Παρασκευή, Δεκεμβρίου 30, 2022

Qatargate: Στο στόχαστρο της Διεθνούς Διαφάνειας ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν


Η Transparency International (Διεθνής Διαφάνεια) EU, το Ευρωπαϊκό σκέλος του παγκόσμιου κινήματος κατά της διαφθοράς με έδρα τις Βρυξέλλες, ζήτησε να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τον χειρισμό των σχέσεών της ΕΕ με το Κατάρ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα ζητήματα που έφερε στο φως το τρέχον σκάνδαλο δωροδοκίας και διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κατά την άποψη της Transparency International EU, αυτή η έρευνα θα πρέπει να εξετάσει την πλήρη έκταση των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Κατάρ τουλάχιστον από την έναρξη της τρέχουσας θητείας, συμπεριλαμβανομένης μιας ενδελεχούς ανάλυσης όλων των αρχείων των συνεδριάσεων, εσωτερικών εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων μηνυμάτων κειμένου, αλληλογραφίας, και δηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το Κατάρ για να εξεταστεί εάν το Κατάρ συμμετείχε σε επιχείρηση επιρροής που στόχευε σε Ευρωπαίους Επιτρόπους ή/και αξιωματούχους, όπως φέρεται να συνέβη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα πρέπει επίσης να εξετάσει εάν Επίτροποι ή αξιωματούχοι έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης από εταιρείες του Κατάρ και/ή τους εκπροσώπους τους, συμπεριλαμβανομένων τυχόν δώρων, φιλοξενίας, ταξιδιωτικών προνομίων ή άλλων μορφών παρότρυνσης.

Η έρευνα θα πρέπει επίσης να διερευνήσει τις συνθήκες γύρω από την έγκριση που δόθηκε από την Επιτροπή για το διορισμό του πρώην Επιτρόπου Αβραμόπουλου στο «Επίτιμο Συμβούλιο» του Fight Impunity, της ΜΚΟ που φέρεται να βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου δωροδοκίας και διαφθοράς που συγκλόνισε την Ευρώπη. Κοινοβούλιο. Ειδικότερα, η έρευνα θα πρέπει να εξετάσει γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως παρά το γεγονός ότι, όπως σημειώνει η ίδια η Επιτροπή στην απόφασή της, το Fight Impunity δεν καταχωρήθηκε στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε δραστηριότητες που καλύπτονται από την Ε.Ε. μητρώο διαφάνειας. Η έρευνα θα πρέπει επίσης να εξετάσει τον αριθμό και τη φύση των συναντήσεων μεταξύ του κ. Αβραμόπουλου και των σημερινών Επιτρόπων και αξιωματούχων από τότε που ζήτησαν άδεια για το διορισμό του, καθώς και τυχόν συναντήσεις που μπορεί να έχουν πραγματοποιηθεί πριν από την υποβολή του αιτήματός του, καθώς και τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων.

Τέλος, η έρευνα θα πρέπει να εξετάσει τη φύση και την έκταση της σχέσης μεταξύ της Επιτροπής και της ΜΚΟ για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας.

Ο Michiel van Hulten, Διευθυντής της Διεθνούς Διαφάνειας ΕΕ, δήλωσε: «Η αξιοπιστία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ διακυβεύεται. Μόνο μια πλήρης ανεξάρτητη έρευνα μπορεί να δώσει αξιόπιστες απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα και ανησυχίες που έχουν τεθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου