Δευτέρα, Φεβρουαρίου 20, 2023

Το νέο σύμφωνο του Μονάχου: Πόλεμος μακράς διαρκείας μέχρι να ηττηθεί η Ρωσία

  


Ολαφ Σολτς και Εμανουέλ Μακρόν δήλωσαν ξεκάθαρα στη Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου ότι η Ευρώπη προετοιμάζεται για έναν πόλεμο διαρκείας στην Ουκρανία. Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου κάλεσε τις χώρες που μπορούν να παραδώσουν τανκς στην Ουκρανία «να το κάνουν πραγματικά», όπως χαρακτηριστικά είπε. Οι αποστολές που αναφέρουν οι Σύμμαχοι είναι πιο αργές από το αναμενόμενο και η βοήθεια προς την Ουκρανία εν μέσω πολέμου αργεί.

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί», τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μακροχρόνιο πόλεμο». Ο κ. Σολτς, από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, κάλεσε όλους όσοι έχουν τη δυνατότητα, να παραδώσουν άρματα μάχης στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό και, απευθυνόμενος στη Μόσχα, δήλωσε ότι «ο αναθεωρητισμός δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός».

«Η Ουκρανία είναι πιο ενωμένη από ποτέ και η Ευρώπη στέκεται πίσω από την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ», τόνισε ο κ. Σολτς, ο οποίος πήρε τον λόγο αμέσως μετά τον Ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι. «Όσο πιο γρήγορα ο Πούτιν συνειδητοποιήσει ότι η ιμπεριαλιστική κοσμοθεωρία του δεν θα κερδίσει, τόσο πιο πιθανό είναι να τελειώσει σύντομα» ο πόλεμος, πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι «οι παραδόσεις όπλων από τη Δύση δεν θα παρατείνουν τον πόλεμο - αντιθέτως».Ο καγκελάριος ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι η Γερμανία, η οποία, όπως επισήμανε, είναι πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ουκρανίας σε στρατιωτικό εξοπλισμό στην ηπειρωτική Ευρώπη, δεν θα προχωρήσει μόνη της, αλλά πάντα σε συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους της.


Ειδικά για το ενδεχόμενο παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών, δήλωσε ότι «δεν είναι στο τραπέζι» και ότι πρέπει η προσοχή να δοθεί στην υλοποίηση των ήδη ειλημμένων αποφάσεων. Με το βλέμμα στις χώρες που διστάζουν να στείλουν άρματα μάχης στην Ουκρανία, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι «όσοι μπορούν να προμηθεύσουν τέτοια άρματα, πρέπει να το κάνουν και στην πράξη».

Ο καγκελάριος εξέφρασε πάντως κατ' επανάληψη την πεποίθηση ότι η στήριξη προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί, όπως θα συνεχιστεί και η αντίστοιχη στήριξη από την πλευρά των πολιτών και ανέφερε ότι «ο Πούτιν δεν περίμενε ποτέ αυτή την ενότητα και αυτή την αλληλεγγύη». Έκανε δε ιδιαίτερη μνεία στην «ισχυρή συμμαχία» με τις ΗΠΑ.

«Είμαι πεπεισμένος ότι όταν κοιτάξουμε τον κόσμο μας το 2050, θα δούμε πολλά ισχυρά έθνη στην Ασία, στην Αφρική και στη Νότια Αμερική. Θα είναι σίγουρα ένας πολυπολικός κόσμος, που θα χαρακτηρίζεται από το κράτος δικαίου και όχι από τον ρεβιζιονισμό», είπε ο Σολτς στην ομιλία του.


Μακρόν: Είμαστε έτοιμοι για παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία



Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν στην ομιλία του στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου τόνισε: «Είμαστε έτοιμοι για μια παρατεταμένη σύγκρουση» στην Ουκρανία, προτρέποντας τους συμμάχους του Κιέβου να «είναι αξιόπιστοι» με την πάροδο του χρόνου σε αυτόν τον πόλεμο.

«Είμαστε έτοιμοι για μια παρατεταμένη σύγκρουση. Λέγοντας αυτό, δεν το επιθυμώ. Αλλά πάνω από όλα, ακόμα κι αν δεν το επιθυμούμε, πρέπει συλλογικά να είμαστε αξιόπιστοι ως προς την ικανότητά μας να αντέξουμε σε αυτή την προσπάθεια», τόνισε. Παράλληλα παρότρυνε τους συμμάχους να εντείνουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη προς την Ουκρανία για να βοηθήσουν τη χώρα να διεξαγάγει μια απαραίτητη αντεπίθεση κατά της Ρωσίας.


«Χρειάζεται οπωσδήποτε να εντείνουμε την υποστήριξή μας και την προσπάθειά μας στην αντίσταση του ουκρανικού λαού και του στρατού του και να τους βοηθήσουμε να ξεκινήσουν μια αντεπίθεση που από μόνη της μπορεί να επιτρέψει αξιόπιστες διαπραγματεύσεις, καθορισμένες από την Ουκρανία, τις αρχές και τον λαό της», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι τώρα δεν είναι η ώρα για διάλογο με τη Ρωσία.

Επιπρόσθετα τόνισε ότι επιθυμεί να οργανώσει μια «διάσκεψη για την αεροπορική άμυνα της Ευρώπης» στο Παρίσι, κυρίως με τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία.

Αυτή η διάσκεψη «θα επιτρέψει την προσέγγιση αυτού του θέματος από τη βιομηχανική πλευρά, με τη συμμετοχή όλων των Ευρωπαίων βιομηχάνων που έχουν λύσεις να προσφέρουν, αλλά και από στρατηγική πλευρά και, θα έλεγα ίσως, πρωτίστως από στρατηγική πλευρά, συμπεριλαμβανομένου του θέματος της αποτροπής», δήλωσε ο Μακρόν.

Κάλεσε τους Ευρωπαίους να «επανεπενδύσουν μαζικά» στην άμυνά τους για να αντιμετωπίσουν τις «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η ήπειρος. «Η πρώτη έκκληση είναι μια έκκληση να επανεπενδύσουμε μαζικά στην άμυνά μας, εάν εμείς οι Ευρωπαίοι θέλουμε ειρήνη».


Ζελένσκι: Δώστε κι άλλα όπλα



«Δεν υπάρχει εναλλακτική από τη νίκη της Ουκρανίας, καμία εναλλακτική από την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, καμία εναλλακτική από την ενότητα της Δύσης έναντι της Ρωσίας», δήλωσε μέσω βιντεοκλήσης ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι κατά την έναρξη της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και κάλεσε εκ νέου τη Δύση να ενισχύσει στρατιωτικά τη χώρα του.

«Ήμουν εδώ και πέρυσι και ήλπιζα ότι θα μας στήριζαν, αλλά οι δυτικές χώρες μας βοήθησαν μόνο όταν ήταν ήδη πολύ αργά», σημείωσε ο κ. Ζελένσκι, ο οποίος είχε απευθύνει δραματική έκκληση από το βήμα της Διάσκεψης, μόλις πέντε ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας. «Δεν υπάρχει εναλλακτική. Πρέπει να συνεχίσουμε να πολεμάμε και υπερασπίζουμε τη χώρα μας», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος και ευχαρίστησε επανειλημμένα «τον Όλαφ (Σολτς) και τον Εμανουέλ (Μακρόν) και όλους όσοι μας στηρίζουν».

Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο συμβιβασμού με τη Ρωσία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από την απελευθέρωση της Ουκρανίας - για το καλό όλου του ελεύθερου κόσμου. «Οι Δαυίδ αυτού του κόσμου πρέπει να νικήσουν τους Γολιάθ όπως ο Βλάντιμιρ Πούτιν, να νικήσουν τους Πούτιν όλου του κόσμου. Ο Δαυίδ όμως δεν νίκησε μόνο χάρη στην αποφασιστικότητά του, αλλά και χάρη στην πράξη του και χάρη στην πέτρα που σήκωσε και πέταξε», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος και πάλι στην ανάγκη συνέχισης της στήριξης με στρατιωτικό υλικό και ζητώντας «μεγαλύτερη ταχύτητα» στην παράδοση εξοπλιστικών συστημάτων και κυρίως σύγχρονων αρμάτων μάχης. «Διαφορετικά ούτε η Δύση θα έχει ένα λεπτό ησυχίας. Το Κρεμλίνο θα μπορούσε να καταστρέψει την ασφάλεια όλων των συγκεντρωμένων στο Μόναχο», προειδοποίησε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα συνεχίσει την επίθεση. «Κανείς μας δεν μπορεί να καταλάβει τι κάνει ο Πούτιν. Αλλά φοβάται να μην εξευτελιστεί και στο εσωτερικό της χώρας του», πρόσθεσε, ενώ αξιολόγησε ως μάλλον απίθανη την άμεση εμπλοκή της Λευκορωσίας στον πόλεμο. «Οι περισσότεροι Λευκορώσοι δεν θέλουν να πολεμήσουν τους Ουκρανούς. Θα ήταν μεγάλο λάθος για τον Λουκασένκο - δεν έχει ούτε αρκετές δυνάμεις ούτε πόρους. Αν μας επιτεθούν, οι στρατιώτες θα πεθάνουν», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά Κίνα-Ρωσία

Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί από κοντά αυτό που θεωρεί πως είναι μια πιο στενή δέσμευση ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

«Παρακολουθούμε προσεκτικά την αυξανόμενη και ισχυρότερη σχέση ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο.

«Βλέπουμε πως εργάζονται περισσότερο μαζί, κάνουν γυμνάσια μαζί, κάνουν ναυτικές περιπολίες, αεροπορικές περιπολίες μαζί», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Ούτε ένα τάγμα αρμάτων δεν κατάφεραν να στείλουν



Σημειώνεται ότι άλλα υποσχέθηκαν για τα άρματα Leopard και άλλα τελικά θα στείλουν οι Σύμμαχοι στην Ουκρανία. Μετά βίας οι συνεισφορές για άρματα μάχης δεν φτάνουν τον αριθμό που αντιστοιχεί σε ένα τυπικό τάγμα αρμάτων. Μόλις την Τετάρτη (15/2) ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους υπονόησε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι αγωνίζονται να συγκεντρώσουν δύο πλήρη τάγματα αρμάτων μάχης Leopard 2 για να στείλουν στην Ουκρανία όπως υποσχέθηκαν.

Η Γερμανία και η Πορτογαλία είναι τα μόνα δύο κράτη που δεσμεύονται να στείλουν την έκδοση A6 του Leopard 2, με 14 να προέρχονται από την πρώτη και τρία από τη δεύτερη, όπως δήλωσε ο Πιστόριους σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με ομολόγους του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. «Δεν θα φτάσουμε στο μέγεθος ενός τάγματος», όπως δήλωσε σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Πολωνία έχει συγκεντρώσει περίπου 30 μονάδες της παλαιότερης έκδοσης A4 του Leopard 2, αριθμός που είναι σχεδόν αρκετός για το τυπικό ουκρανικό τάγμα των 31. Ωστόσο, πολλά από αυτά είναι σε κακή κατάσταση και χρειάζονται επισκευές πριν μπορέσουν να σταλούν, είπε ο Πιστόριους. Τα συγκεκριμένα τανκς θα φτάσουν στην Ουκρανία μόνο στα τέλη Απριλίου, πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου