Παρασκευή, Ιανουαρίου 27, 2023

Βροχή χρημάτων από ΗΠΑ και ΕΕ στην Ουκρανία που βουλιάζει από σκάνδαλο διαφθοράς με μαζικές παραιτήσεις!

  


Ο υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, που είναι επιφορτισμένος με τον εφοδιασμό του στρατεύματος με τρόφιμα και εξοπλισμό, παραιτήθηκε σήμερα το πρωί, επικαλούμενος “κατηγορίες των μέσων ενημέρωσης” για διαφθορά, τις οποίες το υπουργείο του και ο ίδιος δηλώνουν ότι είναι αβάσιμες.

Η παραίτηση του Βιατσεσλάβ Σαποβάλοφ ήταν μια “άξια πράξη” που θα βοηθήσει στην διατήρηση της εμπιστοσύνης στο υπουργείο, αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.

Αρκετοί υψηλόβαθμοι ουκρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν σήμερα την παραίτησή τους μετά τις αποκαλύψεις του Τύπου για καταγγελλόμενες αγορές προμηθειών για το στράτευμα με φουσκωμένες τιμές, γνωστοποίησαν οι αρχές εν μέσω της ρωσικής εισβολής.

Νωρίτερα σήμερα είχε ανακοινώσει την παραίτησή του ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Κίριλο Τιμοσένκο.

Η γενική εισαγγελία ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα ότι απομακρύνθηκε από τη θέση του ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Ολέκσιι Σιμονένκο στο πλαίσιο ανασχηματισμού υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η εισαγγελία για την απομάκρυνσή του δεν δίδεται κάποια αιτιολογία γι’αυτήν την απόφαση, αλλά επισημαίνεται ότι ήταν “σύμφωνα με δική του επιθυμία”.

Ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Κίριλο Τιμοσένκο, ζήτησε σήμερα να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του.

«Ευχαρίστησα τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την εμπιστοσύνη και την ευκαιρία να κάνω καλές πράξεις κάθε ημέρα και κάθε λεπτό», επεσήμανε ο Τιμοσένκο σε ανάρτησή του στο Telegram.

Ο Τιμοσένκο δεν διευκρίνισε τους λόγους της παραίτησής του. Ωστόσο ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η αποχώρησή του ενδέχεται να εντάσσεται στις ευρύτερες αλλαγές προσωπικού τις οποίες ανακοίνωσε ο Ζελένσκι.

Ο 33χρονος Τιμοσένκο ήταν αναπληρωτής προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου από το 2019, αρμόδιος για τις τοπικές και περιφερειακές πολιτικές. Επίσης συνεργάστηκε με τον Ζελένσκι στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, ο Τιμοσένκο, όπως έχουν μεταδώσει ουκρανικά μέσα, έχει εμπλακεί σε διάφορα σκάνδαλα που αφορούσαν κυρίως τη χρήση ακριβών αυτοκινήτων. Ο ίδιος έχει αρνηθεί όλες τις καταγγελίες.

Στο μεταξύ στο χθεσινοβραδινό βιντεοσκοπημένο του μήνυμα ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι προχωρά σε αλλαγές υψηλόβαθμων και πιο χαμηλόβαθμων αξιωματούχων, έπειτα από τις καταγγελίες για διαφθορά που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

«Υπάρχουν ήδη αποφάσεις για την αλλαγή προσωπικού (…) οι οποίες αφορούν αξιωματούχους διάφορων βαθμίδων στα υπουργεία και σε άλλες υπηρεσίες της κεντρικής κυβέρνησης, καθώς και των επαρχιών αλλά και των δυνάμεων επιβολής της τάξης», επεσήμανε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Την Κυριακή η αστυνομία καταπολέμησης της διαφθοράς ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών με την υποψία ότι έλαβε δωροδοκία 400.000 δολαρίων για την εισαγωγή γεννητριών στη χώρα τον Σεπτέμβριο, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Εξάλλου ουκρανική εφημερίδα κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ ότι αγόρασε τρόφιμα για τον στρατό σε υπέρογκες τιμές, κάτι που ο ίδιος απέρριψε κατηγορηματικά.

Οι καταγγελίες δεν έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα, υπογράμμισε ο υπουργός, υποσχόμενος ταυτόχρονα πλήρη διαφάνεια στην έρευνα που ανέφερε ότι διενεργείται.

«Στην πραγματικότητα, πρόκειται για συνηθισμένο τεχνικό λάθος των προμηθευτών», συνέχισε ο Ρέζνικοφ, εξηγώντας με αυτόν τον τρόπο την τιμή που πληρώνει ο ουκρανικός στρατός για να προμηθεύεται αυγά.

militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου