Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
«Η έλλειψη των φαρμάκων θα μας πλήξει όλους. Θα πλήξει όλον τον πλανήτη. Εάν δεν σταματήσουμε όμως τη σπατάλη ως χώρα, το πλήγμα σε εμάς θα είναι πιο μεγάλο. Το φαινόμενο των...ελλείψεων δεν το έχουμε δει ακόμα. Αυτό το οποίο έρχεται το 2023 θα πρέπει τώρα να το προλάβουμε αλλιώς θα τρέχουμε πανικόβλητοι», αναφέρει σε συνέντευξή του στη «Ζούγκλα» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Την ίδια ώρα ενώ το υπουργείο Υγείας δεν έχει δώσει ακόμη καμία λύση στο πρόβλημα, συνεχίζονται να καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις σκευασμάτων για τα παιδιά, με τις ιώσεις να βρίσκονται σε έξαρση.
Μάλιστα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για «σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που αναμένονται κατά το νέο έτος παγκοσμίως».
«Αναφερόμαστε σε ελλείψεις φαρμάκων που αναμένεται να υπάρξουν παγκοσμίως μέσα στο 2023 λόγω της μειωμένης παραγωγής σε Ινδία και Κίνα εξαιτίας του κορωνοϊού, της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία. Μια κατάσταση τελείως διαφορετική από αυτή την οποία έχουμε ζήσει στο παρελθόν», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ.
«Η χώρα μας θα αντιμετωπίσει αυτή την παγκόσμια έλλειψη φαρμάκων έχοντας μια πολυφαρμακία εμπεδωμένη εδώ και πολλά χρόνια εξαιτίας της πολύ κακής πρακτικής , μοναδικής στα ευρωπαϊκά δεδομένα, χορήγησης φαρμάκων εδώ και χρόνια χωρίς ιατρική συνταγή», προσθέτει.
«Η Ελλάδα έχει πολύ άσχημα αρνητικά ρεκόρ, και τα αρνητικά αυτά ρεκόρ σημαίνουν ότι έχουμε τουλάχιστον 20% περισσότερη κατανάλωση φαρμάκων από αυτή που θα έπρεπε. Όταν από το 2020 τα αντιβιοτικά άρχισαν να χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή μειώθηκε η κατανάλωσή τους κατά 20%. Η πολυφαρμακία όμως είναι και πρόβλημα δημόσιας υγείας. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως με αυτούς τους όρους εάν συναντήσουμε την επερχόμενη παγκόσμια κρίση θα τη συναντήσουμε από μειονεκτική θέση», σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Πρέπει να θωρακιστούμε τώρα»
«Ζητούμε λοιπόν από το Υπουργείο Υγείας να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή αυτό που θα έπρεπε να είχε κάνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, να μην χορηγούνται φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή. Μιλούμε πάντα για τα συνταγογραφούμενα και όχι για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα», λέει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
«Να περιορίσουμε τη χρήση των φαρμάκων πριν είναι αργά»
«Πηγαίνουμε στο φαρμακείο χωρίς να συμβουλευτούμε τον γιατρό και έπειτα από σύσταση φεύγουμε με μια σακούλα σκευάσματα και φάρμακα. Είναι απλό. Η χρήση των φαρμάκων θα περιοριστεί όταν θα χορηγούνται εκεί που πρέπει, στις δοσολογίες που πρέπει και όταν πρέπει. Ο μόνος που μπορεί να το πει αυτό είναι ο γιατρός και αυτό συμβαίνει παντού σε όλον τον κόσμο» σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο.
«Όλες οι χώρες παίρνουν μέτρα περιορισμού των σκευασμάτων»
«Τα φάρμακα πλέον παράγονται στην Ινδία και στην Άπω Ανατολή σε μεγάλο βαθμό. Οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες έχουνε περιορίσει την παραγωγή τους. Πιστεύαμε πως δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Όλες οι χώρες της Ευρώπης και οι ΗΠΑ, κάνουν προσπάθειες να περιορίσουν υα φάρμακα για να τα έχει αυτός που πραγματικά τα χρειάζεται και όχι να τα παίρνει αυτός που δεν τα χρειάζεται. Στην Ελλάδα όμως γίνεται ιδιαίτερη σπατάλη. Ζητούμε λοιπόν από την Πολιτεία αυτό που δεν έκανε χθες, προχθές, να το κάνει τώρα ! Ακόμα και στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, η χρήση τους θα μπορούσε να περιοριστεί εάν λαμβάνονται με τη συμβουλή ενός γιατρού ή σύμφωνα με τη γνώμη του βοηθού ενός φαρμακείου ή του φαρμακοποιού. Οι γονείς αυτή τη στιγμή θα πρέπει να συμβουλεύονται τους παιδιάτρους σχετικά με τα φάρμακα που είναι να δώσουν στα παιδιά τους. Ας λυθεί πρώτα το θέμα με τα συνταγογραφούμενα κι έπειτα το πώς θα πρέπει να χορηγούνται με έλεγχο τα μη συνταγογραφούμενα είναι εύκολο να λυθεί», καταλήγει.
https://www.zougla.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου