Πέμπτη, Οκτωβρίου 06, 2022

Η αντίδραση των σούπερ μάρκετ έφερε την κυβερνητική kolotoumpa για το ωράριο






Έντονο παρασκήνιο πίσω από την αναδίπλωση στη μείωση του ωραρίου των καταστημάτων. Είχε μάλιστα ξεκινήσει και η επεξεργασία νομοθετικής ρύθμισης.

Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου

H νευρικότητα που επικρατεί σε όλη την κυβερνητική πυραμίδα για τον χειμώνα που έρχεται, το θολό τοπίο σε σχέση με την ενεργειακή επάρκεια λόγω Μόσχας και τη λαίλαπα της ακρίβειας, φέρνει μπρος – πίσω και προαναγγελίες οι οποίες στην εφαρμογή τους αποδεικνύονται από δύσκολες έως υψηλού... ρίσκου, οπότε και ακυρώνονται πριν καν αρχίσουν. Κάτι τέτοιο συνέβη και με το θέμα της μείωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, για το οποίο αρχικώς η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης αλλά και ο Αναπληρωτής υπουργός Ν. Παπαθανάσης προανήγγειλε ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση, για να την κλείσουν οι ίδιοι λίγες ώρες αργότερα.


Στο μεσοδιάστημα, καταγράφηκε έντονο παρασκήνιο. Πρώτα απ όλα από το οικονομικό επιτελείο, το οποίο αντιλήφθηκε άμεσα ότι σε περίπτωση μείωσης του ωραρίου και άρα του τζίρου, θα ήταν θέμα χρόνου να διατυπωθεί αίτημα για νέες ενισχύσεις. Κατόπιν εσωτερικών διαβουλεύσεων μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου, υπουργείου Οικονομικών και Υπουργείου Ανάπτυξης, ελήφθη η απόφαση να μαζευτεί το θέμα που άνοιξε, διότι αν υλοποιηθεί, θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα επιχειρούσε να αντιμετωπίσει.


Η απόφαση ελήφθη και λίγο αργότερα, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η ορθότητα της απόφασης αυτή, αφού, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του iEidiseis.gr, οι παράγοντες της αγοράς ενημέρωσαν την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που διαθέτουν, το περίπου 30% του τζίρου γίνεται μετά τις 7 το βράδυ. Και προειδοποίησαν ότι αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση, τότε θα πρέπει να καλύψει ο κρατικός κορβανάς και τη ζημιά αλλά και τη μείωση των μισθών των υπαλλήλων.

Και βεβαίως, ουδείς θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι θα προσαρμόζονταν σε μία τέτοια απόφαση μεγάλες ξένες αλυσίδες. Που σημαίνει, ότι αν δεν προχωρούσαν σε μείωση ωραρίου, τότε θα δημιουργείτο πρόβλημα ανταγωνισμού και ενδεχομένως και λουκέτα σε μικρότερα μαγαζιά.
Είχε ξεκινήσει και η επεξεργασία νομοθετικής ρύθμισης για το ωράριο

Έτσι, χθες το μεσημέρι, μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης του ωραρίου. Και αυτό, όταν μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, μιλώντας σε οικονομικό σάϊτ, είχε επιβεβαιώσει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, σε μια προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Παπαθανάσης, σημείωνε ότι η «συζήτηση για τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους ενόψει του φετινού χειμώνα, τώρα ανοίγει».

Σύμφωνα με κάποιες πηγές, μάλιστα, είχε ξεκινήσει ήδη η επεξεργασία νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα προέβλεπε τη λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 8 το βράδυ.


Ο υπουργός πάντως, υποστήριξε ότι το θέμα της μείωσης του ωραρίου στα καταστήματα προήλθε από πρωτοβουλία που προκάλεσαν διάφοροι εμπορικοί σύλλογοι στα πλαίσια της εξοικονόμησης του ενεργειακού κόστους και τους «πέταξε ουσιαστικά το μπαλάκι», λέγοντας ότι αν κάποιος εμπορικός σύλλογος θέλει να εφαρμόσει για τα μέλη του διαφορετικό ωράριο αυτό δεν αφορά το κράτος και ούτε μπορούν να επιβληθούν ποινές σε κάποιον που θα λειτουργήσει με το εθνικό ωράριο. Αποτελεί μια μεταξύ τους συμφωνία επί εθελοντικής βάσεως. Για το κράτος το ωράριο είναι αυτό που ορίζουμε και είναι αυτό που ισχύει».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου