Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2022

Γιατί χαμογελά με τις δημοσκοπήσεις ο Αλέξης Τσίπρας

Σε αρθρο-ρεπορτάζ στο in.gr, ο Δημήτρης Μανιάτης αποκαλύπτει ποιο είναι το χαρακτηριστικό εκείνο στοιχείο των δημοσκοπήσεων, που βλεπει ο Αλέξης Τσίπρας και χαμογελά με αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Αναφέρει συγκεκριμένα ο γνωστός δημοσιογράφος:Με αφορμή την πιο πρόσφατη των μετρήσεων, αυτή της GPO για το κανάλι Star, αλλά και τις προηγούμενες μια πιο προσεχτική ανάγνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι και αιτία εκπόνησης συμπερασμάτων για το πολιτικό σκηνικό. Πάντα με την αποστροφή από την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία του κόμματος: «Η φθορά της κυβέρνησης είναι τεράστια. Το καταλαβαίνει αυτό όποιος περπατά και συζητά με τους απλούς ανθρώπους στην αγορά, στους χώρους δουλειάς».

Που σημαίνει πως υποεκτιμούνται οι κοινωνικές τάσεις από τους συστημικούς ιμάντες αλλά πρέπει να υπογραμμίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου πάντως ακτινογραφούν περισσότερο όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και πιο εξονυχιστικά. Και καταλήγουν σε μια σειρά «πορισμάτων».

Εστιάζουν για παράδειγμα, στο γεγονός πως το πρόβλημα ή πλέγμα προβλημάτων που απασχολεί τους πολίτες σε ποσοστό 85%, είναι: οικονομία-ακρίβεια-πληθωρισμός-ανεργία. Λένε δε από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι κομματικές πηγές, πως στην σύγκριση ανάμεσα στον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα, ο Τσίπρας υπερτερεί του δεύτερου στο ότι συναισθάνεται τα προβλήματα και τις ανησυχίες της κοινωνίας με ποσοστά 40% έναντι 34%, στην ακεραιότητα για την διαχείριση των χρημάτων του κράτους με ποσοστά 41% έναντι 36%, στην στήριξη του εισοδήματος με ποσοστά 35% έναντι 29%, στην αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας με ποσοστά 31% έναντι 30%, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς με ποσοστά 29% έναντι 24% .

Τέλος οι πολίτες θεωρούν ότι ο Τσίπρας είναι απέναντι «στα κατεστημένα συμφέροντα» με ποσοστό 34% έναντι 28% του Μητσοτάκη. Πέραν του γεγονότος πως στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως η ακρίβεια «τρώει» την κυβέρνηση ενώ παράλληλα οι ίδιοι δείχνουν ανθετικότητα στο λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» κάνουν και μια ενδιαφέρουσα ανάγνωση από το poll of polls τους: πως το αντι-σύριζα μέτωπο έχει εξασθενήσει αφού όπως τονίζουν – βάσει μετρήσεων- στην ερώτηση ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε να κερδίσει τις εκλογές ανεξάρτητα την πολιτική σας προτίμηση, η ΝΔ λένε οι πολίτες με ποσοστό 37% ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαντάει το 36%.

Ρήγμα και σε ένα μέρος του κοινού- πιο κεντρώο μα κρίσιμο- σημειώνουν πως έχει προκληθεί με τις υποκλοπές αφού όπως λένε το 71% των πολιτών θεωρεί ότι ο Μητσοτάκης γνώριζε και το 64% θεωρεί ότι δεν έχει πειστεί από τις δηλώσεις-εξηγήσεις του πρωθυπουργού για το φλέγον θέμα. Σημειώνουν – και εδώ θα δούμε και νέες στρατηγικές ανοίγματος- πως υπερέχουν στην νεολαία, αφού όπως μεταφέρουν αναλύοντας την πρόθεση ψήφου στις ηλικίες 17 έως 44 ετών, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προηγείται με 3% έναντι της ΝΔ.

Από την ανάλυση όλων των ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων και των δημοσκοπήσεων που μελετάνε στην Κουμουνδούρου, επικρατεί βεβαιότητα πως η διαφορά πλέον, σε μη προεκλογική περίοδο αφού δεν έχουν μπει ακόμη τα διλήμματα, κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους και το «παιχνίδι», όπως λένε, «τώρα αρχίζει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου