Κυριακή, Δεκεμβρίου 25, 2022

Η Κίνα διακόπτει την καθημερινή αναφορά κρουσμάτων...



...ενώ ο ιός «θερίζει»...
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας (NHC) ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει την καθημερινή  δημοσίευση των επιδημιολογικών δεδομένων για τον κορονοϊό, την ώρα που η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής πανδημικό κύμα, λίγες εβδομάδες μετά την καθολική άρση των αυστηρών μέτρων...

Το μόνο που αρκέστηκε να πει η Επιτροπή ήταν: «Σχετικές πληροφορίες σχετικά με τον COVID θα δημοσιευτούν από το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για αναφορά και έρευνα» και δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινήσεις για την εν λόγω απόφαση. Ούτε βέβαια ανέφερε πόσο συχνά το κινεζικό CDC θα ενημερώνει τις πληροφορίες για την COVID-19 σε εθνικό επίπεδο. Και αυτό σε μι φάση που επικρατεί αλαλούμ στα νοσοκομεία και γίνεται χαμός με τη ραγδαία διασπορά στην κοινότητα.

Επιπλέον, παρά το κύμα ρεκόρ των ημερήσιων μολύνσεων, το NHC δεν είχε αναφέρει κανέναν θάνατο ασθενούς με COVID σε εθνικό επίπεδο τις τέσσερις τελευταίες μέρες, και προτού διακόψει εντελώς σήμερα τη δημοσιοποίηση των δεδομένων. Η Κίνα περιόρισε επίσης αισθητά τον ορισμό της για τους θανάτους από COVID-19, μετρώντας μόνο αυτούς που προήλθαν από πνευμονία ή αναπνευστική ανεπάρκεια που προκαλείται από τη λοίμωξη, προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς της υγείας ανά τον κόσμο για την επιδημιολογική πολιτική που υιοθετεί στη μετά lockdown εποχή.


Άλλωστε, η βρετανική εταιρεία συλλογής και καταγραφής υγειονομικών δεδομένων Airfinity υπολόγισε αυτή τη βδομάδα ότι η Κίνα είχε περισσότερα από ένα εκατομμύριο καθημερινά κρούσματα και 5.000 θανάτους τη μέρα.

Αφού τα κρούσματα έσπασαν το ημερήσιο ρεκόρ στα τέλη Νοεμβρίου, το NHC σταμάτησε επίσης αυτόν τον μήνα να αναφέρει ασυμπτωματικές λοιμώξεις, καθιστώντας δυσκολότερη την παρακολούθηση των κρουσμάτων και την πορεία της επιδημίας στη χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα επίσημα επιδημιολογικά δεδομένα που δίνει στη δημοσιότητα η Κίνα κατέληξαν το τελευταίο διάστημα να είναι αναξιόπιστα, καθώς γίνονταν λιγότερα τεστ σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ η Κίνα κατηγορείται συστηματικά ότι υποτιμά και αποκρύπτει τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων.

Και οι ΗΠΑ, όμως, αναφέρουν πλέον λιγότερο συχνά τα κρούσματα, αλλάζοντας το πρόγραμμα ενημέρωσης από ημερήσια σε εβδομαδιαία βάση, με το αιτιολογικό της ανάγκης μείωσης του φόρτου αναφοράς για τις τοπικές υγειονομικές αρχές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημειώνει ότι δεν έχει λάβει δεδομένα για τον κορονοϊό από την Κίνα από τότε που το Πεκίνο χαλάρωσε τα μέτρα. Ο Οργανισμός πάντως λέει ότι το χάσμα δεδομένων μπορεί να οφείλεται στο ότι οι αρχές δυσκολεύονται να καταγράψουν όλα τα κρούσματα στην χώρα των 2 δισεκατομμυρίων κατοίκων.

«Η Κίνα εισέρχεται στις πιο επικίνδυνες εβδομάδες της πανδημίας», αναφέρεται σε ερευνητικό σημείωμα της Capital Economics. «Οι αρχές δεν καταβάλλουν σχεδόν καμία προσπάθεια τώρα για να επιβραδύνουν την εξάπλωση των λοιμώξεων και, με την έναρξη της μετανάστευσης ενόψει της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, όποια μέρη της χώρας δεν σαρώνονται επί του παρόντος από μεγάλο κύμα COVID θα το αντιμετωπίσουν σύντομα», εξηγεί το βρετανικό οικονομικό ίδρυμα.

Μετά από χρόνια ισχύος αυστηρών κανόνων κατά του κορονοϊού, η εγκατάλειψη της πολιτικής «μηδενικών κρουσμάτων» από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ θέτει πλέον σημαντικά εμπόδια στο σχέδιο εξόδου της χώρας από την πανδημία, την ώρα που το Χονγκ Κονγκ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά τα σύνορά του.

Οι πόλεις του Κινγκντάο και του Ντονγκουάν έχουν καταγράψει έκαστη δεκάδες χιλιάδες ημερήσιες μολύνσεις COVID-19 τις τελευταίες μέρες, νούμερο πολύ υψηλότερο από τον εθνικό ημερήσιο απολογισμό για συμπτωματικά κρούσματα.

Αρκετά μαθηματικά μοντέλα για την πορεία του ιού στη χώρα έχουν προβλέψει τις τελευταίες μέρες έως και δύο εκατομμύρια θανάτους ασθενών με Covid μέχρι το τέλος του τρέχοντος κύματος στην Κίνα, καθώς ο ιός εξαπλώνεται ραγδαία σε αγροτικές περιοχές της χώρας, απειλώντας να πλήξει τον πιο ευάλωτο ηλικιωμένο πληθυσμό και τους ανεμβολίαστους κατοίκους.

Στο μεταξύ, το εθνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης έχει υποστεί τεράστια πίεση, με το προσωπικό να καλείται να εργαστεί ενώ νοσεί, ενώ ακόμη και οι συνταξιούχοι γιατροί σε αγροτικές κοινότητες επαναπροσλαμβάνονται έκτακτα για να βοηθήσουν στα νοσοκομεία που επικρατεί κόλαση, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου