Πώς δέχονται να ηγούνται -ο καθένας από τη σκοπιά του- των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον επικεφαλής τους Κ.Φλώρο να αντιμετωπίζεται από την ΕΥΠ σαν …εθνικός κίνδυνος; Τι οφείλουν να πράξουν.
Σύνταγμα ,άρθρο 45
«Οι Υπουργοί προΐστανται του συνόλου των υπηρεσιών που υπάγονται στο Υπουργείο τους, συντονίζουν, εποπτεύουν και ελέγχουν τη δράση τους, καθώς και τη δράση των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών που υπάγονται σε αυτούς ….»
Νόμος 4622/2019 άρθρο 13
Η υπόθεση είναι γνωστή από καιρό και είναι ανατριχιαστική: ανάμεσα σ΄ αυτούς που παρακολουθούσε η ΕΥΠ επί Μητσοτάκη- με πολιτικό προϊστάμενο τον ίδιο- ήταν και ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.
Στο Κοινοβούλιο- ανώτατο επίπεδο πολιτικού διαλόγου και ελέγχου της κυβέρνησης- ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το έθεσε, ενώπιον ενωπίω, στον Πρωθυπουργό και δεν πήρε καμία απάντηση.
Αν ως τώρα ήταν απλώς μια πληροφορία, πλέον είναι βεβαιότητα – μετά τη σχετική αποκάλυψη των τεκμηρίων της παρακολούθησης -από την εφημερίδα Documento.
Ουδείς ενδιαφέρεται αν ο πρωθυπουργός και το κόμμα του συμπαθούν τη συγκεκριμένη εφημερίδα. Για το σύνολο των πολιτών μόνο ένα θέμα τίθεται:
-Είναι ακριβές ότι ο «στόχος 519 c», που αναφέρεται στις καρτέλες των παρακολουθούμενων της ΕΥΠ είναι ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων; Ναι η όχι;
Καθώς δεν υπάρχει καμία διάψευση, η πραγματική απάντηση είναι «Ναι».
Αυτό αλλάζει το σκηνικό. Τα ζήτημα που θέτει στον Πρωθυπουργό η αντιπολίτευση και οι κυβερνητικές αντιδράσεις, περνούν σε δεύτερο πλάνο. Όπως επίσης και το τρόπος που θα αντιμετωπίσει την περίπτωσή του ο κορυφαίος ένστολος που «επισυνδέθηκε».
Στο προσκήνιο βρίσκονται πλέον δυο άλλα πρόσωπα: η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ως αρχηγός το κράτους είναι και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Με δική της υπογραφή κηρύσσεται ο πόλεμος, στον οποίο το Στράτευμα θα υπερασπιστεί την εθνική ακεραιότητα.
Καθώς ανώτατος διοικητής του Στρατεύματος, είναι ο Α/ΓΕΕΘΑ- πρέπει να έχει την τυφλή εμπιστοσύνη της πολιτικής ηγεσίας που αναδεικνύει η λαϊκή ετυμηγορία. Αλίμονο αν τη χάσει.
Για τον στρατηγό Φλώρο προκύπτει ότι είχε τεθεί -με εισαγγελική υπογραφή-υπό παρακολούθηση από την ελληνική αντικατασκοπία. Νομίμως, ή «νομίμως» και προφανώς για έναν από τους δυο λόγους για τους οποίους επιτρέπεται στην ΕΥΠ να διενεργεί παρακολουθήσεις στο εσωτερικό: θέμα εθνικής ασφάλειας ή μεγάλο έγκλημα.
Οι επιλογές της Σακελλαροπούλου
Για ένα από αυτά τα δύο, η επίσημη Υπηρεσία Πληροφοριών του κράτους , ενεργοποίησε τον μηχανισμό της παρακολούθησης σε βάρος του.
Ανεξάρτητα με τις αντιδράσεις του, το μείζον πολιτικό και εθνικό θέμα μετατοπίζεται πρωτίστως στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που έχει συγκεκριμένες επιλογές.
-Ή θα ζητήσει από την κυβέρνηση να απαλλάξει τον στρατηγό από τα καθήκοντα- συντασσόμενη με την εισαγγελέα που ενέκρινε τη παρακολούθηση και κατ΄ επέκταση με την κυβέρνηση.
-Ή θα ζητήσει ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ έρευνα για να διακριβωθούν τα επιμέρους δεδομένα της υπόθεσης
Να παρακολουθεί αμέτοχη πάντως ή να επιδοθεί σε ευχολόγια, δεν νοείται. Θα είναι κατώτερο του αξιώματος της.
Αντίστοιχα θέματα τίθεται για τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, που μετέχει στην ενεργό πολιτική από το 2007.
Από την ώρα που αποκαλύπτεται, με στοιχεία, ότι ο επικεφαλής του Στρατεύματος, του οποίου έχει ο ίδιος την πολιτική ευθύνη, κρίθηκε ύποπτος και ετέθη σε παρακολούθηση, οφείλει να μιλήσει καθαρά..
Εφόσον δεν μετείχε στην απόφαση παρακολούθησης ή δεν ενημερώθηκε, αφού εγκαταλείψει το χαρτοφυλάκιό του, να ζητήσει ως μέλος του Κοινοβουλίου εξηγήσεις από τον Πρωθυπουργό. Ή να απολογηθεί στον ελληνικό λαό αν ο ίδιος γνώριζε την παρακολούθηση του υφιστάμενου του και την απεδέχθη.
Σε καμία περίπτωση πάντως δεν μπορεί να αδιαφορεί ή να αρκείται σε μισόλογα. Πώς είναι δυνατόν να εγγυηθεί στον ελληνικό λαό την ασφάλεια της χώρας όταν η ζωή του Α/ΓΕΕΘΑ βρίσκεται σε «στικάκια»- τα οποία περιφέρονται σε χέρια αγνώστων;
Θέμα τιμής και αξιοπρέπειας
Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Ο Μητσοτάκης δεν πρόκειται να αναλάβει καμία ευθύνη και δεν θα δώσει εξηγήσεις. Θα παραμείνει στην καρέκλα του, με την αποδοχή των βουλευτών της ΝΔ και την ισχύ που του δίνει το υλικό των παρακολουθήσεων που έχουν ήδη αναφερθεί και ένα Θεός ξέρει πόσων ακόμη.
Για την πρόεδρο Σακελλαροπούλου και τον υπουργό Παναγιωτόπουλο, η άμεση αντίδραση είναι υπόθεση τιμής και αξιοπρέπειας, που επιβάλουν τα αξιώματα που φέρουν – και της συνείδησής τους ως δημόσια πρόσωπα με θεσμικά βάρη.
Οι πολίτες περιμένουν να δείξουν ότι διαθέτουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Πώς δέχονται να ηγούνται -ο καθένας από τη σκοπιά του - των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον επικεφαλής τους να αντιμετωπίζεται από την ΕΥΠ σαν …εθνικός κίνδυνος;
Εκ των πραγμάτων η τύχη τους έχει αποσυνδεθεί από τη τύχη του Μητσοτάκη. Αν δεν το αποδεχθούν εμπράκτως και δημοσίως, θα προκαλέσουν εκτιμήσεις, ακόμη περισσότερο ανατριχιαστικές, για τον τρόπο που ο Πρωθυπουργός διεύθυνε την ΕΥΠ απέναντι στον ελληνικό λαό, το πολιτικό σύστημα και την ίδια την κυβέρνησή του.
Θα τους πάρει μαζί του, αφού η δημόσια περιφρόνηση θα τους έχει απαξιώσει όλους, εξ ίσου. Τώρα είναι η ώρα να τιμήσουν τον όρκο τους η Πρόεδρος και ο υπουργός.
ΥΓ1: Οι δυο εκλεγμένοι πρώην Πρωθυπουργοί της ΝΔ δεν είδαν αρκετό φώς, ώστε να επανατοποθετηθούν στο σκάνδαλο του οποίου οι ίδιοι ζήτησαν τη διαλεύκανση- χάριν της Δημοκρατίας και της παράταξής τους;
ΥΓ2: Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι ώρα θα υπενθυμίσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι κατέχει το αξίωμά της και με τη δική του ψήφο;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου