοιάζουν πλέον σαν όνειρο θερινής νυκτός. Ειδικά αν τώρα που η Σανγκάη η οικονομική ζωή ετοιμάζεται να επιστρέψει στο κανονικό, αυξηθεί το επίπεδο επικινδυνότητας στην πρωτεύουσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου