Δευτέρα, Νοεμβρίου 28, 2022

Επιχείρηση «Σιωπηλός Μάρτυρας»...

 



Κομβικής σημασίας για την εξέλιξη του Σκανδάλου των Υποκλοπών η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου έχουν κληθεί για να εξεταστούν ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και οι 3 επιχειρηματίες που φέρονται να εμπλέκονται με το λογισμικό Predator (Ταλ Ντίλιαν, Γιάννης Λαβράνος, Φέλιξ Μπίζιος). Από τους 4 μάρτυρες η μόνη παρουσία που έχει... επιβεβαιωθεί είναι αυτή του Γρ. Δημητριάδη, ενώ τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια συστηματική και πολύπλευρη προσπάθεια της κυβέρνησης ώστε και αυτή η συνεδρίαση να μην «ρίξει φως» στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Αυτά ενώ ήδη έχει ομολογηθεί η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη κι έχει καταγραφεί η παγίδευση του κινητού του Χρήστου Σπίρτζη Επίσης για 3η συνεχή Κυριακή η εφημερίδα Documento δημοσιεύει λίστες παρακολουθούμενων, οι εφημερίδες ΒΗΜΑ & Νέα έχουν κάνει λόγο για χρήση του λογισμικού Predator από αστυνομικούς σε δημόσιο κτίριο στην Αγ.Παρασκευή και σχέση του Γ.Δημητριάδη με τους προαναφερόμενους επιχειρηματίες και η εφημερίδα Καθημερινή επικαλείται δικαστικές πηγές που επιβεβαιώνουν παράνομες παρακολουθήσεις.

Θυμίζουμε ότι η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών, πραγματοποιείται μετά από πίεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το Μέρα 25 αξιοποιούν σε αυτή την κατεύθυνση την πρόβλεψη του Κανονισμού της Βουλής σύμφωνα με την οποία μπορούν να γίνονται ακροάσεις και εξετάσεις προσώπων μετά από αίτημα των 2/5 των μελών της Επιτροπής.

Μεθοδεύσεις

Οι κυβερνητικές «προετοιμασίες» που καταδεικνύουν δίχως αμφιβολία ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να μην συζητηθεί στην ουσία του το Σκάνδαλο των Υποκλοπών, στην σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής είναι εμφανείς. Αρχικά αφορούν την ίδια την σύνθεση της Επιτροπής που αποτελείται από 19 συνολικά μέλη, εκ των οποίων τα 10 ανήκουν στην κυβερνητική πλειοψηφία. Επεκτείνονται όμως στην διαμόρφωση μιας γενικευμένης συνθήκης που θα εμποδίσει ουσιαστικά την περεταιρω εξέταση του θέματος από την Επιτροπή Θεσμών.

Αντικαταστάσεις και πιέσεις

Ήδη όπως φαίνεται έγινε προσπάθεια να αντικατασταθούν 4 από τους 10 «γαλάζιους» βουλευτές. Ανάμεσά τους ο Κώστας Τζαβάρας που εξαιτίας της αντίθεσής του με την κυβερνητική γραμμή της «επίκλησης του απόρρητού» για την υπόθεση των υποκλοπών φέρεται να δέχθηκε πιέσεις και τελικά να συμφώνησε να «διευκολύνει» την κυβέρνηση με την εκούσια αντικατάστασή του. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται η Όλγα Κεφαλογιάννη που επίσης έχει δημοσιοποιήσει την διαφορετική της προσέγγιση. Στην βουλευτή Α’ Αθηνών φέρεται επίσης να έχουν ασκηθεί πιέσεις για την στάση που θα τηρήσει, όμως ή ίδια εδώ και μήνες έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τυχόν αντικατάστασή της, οπότε αν υπάρξει τέτοια εξέλιξη πρέπει να γίνει με πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου. Επίσης υπάρχει έντονη φημολογία ότι θα αντικατασταθούν οι βουλευτές – μέλη Ευρυπίδης Στυλιανίδης και Ανδρέας Κουτσούμπας, εξέλιξη όπως που θα παρουσιαστεί ως επιβεβλημένη λόγω υποχρεώσεων των δύο βουλευτών στο εξωτερικό.

Πάντως τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ιδίως για το ζήτημα του απορρήτου, δείχνουν πως η κυβέρνηση δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία στην Επιτροπή Θεσμών για να επιβάλλει τις απόψεις της. Αυτά φυσικά εφόσον για το θέμα του απορρήτου διενεργηθεί ψηφοφορία. Αν και επικρατεί έντονη φημολογία ότι η «γραμμή» που θα τηρήσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Θανάσης Μπούρας είναι ότι το ζήτημα του απορρήτου έχει ήδη κριθεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις τόσο της Επιτροπής Θεσμών όπως και της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές και έτσι δεν τίθεται θέμα ψηφοφορίας.

Σε κάθε περίπτωση όμως και ανεξαρτήτως της έκβασης, δεν μπορεί παρά να καταγραφεί ένα πολιτικό στοιχείο: Στους συσχετισμούς και τις ισορροπίας της κυβερνητικής παράταξης στην Επιτροπή Θεσμών αντανακλάται το γενικότερο «μούδιασμα» και οι επιμέρους ενστάσεις που υπάρχουν συνολικά στην Νέα Δημοκρατία για τον χειρισμό της υπόθεσης των υποκλοπών από το Μ.Μαξίμου και την ίδια την ουσία της...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος 

news257.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου