Σάλο έχει προκαλέσει η εκπομπή του Netflix, «Ancient Apocalypse», που έχει επικριθεί για θεωρίες συνωμοσίας και μάλλον τα βάζει με την Ιστορία και την Αρχαιολογία.
Γράφει ο Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος
Η πρόσφατη εκπομπή του Netflix, με τίτλο «Ancient Apocalypse», η οποία διερευνά και αμφισβητεί όσα γνωρίζουν οι άνθρωποι για την ιστορία του κόσμου, έχει επικριθεί για την προώθηση θεωριών συνωμοσίας και βρετανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης τη χαρακτηρίζουν «ως το πιο επικίνδυνο πρόγραμμα» στην πλατφόρμα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον «Independent», η εκπομπή παρακολουθεί τον δημοσιογράφο Γκράχαμ Χάνκοκ, ο οποίος ταξιδεύει στον κόσμο για να αποκαλύψει μερικά από τα μυστήρια των «χαμένων πολιτισμών», από τις αρχαίες πυραμίδες του Μεξικού μέχρι την τελευταία εποχή των παγετώνων, ενώ διερωτάται αν υπάρχουν περισσότερα από όσα φαίνονται και μπορούμε να αντιληφθούμε.
Μάλιστα, ένας προσκεκλημένος στην εκπομπή «Ancient Apocalypse» του Netflix δήλωσε ότι τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο εν λόγω τηλεοπτικό πρόγραμμα, «θα απαιτήσουν να ξαναγράψουμε την ιστορία όπως την ξέρουμε».
Ο στόχος του «Ancient Apocalypse» είναι ο εξής: Ο Γκράχαμ Χάνκοκ πιστεύει ότι ένας προηγμένος πολιτισμός της εποχής των πάγων είναι υπεύθυνος για τη διδασκαλία εννοιών όπως τα Μαθηματικά, η Αρχιτεκτονική και η Γεωργία στην ανθρωπότητα, αλλά εξαλείφθηκε εξαιτίας μιας γιγαντιαίας πλημμύρας που προκλήθηκε από πολλαπλά χτυπήματα κομητών πριν από περίπου 12.000 χρόνια. «Υπάρχουν σημάδια παντού», όπως υποστηρίζει.
Έτσι, λοιπόν, για να το αποδείξει αυτό, ο Γκράχαμ Χάνκοκ ταξιδεύει στη Μάλτα, στο Μεξικό, στην Ινδονησία και στις ΗΠΑ, μόνο και μόνο για να μπορεί να αντικρίσει τα απομεινάρια παλαιών κατασκευών και να επιμείνει ότι αποδεικνύουν τη θεωρία του.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τον «Guardian», ένα μεγάλο μέρος κάθε επεισοδίου αναλώνεται στο να καταφέρεται εναντίον των τεκμηριωμένων αρχαιολογικών οργανισμών, που δεν τον ακούν. Το αποτέλεσμα, δυστυχώς, είναι εξωφρενικά βαρετό, καθώς ο Γκράχαμ Χάνκοκ πηγαίνει σε ένα μέρος και λέει επανειλημμένα: «Θέλουν να νομίζετε ότι είναι αυτό, αλλά στην πραγματικότητα είναι εκείνο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου