Πέμπτη, Δεκεμβρίου 01, 2022

Η ακρίβεια αντέχει, οι πολίτες όχι...

 



Φρενάρει η ταχύτητα του πληθωρισμού με βάση τα στοιχεία της Eurostat ωστόσο τα μηνύματα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά για την πορεία των... τιμών τους επόμενους μήνες, αλλά και συνολικά. Κάτι, που σε συνδυασμό με την εικόνα των εισοδημάτων, ειδικά των χαμηλότερων στρωμάτων, οδηγεί σε ένταση τα φαινόμενα ανισοτήτων και βέβαια φτωχοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα με βάση τη Eurostat, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (το “κοινό”, δηλαδή, Ευρωπαϊκό “καλάθι” προϊόντων και υπηρεσιών, που επιλέγεται για λόγους συγκρισιμότητας) κατέγραψε ένα πιο χαμηλό ποσοστό το Νοέμβριο, σε σχέση με τον Οκτώβριο, 9% από 9,5% αντίστοιχα, κύρια λόγω της καλύτερης εικόνας των τιμων της ενέργειας των οποίων, ωστόσο, η κίνηση αυτή δε δημιουργεί αισιοδοξία.

Κι αυτό γιατί:

Μπορεί στην ενέργεια να είναι καλύτερη η εικόνα, (καθώς μάλιστα το ποσοστό διαμορφώνεται από τον “πήχη” και του 2021, χρονιά που είχε αρχίσει το ¨ράλι” τιμών, και έτσι πλέον το ποσοστό μεταβολής μειώνεται), από άνοδο 20,7% τον Οκτώβριο σε 12,3% τον Νοέμβριο, ωστόσο και πάλι τις τελευταίες μέρες καταγράφονται ανατροπές στην αγορά.

Οι τιμές στον Ολλανδικό Δείκτη TTF έχουν πάρει την ανιούσα και μέσα σε μια εβδομάδα έχουν “τσιμπήσε锨σε ποσοστό άνω του 12%, με καταγραφές άνω των 140 ευρώ/MWh, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος τον επόμενο μήνα, εφόσον παγιωθεί ως τάση.

Παράλληλα, τις τελευταίες μέρες του Νοεμβρίου υπήρξε μια σημαντική άνοδος στην Αγορά της Επόμενης Μέρας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, που ωστόσο για σήμερα “μαζεύτηκε”. Καταδεικνύεται, όμως, έτσι η νευρικότητα aλλά και η υψηλή μεταβλητότητα των αγορών που επηρεάζει την όλη εικόνα των τιμών.

Επιπλέον, σε σχέση με τις ανακοινώσεις της Eurostat, καταφαίνεται ότι ο δείκτης εκτός ενέργειας επιταχύνεται (από 8,3% σε 8,6%). Επιπλέον, στα τρόφιμα, ποτά και στον καπνό η άνοδος από το 12,3% επιταχύνθηκε στο 12,8% και γενικά στα μη ενεργειακά βιομηχανικά είδη από το 7% στο 9%. Κι όλα αυτά, όπως προαναφέρθηκε, ενώ αναμενόταν, ότι ο συνολικός ρυθμός αύξησης των τιμών θα επιβραδυνόταν, με τη λήξη του έτους λόγω της λεγόμενης “επίπτωσης βάσης”, δηλαδή, του γεγονότος ότι τα στατιστικά “πατούν” στις ήδη “τσιμπημένες” τιμές του 2021.

Επιπρόσθετα, ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ασταθείς τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, παρέμεινε στο υψηλό ρεκόρ του 5%, κάτι που σημαίνει ότι η ακρίβεια” έχει “μπολιάσει” την οικονομία.

Εκτίναξη των τιμών παραγωγού
Στο μεταξύ, προανάκρουσμα για το τι θα γίνει το επόμενο διάστημα αποτελεί η νέα μεγάλη αύξηση, της τάξης του 35,4%, που σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Οκτώβριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2021, έναντι αύξησης 23,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021 με το 2020.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η περαιτέρω άνοδος στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 36%, και
β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 33,7%.
Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 8,1% τον Οκτώβριο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του Σεπτεμβρίου 2022, έναντι αύξησης 3,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021.

Οι μισθοί φτώχειας
Την ίδια ώρα ο κατώτατος μισθός βρίσκεται κάτω από το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, το ποσοστό απασχόλησης είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ε.Ε., με σημαντική μάλιστα την αύξηση της ημιαπασχόλησης και αξιοσημείωτα περιορισμένη την προστασία των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας με βάση όσα προκύπτουν από την ενδιάμεση έκθεση της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία της έκθεσης, προκύπτει ότι η χώρα μας, λόγω της αύξησης των κατώτατων αποδοχών, κατάφερε από την 16η θέση να ανέλθει στην 11η θέση της Ε.Ε. Ωστόσο διαπιστώνεται διαρκής απώλεια της αγοραστικής δύναμης του μισθού, όσο αυξάνεται το επίπεδο των τιμών. Την ίδια στιγμή όμως, ειδικά σε σχέση με τις γυναίκες, το ποσοστό συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας είναι κατά 22,1% μικρότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι
Επίσης, όπως αναφέρει η Έκθεση, η προστασία των εργαζομένων στην Ελλάδα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι αξιοσημείωτα περιορισμένη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει το ποσοστό κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων κατά 54,2 ποσοστιαίες μονάδες...

Γιώργος Αλεξάκης

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου