Τετάρτη, Δεκεμβρίου 28, 2022

Το τρένο έχει μπει στις ράγες

  


Όσο περνάνε οι μέρες, τόσο μεγαλύτερο ενδιαφέρον αποκτά η τρέχουσα περίοδος για τον ΠΑΟΚ. Μία αναφορά στα πραγματικά γεγονότα, αναδεικνύει μία εξαιρετικά ελκυστική διαδρομή. Γράφει ο Σταύρος Κόλκας.


Ο ΠΑΟΚ παίζει την Τετάρτη στο Περιστέρι, ψάχνοντας τον τρόπο να διευρύνει το σερί του. Άλλη μία δοκιμασία για τον Λουτσέσκου και τους παίκτες του, απέναντι σε μία ανδρική ομάδα. Ο Ατρόμητος μόνο εύκολος δεν είναι. Αντιθέτως.

Σταύρος Κόλκας
 Σταύρος Κόλκας

Αυτό που με ηρεμεί βέβαια, είναι το γεγονός πως η σεζόν πηγαίνει όπως ακριβώς την φανταζόμουν πατώντας στα λεγόμενα των ανθρώπων του κλαμπ το περασμένο καλοκαίρι. Ο ΠΑΟΚ είναι όντως σε μία τροχιά αυτάρκειας, στην οποία και πρέπει να παραμείνει. Ήδη ξεπέρασε χωρίς κλυδωνισμούς, μία φάση απόλυτης απαξίωσης το περασμένο καλοκαίρι μέχρι και τα μέσα Οκτώβρη.

Την Τετάρτη στο Περιστέρι, ο ΠΑΟΚ θα παραταχτεί με έναν σχηματισμό παικτών, που οι δέκα στους έντεκα έχουν συμβόλαιο που δεν λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι και οι εννέα εξ αυτών σε παραγωγική ηλικία. Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, ο Νελσον Ολιβέιρα που ανεβαίνει σταθερά και αν φτάσει εκεί που πραγματικά μπορεί, είναι μία περίπτωση που ο ΠΑΟΚ ελέγχει.

Από τους έντεκα που θα παραταχτούν στο Περιστέρι, οι έξι έχουν σοβαρή μεταπωλητική αξία, ενώ ο πρώτος στη λίστα πιθανών πωλήσεων, ο Κουλιεράκης, έχει έτοιμο αυτόν που θα τον αναπληρώσει.



Ελάχιστοι ήταν αυτοί που πίστευαν πως στη διάρκεια της σεζόν, ο Ράζβαν Λουτσέσκου θα καθιερώσει τον Κωνσταντέλια. Θυμάμαι την αμφισβήτηση που δέχτηκαν τα όσα έλεγα στο Football Factory στον City Of Primo 106,1, για το συγκεκριμένο πλάνο. Ο Ντέλιας, όχι μόνο καθιερώθηκε, αλλά στα δικά μου μάτια είναι μία μόνιμη πηγή κινδύνων για τους αντιπάλους. Είναι αυτός που περιμένω τα περισσότερα στο μεσοεπιθετικό κομμάτι.

Το ίδιο αμφισβητήθηκαν και τα όσα έλεγα για τον Τζίμα. Ο θαυματουργός 16χρονός, ήταν θέμα χρόνου να ανέβει στη πρώτη ομάδα. Έπρεπε όμως να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο για να βγει στη βιτρίνα. Από εχθές, είναι μέλος της πρώτης ομάδας και είναι θέμα χρόνου να παίξει. Αυτός είναι ο λόγος που ο ΠΑΟΚ δεν θέλησε ποτέ να ψάξει φορ για την μεταγραφική περίοδο του Γενάρη και απορώ με κάποια δημοσιεύματα που αναφερόντουσαν στο αντίθετο. Μάλλον είναι θέμα πηγών, δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς. Το πλάνο, έλεγε Τζίμα.

Για να προχωρήσει ένα ποδοσφαιρικό πρότζεκτ, χρειάζεται και τύχη. Μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις του Ιβάν Σαββίδη φέτος, ήταν η ανανέωση του συμβολαίου του Ντούγκλας Αουγκούστο. Η κεντρική ιδέα ήταν να μη χαθεί ως ελεύθερος, όμως η ζωή τα έφερε έτσι ώστε ο Βραζιλιάνος να είναι πλέον εντελώς απελευθερωμένος, παράλληλα με την επιστροφή του στη φυσική του θέση. Η εικόνα του είναι εκπληκτική και η επίδρασή του στο παιχνίδι της ομάδας εντυπωσιακή. Η φράση «κάθισε πάνω στο συμβόλαιό του» δεν έχει καμία εφαρμογή στον Αουγκούστο.


Τυχερός ήταν και ο ΠΑΟΚ στην υπόθεση του Φάμπιο Μάρτινς. Η πληροφόρηση που είχαμε όταν πρωτοέπαιξε το όνομά του, ήταν για έναν αθλητή που ήθελε να επιστρέψει στην Ευρώπη θέλοντας να αναβαθμιστεί ποδοσφαιρικά. Αποδείχτηκε, πως ήθελε να επιστρέψει στην Ευρώπη, με τα λεφτά που έπαιρνε στη Σαουδική Αραβία. Δεν έψαχνε για αλλαγή Ηπείρου. Για μ@λ@κες έψαχνε και η υπόθεσή του βαραίνει τον Μπότο. Γιατί και εδώ ο Ιβάν με τον Γιώργη, εν τέλει είχαν δίκιο με τις επιφυλάξεις τους. Το νέο πρότζεκτ του ΠΑΟΚ δεν μπορεί να είναι φιλόξενο σε τέτοιες νοοτροπίες.

Σε πολλούς από εσάς ίσως να είναι αδιάφορα όλα τα παραπάνω, γιατί είναι η εποχή του «καμιά μεταγραφή θα κάνουμε»; Εδώ και καιρό λέω πως θα γίνουν από μηδέν έως μία μεταγραφή. Σήμερα, κλείνω προς το μηδέν αν και δεν είμαι σε θέση να προβλέψω τι θα συμβεί με τις υποθέσεις Κούρτιτς και Μουργκ. Από την εμπειρία μου πάντως, θεωρώ πως αν γίνει κάποια μεταγραφή θα είναι δανεικού και προς το τέλος του μήνα. Γιατί όσοι θέλουν να δανείσουν, αρχικά ψάχνουν να πουλήσουν.

Όλοι ξέρουμε πως υπάρχει το κενό στο δέκα. Εμείς, εσείς, ο ΠΑΟΚ, οι αντίπαλοι. Όλοι. Προφανώς την Τετάρτη θα αγωνιστεί η τριάδα Ζίφκοβιτς, Νάρεϊ, Ντέλια, κάτι που έτσι όπως τοποθετήθηκαν στο Αγρίνιο με βρίσκει αντίθετο.

Ο Ντέλιας τα πάει μία χαρά αριστερά, ο Νάρεϊ και ο Ζίφκοβιτς είναι ουσιαστικά δεξιοί εξτρέμ που χάνουν δυναμική όταν αλλάζουν πλευρά. Στα δικά μου μάτια χίλιες φορές να θυσιαστεί ο ένας από τους δύο τελευταίους στο δέκα, παρά να μεταφερθεί ο Ντέλιας εκεί και παράλληλα ένας από τους δύο να χάσει σε δυναμική. Χίλιες φορές Ζίφκοβιτς στο δέκα, μέχρι να επιστρέψει ο Καντουρί.

ΥΓ Πολύ ωραίο το βιντεάκι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με τη σύνδεση ομάδας – κοινωνίας. Ακόμη πιο ωραίο θα ήταν βέβαια, να υπάρχει ένας μηχανισμός που όταν βάλλεται το κλαμπ και η κοινωνία του να ισοπεδώνει όποιον το επιχειρεί. Κάτι τύπους στυλ Αυγενάκη δηλαδή.https://www.sdna.gr/podosfairo/1037919_treno-ehei-mpei-stis-rages

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου