Πέμπτη, Ιουνίου 30, 2022

Το «ευχαριστώ» Μπάιντεν στον Ερντογάν για την άρση του βέτο στο ΝΑΤΟ και το ζήτημα των σιτηρών – Στηρίζει τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16 το Πεντάγωνο





Τζο Μπάιντεν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν στην Μαδρίτη

Στα πλαίσια της συνεδρίασης του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (29/06) με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα γι’ αυτό που κάνατε επιλύοντας την κατάσταση σε σχέση με τη Φινλανδία και τη Σουηδία και για όλη την απίστευτη δουλειά που κάνετε για να προσπαθήσετε να βγάλετε τα σιτηρά από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Θέλω να πω, κάνετε σπουδαία δουλειά» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.


«Θέλω απλώς να σας ευχαριστήσω και θα ήθελα να σας μιλήσω για αυτά τα πράγματα όταν θα έχουμε την ευκαιρία» συνέχισε.

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία προσπαθεί να επιλύσει τη διαδικασία εξαγωγής σιτηρών στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε: «Ελπίζω και προσεύχομαι ότι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια ισορροπία στη διπλωματία, ώστε να καλλιεργήσουμε θετικά αποτελέσματα, ιδίως όσον αφορά τα σιτηρά. Υπάρχουν χώρες που στερούνται τα σιτηρά, και εμείς θα ανοίξουμε διαδρόμους και θα τους επιτρέψουμε να έχουν πρόσβαση στα σιτηρά που τόσο χρειάζονται».


Όπως αναφέρει το Cnn Turk, ο Μπάιντεν, από την άλλη, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Ερντογάν για την υποστήριξη της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και για τις προσπάθειες της Τουρκίας για τα σιτηρά και εξέφρασε την χαρά του για τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο.




Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου λίγο αργότερα, ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία. Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της συνέχισης των στενών διαβουλεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεών μας.
Η Ουάσινγκτον στηρίζει τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη στήριξή της σήμερα στην πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, μια ημέρα αφότου η Άγκυρα ήρε τις αντιρρήσεις της για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η Σελέστ Ουαλάντερ, η βοηθός υπουργός Άμυνας που είναι αρμόδια για ζητήματα διεθνούς ασφάλειας, είπε ότι οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας θα ενίσχυαν την άμυνα του ΝΑΤΟ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών της Τουρκίας γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και επομένως στην αμερικανική ασφάλεια», είπε. «Αυτά τα σχέδια εξετάζονται. Και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν πριν να ξεκινήσει η διμερής συνάντηση των προέδρων των δύο χωρών, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.
Το χρονικό των τουρκικών απαιτήσεων

Η Τουρκία ζήτησε τον περασμένο Οκτώβριο να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 πακέτα εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της. Μέχρι τώρα η Ουάσινγκτον δεν είχε εκφράσει ανοιχτά κάποια άποψη για την πώληση αυτή, πέραν του ότι όλες οι πωλήσεις όπλων θα πρέπει να περάσουν από την απαραίτητη νομική διαδικασία.

Τον Μάρτιο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε επιστολή του προς ορισμένα μέλη του Κογκρέσου που αντιτάσσονταν στην πώληση, ανέφερε ότι οι «κατάλληλοι» αμυντικοί εμπορικοί δεσμοί των ΗΠΑ με την Τουρκία θα εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι διέψευσαν ότι η Ουάσιγκτον στήριξε το αίτημα της Τουρκίας για αγορά μαχητικών F-16 με αντάλλαγμα την άρση των τουρκικών αντιρρήσεων για την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Οι ΗΠΑ δεν πρόσφεραν τίποτα στην Τουρκία και δεν τους ζητήθηκε τίποτα από την Τουρκία» στο πλαίσιο της συμφωνίας τους με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, δήλωσε ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος. Ο αξιωματούχος αυτός είπε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι συμμετείχαν σε τεχνικές συνομιλίες σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει μαχητικά F-16. Το Κογκρέσο θα έχει πάντως τον τελευταίο λόγο για οποιεσδήποτε τέτοιες πωλήσεις.


O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν σε σύνοδο του ΝΑΤΟ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ετοιμη να βοηθήσει για την επισιτιστική κρίση η Ρωσία

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα Τετάρτη (29/6) ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη για την καταπολέμηση των κινδύνων μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και ότι είναι πρόθυμη να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων.

Οι δεσμεύσεις αυτές διατυπώθηκαν κατά την συνομιλία που είχε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται κάποια νέα συγκεκριμένα βήματα και επαναλαμβάνονται οι προηγούμενοι ρωσικοί ισχυρισμοί ότι οι ουκρανικές ενέργειες και οι δυτικές κυρώσεις ευθύνονται για την κρίση.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, εκτοξεύοντας τις τιμές των σιτηρών, των μαγειρικών ελαίων, των καυσίμων και των λιπασμάτων στα ύψη.
Ο παρασκηνιακός ρόλος Μπάιντεν στην επίτευξη συμφωνίας

Ως διπλωματική επιτυχία μπορεί να χαρακτηρίζει η ευρωατλαντική συμμαχία την χθεσινή (28/6) επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Τουρκία και τις Φινλανδία και Σουηδία που ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει με θέρμη μια συμφωνία που θα επιτρέψει στη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και έπαιξε παρασκηνιακό ρόλο στις διαπραγματεύσεις των σκανδιναβικών χωρών με την Τουρκία, δήλωσε την Τρίτη στο Reuters, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.
Τουρκικό σχέδιο για εξαγωγή σιτηρών από τη Μαριούπολη

Τουρκικό εμπορικό πλοίο με σιτηρά απέπλευσε πριν λίγες μέρες (22/6) από τη Μαριούπολη έπειτα από συνομιλίες για τα σιτηρά στη Μόσχα, έπειτα από συνομιλίες ανάμεσα σε αντιπροσωπείες της Τουρκίας και της Ρωσίας στη Μόσχα σχετικά με τα δημητριακά που είναι αποκλεισμένα στην Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

«Μερικές ώρες μόνο μετά το τέλος της μακράς συνεδρίασης, το τουρκικό φορτηγό (Azov Concord), που περίμενε εδώ και μέρες, αναχώρησε από το ουκρανικό λιμάνι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.


Μια τετραμερής συνάντηση, με αντιπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, θα πραγματοποιηθεί μέσα στις «προσεχείς εβδομάδες» στην Τουρκία για να οργανωθεί η μεταφορά σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, διευκρίνισε η Άγκυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου