Γιώργος Καρελιάς
Τι σημαίνει "κανονικά"; Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε σχεδόν αμέσως ότι «πρέπει να διερευνηθεί η καταγγελία από τη Δικαιοσύνη», λες και υπάρχει κάποιος που θα έλεγε το αντίθετο. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος δυο μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του (Ιούλιος 2019), πήρε υπό την εποπτεία του την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, δεν έχει πει... ούτε μια λέξη.
Περιορίστηκε να ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να συγκαλέσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, λες και θα μπορούσε να μην το κάνει. Τι θα γινόταν, άραγε, πριν το 2019, αν ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σιωπούσε στην περίπτωση που ένας πολιτικός αρχηγός έκανε καταγγελία ανάλογη με τη σημερινή του Νίκου Ανδρουλάκη; Ο καθένας ας βάλει τη φαντασία του να δουλέψει.
Ας δούμε τα δεδομένα πριν πούμε τι πρέπει να γίνει.
Δεδομένο πρώτο: Η ΕΥΠ παρακολουθούσε επί μήνες το δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη. Το ομολόγησε ο διοικητής στη αρμόδια επιτροπή της Βουλής, λέγοντας ότι έγινε κατόπιν αιτήματος «συνεργαζομένων ξένων μυστικών υπηρεσιών».
Δεδομένο δεύτερο: Αποκαλύφθηκε ότι στο κινητό τηλέφωνο του δημοσιογράφου είχε εγκατασταθεί το περιβόητο λογισμικό παρακολούθησης Predator. Οι αρμόδιοι υπουργοί λένε ότι η ΕΥΠ δεν έχει προμηθευτεί αυτό το λογισμικό. Επομένως- συμπεραίνουμε- παρακολούθησε τον Κουκάκη με δικά της συστήματα.
Δεδομένο τρίτο: Το λογισμικό Predator χρησιμοποιήθηκε και στις δύο περιπτώσεις (Κουκάκη και Ανδρουλάκη), μόνο που η ΕΥΠ λέει ότι δεν το έκανε αυτή.
Τι πρέπει να γίνει;
Πρώτον, η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη εξοργιστική απάθεια, με την οποία αντιμετωπίζει το θέμα. Δηλώσεις του τύπου «να ερευνήσει η Δικαιοσύνη κατά προτεραιότητα τη μηνυτήρια αναφορά» είναι, επιεικώς, αστείες.
Δεύτερον, να δοθούν στη δημοσιότητα οι προμήθειες που έχει κάνει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια και από ποιες εταιρείες, ώστε να φανεί πόσο αληθινός είναι ο ισχυρισμός ότι δεν έχει προμηθευτεί το συγκεκριμένο λογισμικό. Κι επειδή αυτό δεν θα γίνει, πρέπει να το ζητήσει ο εισαγγελέας που ερευνά τις υποθέσεις κι ας τολμήσουν να τα κρύψουν οι υπεύθυνοι.
Τρίτον, ο ερευνητής εισαγγελέας πρέπει να καλέσει τον πιο σημαντικό μάρτυρα, που δεν είναι άλλος από τον διοικητή της ΕΥΠ. Και ο κ. Κοντολέων ας εξηγήσει πόσο «εθνικά επικίνδυνος» ήταν ο δημοσιογράφος και-το κυριότερο- πόσο νόμιμο είναι να παρακολουθείται ένας Έλληνας πολίτης με απαίτηση ξένων υπηρεσιών.
Αυτό είναι και το βασικό ερώτημα της υπόθεσης. Ποια ήταν η «εγκληματική δράση» του Κουκάκη ώστε η ΕΥΠ να αποδεχθεί ασμένως το αίτημα ξένων υπηρεσιών να το να παρακολουθεί;
Ακόμα πιο καίριο είναι το ερώτημα που ανακύπτει από τη περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη. Ακόμα κι αν δεχτούμε ως αληθινή τη διαβεβαίωση ότι η ΕΥΠ δεν έχει προμηθευτεί το λογισμικό Predator, πρέπει να δοθεί απάντηση στο ερώτημα ποιος αποπειράθηκε να τον παρακολουθήσει. Και την απάντηση μπορεί και πρέπει να δώσει μόνο η ΕΥΠ. Δηλαδή η κυβέρνηση, δηλαδή ο πρωθυπουργός που έχει τη μυστική υπηρεσία υπό τον άμεσο έλεγχό του.
Διότι, εντέλει, αν η μυστική υπηρεσία της χώρας «δεν γνωρίζει» ποιος παρακολουθεί έναν πολιτικό αρχηγό, δύο τινά συμβαίνουν:
Ή είναι ανίκανη και, επομένως, γιατί πληρώνονται οι άνθρωποί της;
Ή «δεν γνωρίζει» γιατί δεν μπορεί να… αναγνωρίσει τον εαυτό της.
Tο ένα είναι χειρότερο από το άλλο…
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου