Δευτέρα, Νοεμβρίου 28, 2022

Γιατί γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου






Σύμφωνα με τους ιστορικούς, ο Χριστός δε γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου.


Κάθε χρόνο, στις 25 Δεκεμβρίου, περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, τη γέννηση δηλαδή του Ιησού Χριστού σε μία μικρή φάτνη της Βηθλεέμ.


Ωστόσο, οι ιστορικοί πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα η γέννηση του θεανθρώπου όχι μόνο δεν έγινε στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά ίσως δεν έγινε καν κατά το έτος που νομίζαμε.
Πότε γεννήθηκε ο Χριστός

Οι ιστορικοί παραδέχονται ότι στην πραγματικότητα η ημερομηνία γέννησης του Ιησού δε μπορεί να εξακριβωθεί.


Εντούτοις, πολλοί εικάζουν ότι γεννήθηκε μεταξύ 7 π.Χ και 4 π.Χ, βασιζόμενοι εν μέρει στη βιβλική ιστορία του βασιλιά Ηρώδη, η οποία διαδραματίζεται την ίδια εποχή που σημειώθηκε η γέννηση του Χριστού.

Σύμφωνα με την ιστορία αυτή, ο Ηρώδης διέταξε τον θάνατο όλων των αρσενικών μωρών κάτω από την ηλικία των δύο ετών που ζούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Βηθλεέμ, σε μία προσπάθεια να σκοτώσει το Χριστό.

Το γεγονός αυτό, που ονομάστηκε «Σφαγή των Αθώων», πραγματοποιήθηκε λίγο πριν το θάνατο του Ηρώδη, ο οποίος έχει προκαλέσει έντονες διαφωνίες μεταξύ των σύγχρονων ερευνητών. Οι περισσότεροι, όμως συμφωνούν ότι ο Ηρώδης πέθανε κάπου μέσα στο 4 π.Χ, βασιζόμενοι στους ιστορικούς της εποχής.


Βέβαια, πολλοί είναι και εκείνοι που διαφωνούν σχετικά με την ημερομηνία, ενώ ορισμένοι θεωρούν ότι η σφαγή των βρεφών δεν έλαβε χώρα ποτέ, αλλά πρόκειται για μύθο.

Όπως επισημαίνει ο βιβλικός ερευνητής Reza Aslan στο βιβλίο του «Ζηλωτές: Η ζωή και η εποχή του Ιησού της Ναζαρέτ»:


«Η σφαγή του Ηρώδη είναι ένα γεγονός για το οποίο δεν υπάρχει ούτε ένα ίχνος αποδεικτικών στοιχείων σε καμία ιστορική καταγραφή ή ιστορία της εποχής, είτε Εβραϊκής, Χριστιανικής είτε Ρωμαϊκής».

Ορισμένοι ερευνητές, από την άλλη, έχουν προσπαθήσει να συσχετίσουν το «Άστρο της Βηθλεέμ» με κάποιο πραγματικό αστρονομικό γεγονός της εποχής, ώστε να μπορέσουν να εντοπίσουν την πραγματική ημερομηνία γέννησης του Ιησού.

Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, πιστεύουν ότι το «Άστρο της Βηθλεέμ» θα μπορούσε να είναι η σύζευξη μεταξύ των πλανητών του Κρόνου και του Δία, τον Οκτώβριο του 7 π.Χ.
Γιατί γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η εκκλησία επέλεξε την ημερομηνία της 25ης Δεκεμβρίου για δύο λόγους: αφενός επειδή είναι κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο (που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο 21 ή 22 Δεκεμβρίου), αφετέρου διότι συνέπιπτε με τα Κρόνια, μια γιορτή αφιερωμένη στο θεό Κρόνο του ρωμαϊκού πανθέου.


«Επιλέγοντας τη συγκεκριμένη ημερομηνία, η εκκλησία θα μπορούσε να οικειοποιηθεί αυτό το δημοφιλές παγανιστικό φεστιβάλ, καθώς και τους χειμερινούς εορτασμούς άλλων παγανιστικών θρησκειών», αναφέρει η ακαδημαϊκός Ignacio L. Götz, όπως αναφέρει με την επιστημονική ιστοσελίδα «Live Science».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου