Από «έμφραγμα» κόντεψε να μείνει –και ο κίνδυνος δεν έχει αποσοβηθεί- η καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου Καστοριάς και αναμένει τη σωτήρια (;) νομοθετική... «ανάνηψη». Παράλληλα ξέσπασε και ενδο-νεοδημοκρατικός εμφύλιος, με τον πρόεδρο της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου να προειδοποιεί για κλείσιμο της κλινικής ελλείψει γιατρών, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λάζαρο Παπαδόπουλο να... μιλά για «τεράστιο πλήγμα στην περιοχή», να αναζητούνται λύσεις της τελευταίας κυριολεκτικά στιγμής και με τον τοπικό βουλευτή της Ν.Δ. Ζήση Τζηκαλάγια να αναφέρεται σε «χρήσιμους ηλίθιους», δηλαδή αυτούς που... χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου.
Πριν 2 μήνες, 23 Μαΐου, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών και Κέντρων Υγείας προειδοποιούσε ότι «η δημόσια υγεία αργοπεθαίνει στη Δυτική Μακεδονία» - στην ανακοίνωσή της αναφερόταν αναλυτικά στα προβλήματα των κλινικών των πέντε νοσοκομείων της περιοχής και ειδικά για την Καστοριά έλεγε ότι «δεν υπάρχει πνευμονολόγος, υπάρχει μόνο ένας καρδιολόγος και συνδράμει και ο καρδιολόγος που είναι τοποθετημένος στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, η παθολογική κλινική λειτουργεί με 4 μόνιμους γιατρούς, οι αναισθησιολόγοι είναι 3 (ο ένας επικουρικός)».
Την 1η Ιουνίου η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ολυμπία Τεληγιορίδου καταθέτει ερώτηση στη Βουλή, επισημαίνοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της υποστελέχωσης που υφίσταται σε καίριες ειδικότητες ιατρικού προσωπικού, ενώ σε άλλη ερώτηση τον Ιούλιο σημείωνε το θέμα με τη μη ανανέωση συμβάσεων 7 επικουρικών που μεγεθύνει το πρόβλημα. Ιδιαίτερα στην καρδιολογική κλινική από τους τρεις γιατρούς η μία (Δέσποινα Κοζατσάνη) έγινε αντιπεριφερειάρχης τον Νοέμβριο 2021 και είναι σε αναστολή, η δεύτερη είναι πλέον σε άδεια λοχείας και ο διευθυντής συνταξιοδοτείται.
Στις 22 Ιουλίου ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Ανδρέας Γούλιος (στέλεχος Ν.Δ., παλιά πολιτευτής σε βουλευτικές) γνωστοποιεί σε τοπικά ΜΜΕ ότι στις 25 του μηνός η κλινική θα κλείσει. Η κ. Τεληγιορίδου εκδίδει αμέσως ανακοίνωση καταγγέλλοντας ότι «το υπουργείο κωφεύει». Ο κ. Τζηκαλάγιας με εμφανίσεις του σε τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς αναφέρει ότι επικοινώνησε με τον υπουργό Υγείας και αναζητείται λύση.
Δυο μέρες μετά, ο κ. Τζηκαλάγιας πηγαίνει Αθήνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Γρηγόρη Χάτζιο και συναντούν τον Θάνο Πλεύρη και τη Μίνα Γκάγκα. Σε δηλώσεις του αναφέρει ότι το θέμα λύνεται προσωρινά με... γιατρούς από άλλα νοσοκομεία και πως η κ. Γκάγκα τού υποσχέθηκε ότι θα φέρει τις επόμενες μέρες τροπολογία που θα επιτρέπει σε αιρετούς (Περιφέρεια, Bουλή κ.λπ.) γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται στα νοσοκομεία κανονικά, για να μπορεί να κάνει εφημερίες και η αντιπεριφερειάρχης!
Το νοσοκομείο εν τω μεταξύ καθημερινά κυριολεκτικά «ξεχειλίζει»: τα 20 κρεβάτια της Παθολογικής είναι υπερπλήρη, οι ακτινολόγοι έχουν ξεχάσει πότε είχαν ρεπό και η Καρδιολογική λειτουργεί με έναν γιατρό από τα ΤΕΠ, 2 ιδιώτες που συνδράμουν στις εφημερίες, έναν συνταξιούχο από τα Γρεβενά και μία γιατρό από... Κέντρο Υγείας της Βέροιας.
Οταν μεταξύ 8 π.μ. - 3 μ.μ. -που αρχίζει η εφημερία- προκύψει περιστατικό, τότε, όπως και συνέβη, η γιατρός από τη Βέροια -μιάμιση ώρα δρόμος με αυτοκίνητο- μένει μέχρι τις 3 της επόμενης μέρας! Δεν τολμήσαμε στο ρεπορτάζ να ρωτήσουμε για τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Πώς απάντησε η ανώτερη διοίκηση του υπουργείου στο προφανές πρόβλημα; Εστειλε άνθρωπο στις 3 τα ξημερώματα -πριν από μερικά εικοσιτετράωρα- να κάνει έλεγχο αν ήταν όλοι στις θέσεις τους! Αυτό, ιδίως, μπορεί κανείς να το πει και τρομοκρατία...
Κι έτσι έκλεισε (;) το συγκεκριμένο επεισόδιο με την κ. Τεληγιορίδου να δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ότι «η κοινωνική κατακραυγή απέτρεψε το προδιαγεγραμμένο κλείσιμο της καρδιολογικής κλινικής, στο πλαίσιο του σχεδίου της Ν.Δ. να κάνει το Νοσοκομείο Καστοριάς Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας. Η εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου Καστοριάς είναι όρος επιβίωσης της ακριτικής μας περιοχής. Μη διανοηθεί κανείς να τη διαλύσει». Μάλλον είναι ακόμη πολύ αισιόδοξη...
Απόστολος Λυκεσάς
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου