Δευτέρα, Ιανουαρίου 30, 2023

Ο Κυριάκος πάει με την… όπισθεν: Με ατζέντα 2019 κατά ΣΥΡΙΖΑ για διαφυγή από τις υποκλοπές





Με φυγή στο… παρελθόν, εν όψει των εκλογών, επιχειρεί ο πρωθυπουργός μήπως «δραπετεύσει» από τις υποκλοπές και τα προβλήματα της καθημερινότητας


Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Και ξαφνικά μας προέκυψε ατζέντα… 2019: Καλογρίτσας, τηλεοπτικές άδειες, «κουκουλοφόροι» μάρτυρες για την υπόθεση Novartis, Βενεζουέλα και Μαδούρο- με ολίγον προσφυγικό και Έβρο.


Ενορχηστρωτής της ατζέντας αυτής που προέκυψε από τα φιλοκυβερνητικά μέσα, όπως προέκυψε από τη συζήτηση στη Βουλή– για όσους είχαν την παραμικρή αμφιβολία- είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός.



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει όχι απλώς να εντείνει την πόλωση ενόψει των επικείμενων εκλογών, αλλά και να επιβάλει στο δημόσιο διάλογο το πλέον τοξικό πολιτικό κλίμα των τελευταίων ετών–αν και ταυτόχρονα το …καταγγέλλει και κατηγορεί για αυτό τους πολιτικούς του αντιπάλους!

Στόχος δεν είναι απλώς η συγκάλυψη του μείζονος σκανδάλου των υποκλοπών, το οποίο επικεντρώνεται πλέον προσωπικά στον ίδιο.

Στόχος είναι να ξυπνήσουν μνήμες στο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» και να αυξηθεί η συσπείρωση του χώρου της ΝΔ, αλλά και να εμποδιστούν οι διαρροές προς την Κουμουνδούρου.


Η αυτοδυναμία δείχνει αυτή τη στιγμή ένα άπιαστο όνειρο. Ακόμα και στο καλύτερο σενάριο, αν η Νέα Δημοκρατία αναδειχθεί στην πρώτη θέση στις πρώτες κάλπες και το επαναλάβει και σε τυχόν δεύτερες, η έλλειψη συμμαχιών καθιστά αδύνατο το σχηματισμό μιας βιώσιμης κυβέρνησης. Επιπλέον, η κατηγορηματική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν θα συμβάλλει σε σχηματισμό κυβέρνησης από τις εκλογές με απλή αναλογική, ενέχει τον κίνδυνο της αποχής των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας από την κάλπη.

Τα παραπάνω, αλλά και η αδυναμία της κυβέρνησης να πείσει ότι τα έχει καταφέρει στον τομέα της ακρίβειας και της αύξησης του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού σε βαθμό που τουλάχιστον θα καλύπτει τις απώλειες από τον πληθωρισμό, αναγκάζουν τον πρωθυπουργό να καταφεύγει ενόψει των εκλογών σε μια πρωτοφανή τοξικότητα.

Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση διαθέτοντας την υπεροπλία στα μέσα ενημέρωσης θα επιχειρήσει εκ νέου να «εξαφανίσει» το σκάνδαλο των υποκλοπών, επιχειρώντας παράλληλα «δολοφονία χαρακτήρων» σε φορείς και πρόσωπα που κάνουν το καθήκον τους, όπως ο Χρήστος Ράμμος και η ΑΔΑΕ ή δημοσιογράφων που αποκαλύπτουν τα γεγονότα και επιστημόνων που επιμένουν στα δημοκρατικά δικαιώματα.


Ταυτόχρονα, όμως, θα επιδιώξει να κυριαρχήσουν στην πολιτική ατζέντα ο Καλογρίτσας, τα SMS Παππά, η «καταγγελία» της γραμματέως Καλογρίτσα για «σακούλες που πήγαιναν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ όπως προκύπτει από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή θα επιχειρεί να αναδειχθεί και θέμα χρηματοδότησης του ΣΥΡΙΖΑ την προ του 2019 περίοδο από τον Μαδούρο και τη Βενεζουέλα.

Παράλληλα, με το θέμα της «μικρής Μαρίας» και διαστρεβλώνοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην αγορά των εξοπλισμών, το Μαξίμου θα αμφισβητεί εμμέσως τον πατριωτισμό της αντιπολίτευσης, κυρίως της αξιωματικής, ώστε να περιορίσει τις διαρροές της ΝΔ προς την άκρα δεξιά. Ενδιαφέρον εμφανίζει πώς θα αξιοποιηθούν τα ελληνοτουρκικά στην προεκλογική αντιπαράθεση, καθώς είναι άγνωστο ακόμα πώς θα τα χρησιμοποιήσει στη δική του εσωτερική σκηνή ο Ταγίπ Ερντογάν.

Εντύπωση δε προκαλεί το γεγονός ότι έως τώρα τη «βρώμικη δουλειά» έκαναν συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης και συγκεκριμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ώστε ο πρωθυπουργός να καλλιεργεί το «μετριοπαθές» προφίλ του. Τώρα, προφανώς, που τα πράγματα δυσκόλεψαν, αναγκάζεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο –και δημοσίως- στον πόλεμο της τοξικότητας ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου