Εξοργισμένο το τουρκικό ΥΠΕΞ παρά τα εξόφθαλμα ή κεκαλυμμένα φιλοτουρκικά σημεία της έκθεσης
Ακόμα και το άκρως προβληματικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία, στάθηκε ικανό να ξεσηκώσει τις διαμαρτυρίες της Άγκυρας! Το τουρκικό ΥΠΕΞ εξανέστη και με μια οργισμένη ανακοίνωση κάνει λόγο για «αβάσιμους ισχυρισμούς», ενώ εξαπολύει επίθεση κατά της Ελλάδας και της ΕΕ.
Θυμίζουμε ότι η έκθεση, την οποία υιοθέτησε η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι προβληματική γιατί μεταξύ άλλων περιέχει σημείο που διαπιστώνει… μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο!
Προφανώς και αυτό μόνο ως φάρσα μπορεί να χαρακτηριστεί, από τη στιγμή που για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία, η Τουρκία θέτει θέμα κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου.
Επίσης, διαφαίνονται ξεκάθαρα οι ίσες αποστάσεις μεταξύ του θύτη και του θύματος στο Κυπριακό, σε μια έκθεση που σχεδόν από το σύνολο των ΜΜΕ θεωρήθηκε ως «ράπισμα» στην Τουρκία.
Ακόμα κι έτσι όμως, το τουρκικό ΥΠΕΞ δυσανασχέτησε…
Υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του:
«Ενώ η ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ της χώρας μας και της ΕΕ μέσω αμοιβαίων προσπαθειών είναι εμφανής, δεν αποδεχόμαστε και απορρίπτουμε τις προκατειλημμένες και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις του ΕΚ στην έκθεσή του, το οποίο αγνοεί αυτή την ανάγκη με μια ρηχή και χωρίς οράματα προσέγγιση.
Η πρωταρχική μας προσδοκία από το ΕΚ είναι να μην καταστεί εργαλείο στην ατζέντα στενόμυαλων κύκλων και να επιδείξει μια ενθαρρυντική στάση έναντι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ προκειμένου να αναβιώσει τη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Δυστυχώς, το ΕΚ έχει λάβει μέχρι στιγμής αντίθετη στάση. Αυτή η στάση του ΕΚ, που ανέχεται ακόμη και μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων να φωλιάζουν στο ΕΚ και να κάνουν τρομοκρατική προπαγάνδα, στην πραγματικότητα δεν προκαλεί έκπληξη. Έτσι, το ΕΚ έχει χάσει την αξιοπιστία του στα μάτια του τουρκικού κοινού.
Επομένως, οι αβάσιμες απόψεις στην έκθεση που αντικατοπτρίζουν τους ισχυρισμούς δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τη χώρα μας και τις στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό μας είναι άχρηστες.
Η προσδοκία μας από την ΕΕ είναι όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Τουρκίας, να αναζωογονήσουν τη διαδικασία ένταξης σε αυτό το πλαίσιο, να επιταχύνουν τον διάλογο για την απελευθέρωση των θεωρήσεων, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, να αυξήσουν τη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να εφαρμόσουν το Σχέδιο Εθελοντικής Ανθρωπιστικής Επανεισδοχής στο πλαίσιο της μεταναστευτικής συνεργασίας.
Αυτή η έκθεση, η οποία αξιολογεί την Τουρκία με μια ρηχή προοπτική αντί για ενθαρρυντικά βήματα για τη λύση αυτών των θεμάτων, αποτελεί νέο παράδειγμα της αποστασιοποιημένης, ιδεολογικής και προκατειλημμένης στάσης του ΕΚ και μόνο βλάπτει τη φήμη του».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου