Πέμπτη, Οκτωβρίου 06, 2022

Ζήτημα επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων...



Το θέμα της επιβολής κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία θέτει επιτακτικά ο Αλέξης Τσίπρας λίγες ώρες πριν από την έναρξη... της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα. 

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα συμμετάσχει για μία ακόμη φορά ως παρατηρητής στις εργασίες της Προπαρασκευαστικής Συνόδου των ευρωσοσιαλιστών και μάλιστα θα καταθέσει σειρά προτάσεων σε τρεις κυρίαρχους άξονες: Τα ελληνοτουρκικά, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Σε ό,τι αφορά την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα ο Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας ως αφορμή και την πρόσφατη παράνομη τουρκολυβική Συμφωνία αναμένεται να ζητήσει στην προσύνοδο του PES, η ΕΕ να αποφασίσει άμεσα πακέτο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία. Όπως θα πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι κυρώσεις αυτές θα ενεργοποιηθούν στην περίπτωση που η γειτονική χώρα παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας διεξάγοντας έρευνες δυτικά του 28ου μεσημβρινού.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας θα πει στους ευρωσοσιαλιστές πως η Ελλάδα από την πλευρά της θα πρέπει να αποφασίσει την επέκταση των χωρικών υδάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση των προβλέψεων του Διεθνούς Δικαίου. «Δεν πρέπει να υπάρξει επανάληψη της κρίσης του Oruc Reis και η Ευρώπη οφείλει να πάρει τις αποφάσεις της» αναμένεται να τονίσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Συγχρόνως παρουσιάζοντας το δεύτερο άξονα των προτάσεών του θα επιμείνει στην αναγκαιότητα η ΕΕ να αναλάβει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση διπλωματικές πρωτοβουλίες για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις πηγές θα θυμίσει την πρωτοβουλία Ντράγκι και θα θέσει το ερώτημα «Θα ασχοληθούμε με το συμφέρον της Ευρώπης ή θα πορευόμαστε σαν υπνοβάτες προς το γκρεμό» αφήνοντας τον Πούτιν και τις ΗΠΑ να καθορίζουν τις εξελίξεις ο ένας με τα επιθετικά του σχέδια και ο άλλος με τα οικονομικά του συμφέροντα;

Σε ό,τι αφορά δε το θέμα της ενεργειακής κρίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προτείνει την έκδοση κοινού ευρωομολόγου που θα στοχεύει στη μείωση του ενεργειακού κόστους και στη χρηματοδότηση στοχευμένων εθνικών παρεμβάσεων. Επί της ουσίας θα στηρίξει την πρωτοβουλία Τζεντιλόνι-Μπρετόν για χρηματοδοτικό εργαλείο. Κατά πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Αλέξης Τσίπρας θα αφήσει αιχμές και για την στάση της Γερμανίας με την επισήμανση πως η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει εάν το μέλλον της είναι η αλληλεγγύη ή ο καθένας μόνο του και όποιος αντέξει, “όπως φαίνεται να επιλέγει η Γερμανία. Αλλά αυτή δεν είναι η Ευρώπη των αξιών μας”.

Εκ παραλλήλου θα προειδοποιήσει πως οι εθνικές επιδοτήσεις και η συνέχισή τους όταν αφήνουν τεράστια περιθώρια αισχροκέρδειας αποτελούν το σίγουρο δρόμο ώστε η Ευρώπη να βρεθεί και πάλι μπροστά σε μία νέα κρίση χρέους...

Βούλα Κεχαγιά

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου