Δευτέρα, Μαΐου 30, 2022
Στη μέγγενη Τουρκίας- Ιράν η Αθήνα...
Με τη νέα παράνομη Navtex για υδρογραφικές έρευνες του σκάφους “Τσεσμέ” στην “καρδιά” του Αιγαίου, αλλά και με νέες απειλές δια στόματος Ερντογάν, ξεκινά ένα νέο θερμό καλοκαίρι με την Τουρκία, ενώ η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και την κατάληψη ελληνικών τάνκερ από το Ιράν.
Και αυτά ενώ ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που (υποτίθεται ότι) θα αποφασίσει για νέα μέτρα για το φυσικό αέριο. Ο... πήχης πάντως είναι τόσο χαμηλά, που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη διαμηνύσει ότι ασχέτως αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η κυβέρνηση δε θα αφήσει την κοινωνία απροστάτευτη.
Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει σε κάθε περίπτωση την πρόταση για πανευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ενώ αναμένεται να θέσει και την τουρκική προκλητικότητα για άλλη μία φορά.
Ειδικότερα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την κλιμάκωση από την πλευρά της γειτονικής χώρας και την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας. Θα επισημάνει δε τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, σε μια κρίσιμη συγκυρία που το τελευταίο που χρειάζεται είναι ακόμη μια εστία έντασης σε ένα ήδη φορτισμένο γεωπολιτικά ευρωπαϊκό τοπίο. Η Ελλάδα είναι πάντα υπέρ του διαλόγου, όμως η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν θα γίνει αποδεκτή, αναμένεται επίσης να τονίσει ο πρωθυπουργός.
Η κυβέρνηση δηλώνει πάντως ψύχραιμη αλλά αποφασιστική απέναντι στην Τουρκία, εκτιμώντας ότι το νέο μπαράζ προκλητικών ενεργειών υποκρύπτει τον εκνευρισμό της Άγκυρας για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και εντάσσεται και στο “παζάρι” με το ΝΑΤΟ για τα F35 και F16.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση έχει ήδη ενημερώσει την ΕΕ για την κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ από το Ιράν, με τα υπουργεία Εξωτερικών και Εμπορικής Ναυτιλίας να εστιάζουν τις ενέργειες τους στην απελευθέρωση των ναυτικών και των πλοίων, κάνοντας λόγο για “πειρατεία”. Οι ναυτικοί πάντως κυκλοφορούν ελεύθερα στα πλοία, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες στις οικογένειες τους.
Η επιθετική ενέργεια του Ιράν φέρεται να αποτελεί αντίποινα για την κατάσχεση ρωσικού πλοίου που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο στην Κάρυστο στο πλαίσιο των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, και δημιουργεί προβληματισμό για τον κίνδυνο περαιτέρω ανόδου της τιμής των καυσίμων κίνησης. Σύμφωνα με τους ΝΥΤ μάλιστα, απειλές δέχονται και άλλα 17 πλοια με ελληνική σημαία στον Περσικό Κόλπο εάν δεν επιστραφεί το κατασχεθέν πετρέλαιο. Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι στόχος του Ιράν είναι να σταλεί ένα μήνυμα στη Δύση και στον Τζο Μπάιντεν.
Η μάχη με την ακρίβεια και τι θα πει ο Μητσοτάκης στην ΕΕ για το φυσικό αέριο και το ρεύμα
Και αυτά ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση παραμένει η ακρίβεια. Στο Μαξίμου πάντως θεωρούν ότι καθώς από 1η Ιουλίου αναστέλλεται ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής, οι “φουσκωμένοι” λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος θα πάψουν και μαζί τους το κυριότερο πρόβλημα για τα νοικοκυριά- χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι οι τιμές θα επιστρέψουν στα περσινά επίπεδα ή ότι οι πολίτες και επιχειρήσεις δεν έχουν ήδη βάρη από τους προηγούμενους μήνες.
Εν τω μεταξύ, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους, ώστε να λάβουν την αποζημίωση έως και 600 ευρώ, από τις επιπλέον χρεώσεις ρεύματος, θα ανοίξει στις 15 Ιουνίου και οι πρώτες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι προβλέπεται η αναδρομική επιστροφή έως και 600 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταναλωτών με εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ για τις αυξήσεις που δεν επιδοτήθηκαν το διάστημα Δεκεμβρίου 2021-Μαϊου 2022.
Σε περίπου δύο εβδομάδες αναμένεται να ανακοινωθεί και το πακέτο κυβερνητικών προτάσεων για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, που θα περιλαμβάνει μέτρα όπως ο “κόφτης” στα κλιματιστικά στο δημόσιο.
Στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές την πρότασή του για τη λήψη μέτρων για τον εξορθολογισμό της αγοράς, ώστε να μειωθεί η τελική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που φθάνει στον καταναλωτή.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν όμως ότι η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή το δικό της εθνικό σχέδιο στήριξης, αλλά θα συνεχίσει να διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση, καθώς, όπως επανειλημμένα, έχει πει ο πρωθυπουργός, πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση...
Βίκυ Σαμαρά
news247.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου