Δευτέρα, Δεκεμβρίου 26, 2022

Φιάσκο η ψήφος της ομογένειας: Άρον άρον η κυβέρνηση αλλάζει τον εκλογικό νόμο





Γράφει ο Βασίλης Σκουρής


Τι προβλέπει η πρόταση που θα φέρει προς ψήφιση το υπουργείο Εσωτερικών. Όλο το παρασκήνιο - Γιατί οι ομογενείς δεν εγγράφονται.

Σε μείζον πρόβλημα αναδεικνύεται για την κυβέρνηση η συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις προσεχείς εθνικές κάλπες, καθώς έως τώρα οι αιτούντες εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους δεν φτάνουν ούτε τις 4.000, με τους έχοντες δικαίωμα να ψηφίζουν πιθανόν και να μην φτάνουν τις 3.000!


Υπενθυμίζεται δε ότι μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου στη Βουλή κάποιοι υπολόγιζαν ότι όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου θα φτάνουν και τις 140.000- τη στιγμή, που ουδείς γνωρίζει τον αριθμό της ελληνικής ομογένειας!




Η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψαν το Σάββατο τα «Παιχνίδια Εξουσίας», επιδιώκει την αλλαγή του νόμου που προέβλεπε την εκλογή τριών βουλευτών από την ομογένεια μέσω των ψηφοδελτίων Επικρατείας, καθώς θα πρόκειται για περαιτέρω υποβάθμιση της ισότητας της ψήφου εάν κάποιοι βουλευτές από το Επικρατείας εκλέγονται με λιγότερους από 1.000 ψήφους ο καθένας, όπως και από ένα εκλογικό σώμα 4.000 ψηφοφόρων να εκλέγονται τρεις βουλευτές!

Το υπουργείο Εσωτερικών, κάτω από την πλήρη αποτυχία της διάταξης, φέρεται τώρα να προσανατολίζεται στην αλλαγή του νόμου, θέτοντας όριο ψηφισάντων για την εκλογή βουλευτών από την ομογένεια. Όπως, πχ, να εκλέγεται ένας βουλευτής ανά 80.000 ή 100.000 ψηφίσαντες. Εάν δηλαδή ψηφίσουν 80.000 ή 100.000 Έλληνες του εξωτερικού να εκλέγεται ένας, εάν ψηφίσουν 160.000 ή 200.000 (αναλόγως πού θα τεθεί το «μέτρο») να εκλέγονται δυο και αν ψηφίσουν 240.000 ή 300.000 να εκλεγούν τρεις, που θα είναι και ο ανώτερος αριθμός!

Με δεδομένο, βεβαίως, ότι έως τώρα δεν έχουν γίνει ούτε 4.000 αιτήσεις, καταλαβαίνει κανείς πως το όριο που τίθεται δεν πρόκειται να πιαστεί και, επομένως, δεν πρόκειται να εκλεγεί κανείς βουλευτής από τους Έλληνες του εξωτερικού! Είναι δε φανερό πως θα πρέπει να γίνουν και κάποιες ακόμα διευκολύνσεις και αλλαγές στις προϋποθέσεις που τίθενται προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους.


Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως για να αλλάξει ο ισχύον νόμος απαιτείται να υπάρξει πλειοψηφία 2/3, να τον υπερψηφίσουν δηλαδή το λιγότερο 200 βουλευτές. Για το σκοπό αυτό αναμένεται το επόμενο διάστημα να ξεκινήσει παρασκηνιακές επαφές ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου