Ιδιωτικά νησιά, εκτάσεις και ξενοδοχεία στο Ιόνιο αποδείχτηκαν όνειρα θερινής νυκτός για τον πρώην Εμίρη του Κατάρ, που ταλαιπωρήθηκε για πάνω από μια δεκαετία στη χώρα μας, ξοδεύοντας εκατομμύρια ευρώ για επενδυτικά σχέδια που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.
Βίκη Βαμιεδάκη
Τη «Χρυσοτόκο όρνιθα», το κράτος του Κατάρ πολλοί αγάπησαν. Σίγουρα οι ελληνικές κυβερνήσεις, αφού χρόνια τώρα προσπαθούν να κάνουν μπίζνες και να φέρουν τα πετροδόλαρα του μικρού, αλλά «χρυσού» βασίλειου στη χώρα μας.
Από τον Κώστα Καραμανλή το 2008, τον Γιώργο Παπανδρέου το 2011, τον Αντώνη Σαμαρά το 2013, μέχρι τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον Αύγουστο που μας πέρασε, όλοι επισκέφτηκαν το Κατάρ και συναντήθηκαν με τον Εμίρη του με ένα στόχο. Να επενδύσει στην Ελλάδα. Οι τομείς συζήτησης ήταν πάντοτε η ενέργεια, το real estate και ο τουρισμός. Το ενδιαφέρον ήταν προφανές και από τις δυο πλευρές.
Τα χρόνια περνούν, με το Κατάρ να κρατά το λόγο του. Αρχικά υπήρξε ενδιαφέρον για το σύνθετο έργο τουρισμού και real estate στο Ελληνικό, για το έργο ενέργειας στον Αστακό Βόλου, για ελληνικά νησιά στο Ιόνιο, για εκτάσεις στη Ζάκυνθο, για ξενοδοχεία στην Κέρκυρα. Τι από όλα αυτά όμως προχώρησε; Ποια ήταν τα σχέδια των Καταριανών και ποιες οι συμφωνίες τους με το ελληνικό κράτος; Τι ήθελε να πει ο τότε Εμίρης του Κατάρ με τη φράση: «Στην Ελλάδα δεν ψάχνετε για επενδυτές, αλλά για μαζοχιστές»;
Τα τελευταία 15 χρόνια, έγιναν πολλά ανάμεσα σε Ελλάδα και Κατάρ. Αγοράστηκαν νησιά και εκτάσεις, δόθηκαν χιλιάδες υποσχέσεις, φτιάχτηκαν άπειρα σχέδια και πλάνα, ξοδεύτηκαν εκατομμύρια ευρώ, έγιναν δεκάδες δίκες, ισάριθμες μηνύσεις, αγωγές και προσφυγές, πρόστιμα, εκθέσεις, κ.α. Το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν μηδέν. Η χώρα μας απέδειξε για ακόμη μια φορά την παντελή έλλειψη ασφάλειας δικαίου, την ξεδιάντροπη άνεση κάποιων να πουλάνε φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες και σε μεγάλο βαθμό, την αντιπάθεια, την άρνηση του απλού κόσμου προς την ανάπτυξη του τόπου.
Κανένας επενδυτής δεν είναι Άγιος, όμως όταν καλείς κάποιον να σου δώσει τα χρήματα του πρέπει να παραδίδεις κάτι από αυτά που έχεις υποσχεθεί.
Η ιστορία του πρώην Εμίρη του Κατάρ στη χώρα μας μοιάζει με ένα μεγάλο ανέκδοτο, από αυτά που εκτός των άλλων πρωταγωνιστεί και ένας Έλληνας. Αγόρασε ένα ιδιωτικό νησί για να το μετατρέψει σε «Νησί Τέχνης». Δεν τα κατάφερε. Αγόρασε 15.000 στρέμματα στη Ζάκυνθο για να χτίσει ένα πολυτελές μέγκα τουριστικό θέρετρο. Δεν τα κατάφερε. Αγόρασε ένα παλιό ξενοδοχείο στην Κέρκυρα και το ανακαίνισε με χίλια προβλήματα.
Σήμερα το νοικιάζει σε έλληνα ξενοδόχο. Ξόδεψε ούτε λίγο ούτε πολύ περί τα 80 εκατ. ευρώ, με στόχο να επενδύσει περεταίρω περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, παράγοντες, εκκλησία, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, σύμβουλοι κάθε είδους και άλλοι πολλοί ενεπλάκησαν την τελευταία δεκαετία για να γίνει η γνωστή «τρύπα στο νερό».
Μια μέρα, το 2017 ο Εμίρης απέσυρε με δηλώσεις του το ενδιαφέρον του από τον τουρισμό της χώρας μας, έξαλλος. Το 2019 με την αλλαγή της κυβέρνησης, ο πρέσβης του Κατάρ στην Ελλάδα είχε δηλώσει ότι αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για Οξυά και Ζάκυνθο. Σήμερα τίποτα δεν έχει προχωρήσει.
Η τουριστική περιπέτεια του Εμίρη
Πριν από 10 χρόνια ακριβώς, το 2012 ο τότε Εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι έκανε την πρώτη του ουσιαστική απόπειρα να επενδύσει στην Ελλάδα. Είχε ήδη αποσύρει το ενδιαφέρον του από το Ελληνικό και τον Αστακό και γλυκοκοίταζε πια τον τουρισμό. Το πανέμορφο ακατοίκητο νησάκι Οξυά, στο Ιόνιο πέλαγος, στο σύμπλεγμα των Εχινάδων νήσων, τον είχε μαγέψει.
Γνώριζε προφανώς ότι σε λίγους μήνες θα παρέδιδε το θρόνο του στον τέταρτο του γιο, Ταμίμ (σημερινό Εμίρη του Κατάρ) και μελετούσε ήδη τις επόμενες του ενασχολήσεις. Η ιδιοκτήτρια οικογένεια του νησιού, δέχτηκε να το πουλήσει και σύντομα ξεπεράστηκαν τα διάφορα γραφειοκρατικά προβλήματα που υπήρχαν.
Το 2013 έναντι 5,6 εκατ. ευρώ, ο Χαμάντ μπιν Χαλίφα γίνεται ο νέος ιδιοκτήτης της Οξυάς. Φήμες λένε ότι η κόρη του είχε την ιδέα να το μετατρέψει στο πρώτο επισκέψιμο «Νησί Τέχνης» (Art Island) στον κόσμο. Τα μεγαλεπήβολα σχέδια παίρνουν άμεσα σάρκα και οστά μέσα σε ελληνικό, μεγάλο αρχιτεκτονικό γραφείο. Οι ίδιοι είχαν αναλάβει και το master plan, αλλά και να λύσουν όλα τα προβλήματα που θα προέκυπταν.
Το νησάκι, άνηκε στη ζώνη Natura. Αυτό σημαίνει ότι ο Εμίρης θα μπορούσε να χτίσει εκεί μια αγροικία 80 τ.μ., ένα μελισσόκηπο και ένα μποστάνι. Αυτά τα γνώριζε, όμως του είχαν τάξει, ότι με ειδικό προεδρικό διάταγμα, μέρος του νησιού θα αποχαρακτηριζόταν και έτσι θα μπορούσε να χτίσει, γκαλερί, μουσεία, ξενοδοχεία, κατοικίες καλλιτεχνών, θέατρα και άλλους πολυχώρους τέχνης, ελικοδρόμια, μαρίνα, κ.α. επενδύσεις που ξεπερνούσαν τα 300 εκατ. ευρώ. Μάλιστα λέγεται ότι προχώρησε και σε εξαγορές και άλλων μικρών νησιών γύρω από την Οξυά, για να τα εκμεταλλευτεί.
Στο δια ταύτα. Τα πράγματα καθυστερούσαν πολύ. Ο αποχαρακτηρισμός έκτασης Natura είναι κάτι πολύ δύσκολο ή μάλλον αδύνατο και φυσικά δεν έγινε ποτέ. Αυτό που έγινε, είναι μια μακρά δικαστική διαμάχη ανάμεσα στον Εμίρη και το αρχιτεκτονικό γραφείο για τις μελέτες που δεν πληρώθηκαν, το οποίο τελικά κέρδισε ο πρώτος. Επιπλέον, κάποια στιγμή, η ΔΟΥ Πατρών επέβαλε πρόστιμο 9,5 εκατ. ευρώ για το φόρο μεταβίβασης του νησιού, από τις 500.000 ευρώ που είχε ορίσει αρχικά. Αυτή τη στιγμή το νησάκι της Οξυάς είναι όπως ήταν και προφανώς ο Εμίρης πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ.
Το αληθινό Καταριανό Ναυάγιο της Ζακύνθου
Ένα χρόνο μετά το 2014, ο Εμίρης ξεναγείται σε μια τεράστια μαγευτική έκταση στη βόρεια Ζάκυνθο πάνω από το Ναυάγιο. Τα 15.000 στρέμματα, φιλέτο, έμοιαζαν ιδανικά για την ανάπτυξη μεγάλης σύνθετης τουριστικής επένδυσης. Ξενοδοχεία, εστιατόρια, spa, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολυτελείς κατοικίες, μια αληθινή όαση, που θα άλλαζε το τουριστικό προφίλ του νησιού. Πωλητής ήταν ένας ντόπιος, που με μια διαθήκη, ένα ενετικό διάταγμα ενός προγόνου του είχε κληρονομήσει την έκταση.
Η αγοραπωλησία έγινε με τίμημα 9 εκατ. ευρώ και μόλις ολοκληρώθηκε «άρχισαν τα όργανα». Δήμος, Περιφέρεια, κάτοικοι αλλά και η τοπική εκκλησία διεκδίκησαν κομμάτια της έκτασης. Μέσα σε αυτήν υπήρχαν εκκλησίες, μοναστήρια, βοσκότοποι αλλά και χωράφια που καλλιεργούνταν χρόνια από τους κατοίκους των χωριών της περιοχής. Αγωγές, ασφαλιστικά μέτρα, επερωτήσεις στη βουλή, διαδηλώσεις και τι δεν ακολούθησε στα χρόνια που πέρασαν.
Οι πρώτες αποφάσεις της δικαιοσύνης, δικαίωναν την πλευρά του Κατάρ σχετικά με τη νομιμότητα της αγοραπωλησίας. Οι προσφυγές όμως συνεχίστηκαν και αρκετά χρόνια μετά το 2020, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών με απόφαση του έβαλε ταφόπλακα στην επένδυση. Αποφάνθηκε ότι η έκταση δεν άνηκε στον πωλητή, αφού δεν άνηκε ούτε στους προγόνους του οι οποίοι ήταν απλοί διαχειριστές. Μάλιστα αναγνώρισε ότι από τα 15.000 στρέμματα, τα 3.000 ανήκουν στη Μονή του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών και τα 6.000 στρ. στη Μονή της Αναφωνήτριας. Από εκεί η υπόθεση πήγε στην Εισαγγελία Διαφθοράς για να απαγγελθούν τελικά κατηγορίες για απάτες στους διάφορους εμπλεκόμενους.
Τι ήθελε να κάνει ο Εμίρης στη Ζάκυνθο; Μια τουριστική επένδυση ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Πριν από λίγο καιρό, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για πώληση της έκτασης σε άγνωστο αγοραστή.
Στο ενοίκιο το ξενοδοχείο της Κέρκυρας
Το εμβληματικό ξενοδοχείο Miramare στην Κέρκυρα, αγοράστηκε από τον πρώην Εμίρη του Κατάρ το 2013. Δημιουργός του ήταν ο Γεράσιμος Πατρονικόλας, σύζυγος της Καλλιρόης Πατρονικόλα - Ωνάση, που ήταν ετεροθαλής αδελφή του Aριστοτέλη Ωνάση. Η πολυτελής μονάδα άλλαξε πολλά χέρια, μέχρι που το απέκτησε ο Εμίρης αντί 15 εκατ. ευρώ και λέγεται ότι επένδυσε επιπλέον 35 εκατ. για να το ανακαινίσει πλήρως.
Δυσκολεύτηκε όμως πολύ, τόσο κατά την ανακαίνιση, αφού αντιμετώπισε άπειρα προβλήματα με τις άδειες, αλλά και από σκληρό πόλεμο που δέχτηκε από ομάδα εργαζόμενων. Τελικά το 2018 το νοίκιασε για 20 χρόνια στην ξενοδοχειακή αλυσίδα Domes Resorts του επιχειρηματία Γιώργου Σπανού. Σήμερα λειτουργεί κάτω από το σήμα της Marriott, Luxury Collection.
Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κατάρ, στη συνάντηση του με τον Εμίρη συζήτησαν για επενδύσεις στη χώρα μας μόνο στον τομέα της ενέργειας.
Πάντως ο σημερινός Εμίρης του Κατάρ όπως και ο Σεΐχης πατέρας του, εξακολουθούν θα επισκέπτονται με τις θηριώδεις θαλαμηγούς τους τα ελληνικά νησιά.
News247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου