yahoo.com: Βακτήρια με γονίδια που τους δίνουν φυσική αντοχή στα αντιβιοτικά και τα αντιμικροβιακά έχουν βρεθεί στην Ανταρκτική και μπορούν να εξαπλωθούν πέρα από τις πολικές περιοχές. Αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες από τη Χιλή.
Ο Andres Marcoleta, ένας επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Χιλής που ηγήθηκε της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science of the Total Environment τον Μάρτιο, είπε ότι αυτές οι «υπερδυνάμεις» που έχουν εξελιχθεί για να αντέχουν σε ακραίες συνθήκες περιέχονται σε κινητά θραύσματα DNA που μπορούν να μεταφέρεται εύκολα σε άλλα βακτήρια.
«Γνωρίζουμε ότι τα εδάφη της Ανταρκτικής Χερσονήσου, μιας από τις πολικές περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από το λιώσιμο των πάγων, φιλοξενούν μια μεγάλη ποικιλία βακτηρίων», λέει η Markoleta. «Και ότι μερικά από αυτά αντιπροσωπεύουν μια πιθανή πηγή κληρονομικών γονιδίων που προσδίδουν αντοχή στα αντιβιοτικά».
«Αξίζει να αναρωτηθούμε, μπορεί η κλιματική αλλαγή να επηρεάσει την εμφάνιση νέων μολυσματικών ασθενειών; Σε ένα πιθανό σενάριο, αυτά τα γονίδια θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν τη φυσική δεξαμενή και να συμβάλουν στην εμφάνιση και εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών σε όλο τον κόσμο», λέει η Μαρκολέτα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια Pseudomonas, μία από τις κυρίαρχες βακτηριακές ομάδες στην Ανταρκτική Χερσόνησο, δεν είναι παθογόνα, αλλά μπορεί να είναι η πηγή «γονιδίων αντίστασης» που δεν σταματούν ακόμη και από κοινά απολυμαντικά όπως ο χαλκός, το χλώριο ή το τεταρτοταγές αμμώνιο.
Ωστόσο, ένα άλλο είδος βακτηρίων που μελέτησαν, το βακτήριο Polaromonas, έχει τη δυνατότητα να αδρανοποιεί τα αντιβιοτικά τύπου βήτα-λακτάμης που χρειάζονται για τη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων.
Σχόλιο από τους The Big The One Editors: Μια υπέροχη ιστορία για αυτά τα νέα θαυματουργά βακτήρια επαναλαμβάνεται από όλα τα παγκόσμια ταμπλόιντ εδώ και δύο ημέρες, αλλά για κάποιο λόγο κανείς δεν σχολίασε την κατάσταση. Λοιπόν, ή τουλάχιστον κάλεσαν κάποιον θείο με ένα άσπρο παλτό με γυαλιά, ο οποίος, χαζεύοντας τα μούσια του, θα έλεγε κάτι για αυτό, γιατί θα ήταν απαραίτητο να το πει.
Το πρώτο πράγμα που δεν θα ήταν κακό να πούμε είναι ότι αυτή η επιστημονική δημοσίευση των Χιλιανών θα μπορούσε να είναι, σαν να λέγαμε, πραγματική προετοιμασία για κάποια νέα υπερπανδημία, η πηγή της οποίας θα ήταν γνωστή, αλλά ανθεκτική σε όλα τα υπάρχοντα αντιβιοτικά και απολυμαντικά. Και τότε οι μελαχρινοί τύποι του ΠΟΥ θα μαζευτούν σε έναν κύκλο, θα σηκώσουν τους ώμους και θα αναστενάσουν βαριά: καλά, βλέπετε, αυτά δεν είναι κινεζικά πειράματα με βιολογικά όπλα – μας ήρθε από την Ανταρκτική, από τα βιολογικά εργαστήρια των καταραμένων Ναζί .
Ωστόσο, αν απορρίψουμε τις θεωρίες συνωμοσίας και υποθέσουμε ότι οι Χιλιανοί επιστήμονες που βρήκαν το βακτήριο δεν εμπλέκονται στην παγκόσμια συνωμοσία, τότε όλα γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέροντα και ακόμη πιο τρομερά.
Η φύση δεν ανέχεται καμία υπερβολή, όπως το πέμπτο πόδι ενός λαγού ή τα φτερά ενός κροκόδειλου. Υπάρχουν, φυσικά, εξαιρέσεις, όπως ένα επιπλέον χρωμόσωμα στους κατοίκους των βάλτων Moksha, αλλά τέτοια μεταλλαγμένα είδη εξαφανίζονται γρήγορα. Διαφορετικά, οποιοδήποτε είδος περιέχει ακριβώς όσα γονίδια χρειάζεται και κανένα βακτήριο που υπάρχει στη φύση δεν έχει γονίδια ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά. Τέτοια γονίδια εμφανίζονται μόνο αφού το βακτήριο συναντήσει ένα αντιβιοτικό και, κατά τη διάρκεια μιας σύντομης εξέλιξης, γεννηθεί ένα στέλεχος ανθεκτικό στα φάρμακα.
Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις ταχείας μετάλλαξης σε κάθε νοσοκομείο όπου εμφανίζεται τακτικά κάποιο είδος σταφυλόκοκκου, ανθεκτικό στο ένα ή το άλλο νέο θαυματουργό αντιβιοτικό. Μόλις χθες έφεραν αυτό το αντιβιοτικό στο νοσοκομείο, άρχισαν να το διανέμουν σε όλους όσους υποφέρουν και βοήθησε εξαιρετικά, αλλά έχει περάσει ένας μήνας – και δεν βοηθά καθόλου.
Αυτό είναι ένα φυσιολογικό και φυσικό φαινόμενο που αναγκάζει τους φαρμακοποιούς να εφευρίσκουν νέα θαυματουργά φάρμακα κάθε χρόνο. Όμως τίθεται το ερώτημα: εάν ένα αντιβιοτικό και ένα μικρόβιο χρειάζονται για την εμφάνιση ενός νέου ανθεκτικού στα αντιβιοτικά στελέχους, τότε από πού προήλθαν τα αντιβιοτικά στην Ανταρκτική; Πού ήταν η επαφή του μικροβίου με το αντιβιοτικό για να αναπτύξει το μικρόβιο γονίδια ανθεκτικότητας;
Καθαρά θεωρητικά, μπορεί να υποτεθεί ότι ένα σάλο από τους βάλτους μεταφέρθηκε στο περίπτερο των πολικών εξερευνητών Moksha από τη Μόσχα, οι οποίοι ήταν γενικά άρρωστοι με γονόρροια, φυματίωση και σύφιλη. Λαμβάνοντας τα χάπια που τους είχαν συνταγογραφήσει οι γιατροί, αυτοί οι Μοκσάν γύρω από το περίπτερό τους άρχισαν να φλερτάρουν και να έφτυσαν με πνευμονική μύξα. Ως αποτέλεσμα, τα τοπικά μικρόβια στο έδαφος ήρθαν σε επαφή με το αντιβιοτικό στις εκκρίσεις και ανέπτυξαν ανθεκτικότητα.
Και αν και θεωρητικά κάτι τέτοιο μπορεί να είναι, στην πράξη, ακόμα και στις συνθήκες της Ανταρκτικής, είναι απίστευτο. Εάν εμφανιστεί κάποιο είδος μεταλλαγμένου μικροβίου, τότε σε μια μέση ετήσια θερμοκρασία μείον πενήντα, θα χρειαστούν χιλιετίες, αν όχι ακόμη και εκατομμύρια χρόνια, για να εξαπλωθεί στην ηπειρωτική χώρα.
Επομένως, το μικρόβιο που βρήκαν οι Χιλιανοί είναι κάποιο είδος προϊστορικού μικροβίου. Ήρθε σε επαφή με ένα αντιβιοτικό και ανέπτυξε ανθεκτικότητα ακόμη και σε μια εποχή που πιθηκάνθρωποι κάθονταν στα χριστουγεννιάτικα δέντρα όχι μόνο γύρω από το Κρεμλίνο, αλλά παντού. Και αυτό σημαίνει ότι ήδη εκείνες τις μέρες υπήρχε κάποιο είδος πολιτισμού στην Ανταρκτική που χρησιμοποιούσε αντιβιοτικά και έριχνε τόνους από αυτά στο έδαφος.
Δεν γνωρίζουμε τι είδους πολιτισμός ήταν, αλλά υποθέτουμε ότι μεταξύ των τεχνουργημάτων άφησε πίσω του όχι μόνο μεταλλαγμένα στελέχη. Ίσως οι αρχαιολόγοι να βρουν σύντομα αυτά τα αντικείμενα, αν δεν τα έχουν ήδη βρει, οπότε παρακολουθούμε την εξέλιξη των γεγονότων.
thebigtheone.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου