Πέμπτη, Δεκεμβρίου 01, 2022

Δικομματισμός και απομόνωση...

 



Η πολιτική και οικονομική σταθερότητα που επικαλούνται από την έναρξη της “προεκλογικής περιόδου” οι δυο βασικοί... διεκδικητές της εξουσίας κρύβει από πίσω της το σχέδιο ενίσχυσης του δικομματισμού. Το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης ειδικότερα βρίσκονται υπο πίεση και από τα δυο μεγαλύτερα κόμματα. Οι υποκλοπές και το πλήγμα στους θεσμούς χαράσσουν τον οδικό χάρτη των συνεργασιών.

Αίσθηση προκάλεσε η αμήχανη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη στο ασφυκτικό πρέσινγκ που άσκησαν με τη στάση τους και τις δημόσιες δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν σήκωσε το γάντι σε καμία από τις δημόσιες τοποθετήσεις των κυρίων Μητσοτάκη και Τσίπρα με τους στενούς συνεργάτες σε δημόσιες τοποθετήσεις τους να επιμένουν στις ίσες αποστάσεις και στη στρατηγική της αυτόνομης πορείας. Από το Λονδίνο ο κ. Μητσοτάκης στο ερώτημα αν θα συνεργαστεί με την ακροδεξιά ή με το ΠΑΣΟΚ ήταν απόλυτα ξεκάθαρος και για τις δυο περιπτώσεις. Σε καμία περίπτωση με την ακροδεξιά είπε κατηγορηματικά, ωστόσο το ΠΑΣΟΚ δεν το έπιασε καν στο στόμα του και έδειξε κατευθείαν την αυτοδυναμία.

Η τοποθέτησή του αυτή έγινε ακόμη πιο σαφής από τον Στέλιο Πέτσα ο οποίος σημείωνε ότι ο κ. Ανδρουλάκης με το διμέτωπο και τη μονοθεματική στρατηγική στο θέμα των υποκλοπών «απομονώθηκε». Αυτά είναι αρκετά για να αντιληφθεί κανείς ότι η ατζέντα της κυβέρνησης είναι μεν η αυτοδυναμία για τη ΝΔ στις δεύτερες κάλπες αλλά την ίδια στιγμή και το ψαλίδισμα των δυνητικών ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στην κάλπη καθώς, από τα ευρήματα των μετρήσεων που συγκεντρώνουν τόσο στο Μοσχάτο όσο και στη Χαριλάου Τρικούπη, όσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο κυβερνησιμότητας τόσο μικραίνει και το ποσοστό του.

Από την άλλη πλευρά με την Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη να συμφωνούν στο γεγονός ότι οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις τόσο κατά την εκτέλεση των παρακολουθήσεων όσο και στη συνέχεια με το σκάνδαλο συγκάλυψης δεν πλήττουν μόνο το κράτος δικαίου αλλά και την οικονομική ανάπτυξη ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου της Ναυτεμπορικής έριξε το γάντι στον κ. Ανδρουλάκη που θα τον ακολουθούσε στο βήμα.
Όπως είπε καθήκον όλων των δημοκρατικών ανθρώπων είναι να αποκατασταθεί η κοινωνική συνοχή αλλά και «να χτίσουμε ένα ισχυρό κράτος δικαίου με απαράβατους κανόνες και αρχές, που δεν θα μπορεί να παραβιάζει καμία εφήμερη εξουσία, γιατί όλοι όσοι βρισκόμαστε σε θέσεις ευθύνης που μας τις δίνει ο λαός, είμαστε εφήμερα εκεί, όχι παντοτινοί». 

Το θέμα της στρατηγικής θα τεθεί επι τάπητος το μεσημέρι στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα και τα στελέχη να επιλέγουν το δρόμο της μετωπικής σύγκρουσης με τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη και τους χαμηλούς τόνους με το ΠΑΣΟΚ και τη  Χαριλάου Τρικούπη. Το κάλεσμα για προγραμματική συμπόρευση θα είναι διαρκές όπως επίσης και οι δουλειά είτε παρασκηνιακά είτε στην κοινωνική βάση να εντείνεται με ορίζοντα όχι μόνο τις εθνικές κάλπες αλλά κυριότερα τις αυτοδιοικητικές.  

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να μην απαντήσει σε κανένα από τους δυο. Αυτή τη φορά ωστόσο η συζήτηση «με ποιόν θα πάμε» φαίνεται να ανοίγει εκ των έσω.
Ο Χάρης Καστανίδης μετά το νομικό κανιβαλισμό που κατάγγειλε στην επιτροπή θεσμών από την πλευρά της ΝΔ και με την υπόθεση του συστήματος ΕΥΠ- predator να λήγει άδοξα σε επίπεδο κοινοβουλευτικής διερεύνυσης με ευθύνη της πλειοψηφίας έριξε τις πρώτες προειδοποιητικές βολές στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη.

«Οι υποκλοπές – παρακολουθήσεις ένα βαθύτατα δημοκρατικό ζήτημα που άπτεται και του πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων του πολίτη, απλά σφραγίζει το ποτέ ξανά μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Με δεδομένη την κάθετη άρνηση ισχυρής μερίδας στελεχών του ΠΑΣΟΚ που προέρχονται από το παπανδρεϊκό μπλοκ δυνάμεων για συνεργασία με τη ΝΔ το ζήτημα της αυτόνομης πορείας αποκτά άλλη διάσταση στην προεκλογική αρένα.

Δυο ημέρες πριν ο Ανδρέας Λοβέρδος που εξακολουθεί να εκφράζει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο σε μια παρέμβασή του για το θέμα της παρακολούθησής του επιχείρησε να κάνει το ακριβώς αντίστροφο από τον κ. Καστανίδη αποσυνδέοντας το θέμα των εκλογών από τις υποκλοπές. «Δεν θα επιστρέψουμε στο χάος» είπε χαρακτηριστικά με πολλούς όμως να θυμούνται μια προγενέστερη δήλωσή του στο Κανάλι της Βουλής ότι με την έναρξη της προεκλογικής θα πρέπει κανείς να τοποθετηθεί προς τα που θέλει να πάει.

Σε κάθε περίπτωση η συρρίκνωση ή η μεγέθυνση του ΠΑΣΟΚ περνά μέσα από τη μέγγενη του διπολισμού. Κι αυτό είναι ένα δεδομένο που ο κ. Ανδρουλάκης θα κληθεί αργά ή γρήγορα να αντιμετωπίσει και στην επερχόμενη συνεδρίαση της ΚΕ.

Δείκτης των εξελίξεων αναμένεται να είναι το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ.
Η κυβέρνηση κατέθεσε το νέο πλαίσιο ισχυριζόμενη ότι προχώρησε σε τροποποιήσεις σε σχέση με το πλαίσιο που έδωσε στη δημόσια διαβούλευση. Η σύγκρουση για την ψήφισή του αναμένεται σφοδρή με τον κ. Μητσοτάκη να εμφανίζεται στη Βουλή αφού πρώτα ο κ Τσίπρας κατέθεσε 5 επίκαιρες ερωτήσεις για το θέμα των υποκλοπών στον πρωθυπουργό.

Σε αυτό το κλίμα του έντονου δικομματισμού το ερώτημα είναι αν η ΝΔ θα βρεθεί μόνη της να ψηφίζει το νομοσχέδιο που αποκαλύπτει μια παρακολούθηση στα τρια χρόνια.
Σε διαφορετική περίπτωση, τυχόν διαφοροποιήσεις υπερ του νομοσχεδίου από την πλευρά της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείεται να προκαλέσουν βαθιά εσωστρέφεια με απρόβλεπτες διαστάσεις λίγο πριν την προσφυγή στις εθνικές κάλπες...

Σωτήρης Μπολάκης

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου