Δευτέρα, Οκτωβρίου 03, 2022

Kαθώς η Γαλλίδα πρωθυπουργός κάνει λόγο για πιθανή παγκόσμια επισιτιστική κρίση τα ελληνικά ομόλογα μετατρέπονται εκ νέου σε τοξικά σκουπίδια! H ανάλυση του καθηγητή Γιώργου Προκοπάκη

   





Kαθώς η Γαλλίδα πρωθυπουργός κάνει λόγο για πιθανή παγκόσμια επισιτιστική κρίση τα ελληνικά ομόλογα μετατρέπονται εκ νέου σε τοξικά σκουπίδια.



Η ανάλυση του καθηγητή Γιώργου Προκοπάκη που παρακολουθεί τις εξελίξεις είναι χαρακτηριστική>

Κρίμα κι άδικο!
Κρίμα κι άδικο που το αυτοσυγχαιρόμενο οικονομικό επιτελείο έχει σταματήσει να πλασάρει τα βαθυστόχαστα για τη διαχείριση του χρέους στα έμμισθα ή απλώς ανόητα παπαγαλάκια της οικονομικής δημοσιογραφίας. Θα είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τις βαθυστόχαστες αναλύσεις για την φοβερή κι τρομερή διαχείριση του χρέους της πιο δυναμικής ευρωπαϊκής οικονομίας της οποίας όμως τα ομόλογα ξέρουν μόνον να ανεβαίνουν σε απόδοση.
Σήμερα τα ευρωπαϊκά ομόλογα έτρεξαν σφαίρα, πλην του Αστραχάν!


Στα 10ετή ομόλογα είχαμε: (α) γερμανικό πτώση απόδοσης κατά 22 μονάδες βάσης (0.22%), (β) πορτογαλικό πτώση 22 μονάδες βάσης, (γ) ιταλικό πτώση 31 μονάδες βάσης, (δ) ελληνικό άνοδο (!!!) 1 μονάδα βάσης.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, το ελληνικό spread έκλεισε σήμερα στις 294 μβ.


Για να καταλαβαίνουμε πόσο καλό ή κακό αίναι αυτό: (α) όταν η ΕΚΤ ανακοίνωσε την έναρξη των παρεμβάσεων για να συγκρατηθούν τα spread της περιφέρειας ήταν 225 μβ, (β) ο ΟΔΔΗΧ αποφάσισε να απέχει από νέες εκδόσεις χρέους (τέλος Ιανουαρίου) όταν το spread ήταν στις 190 μβ, (γ) στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού πριν ένα χρόνο το spread λογιζόταν στις 100 μβ. Ό,τι και να λέμε, η θέα από ψηλά έχει άλλη ομορφιά!

Θα πει ο άλλος: “τι γκρινιάζεις με το επιτελείο; οι αγορές τι θέλουν είναι το ζήτημα”.

Η συμπεριφορά αυτή των ελληνικών ομολόγων δείχνει πως “εκεί έξω” δεν υπάρχει κανείς να τα στηρίξει.


Δηλαδή, δεν υπάρχει κανείς να είναι εκτεθειμένος σε ελληνικά χαρτιά ώστε στα δύσκολα να τα στηρίζει και στα εύκολα να τα σπρώχνει. Αυτή η ρηχότητα της αγοράς είναι κατόρθωμα αυτού του οικονομικού επιτελείου.



Το πρόβλημα είναι πως και αφού ομαλοποιηθεί η κατάσταση (εάν ομαλοποιηθεί βέβαια) θα βρισκόμαστε με ανύπαρκτη αγορά χρέους και θα φαντασιωνόμαστε ανακάμψεις και ενισχύσεις από τους επενδυτές όταν και εάν βρεθούμε με επενδυτική βαθμίδα.

Στα κρίσιμα δε, σε ενδεχόμενη επιθυμία της ΕΚΤ να ενεργοποιήσει το ΤΡΙ για την Ελλάδα, τι ομόλογα θα αγοράζει (αν την αφήσουν οι Γερμανοί συνήθεις ύποπτοι);



Είναι σοκαριστικό να βλέπεις το ταμπλώ και να είναι οι πάντες στο κόκκινο (πέφτει η απόδοση, το κόκκινο είναι καλό) πλην της Ελλάδας που είναι στο πράσινο.

Κι από πάνω να μην έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις τη σοφία του οικονομικού επιτελείου! Κρίμα κι άδικο.

Πάρτε και τα γνωστά διαγράμματα, ενημερωμένα μέχρι και σήμερα (τιμές κλεισίματος, Fusion Media) 3/10. Δεν είναι ωραίο το ελληνικό άλμα;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου