Δευτέρα, Φεβρουαρίου 20, 2023

Ειδικό Δικαστήριο / Ολοκληρώνεται η δίκη, καταρρέει το αφήγημα



Τι μπορεί να γνωρίζουν οι ευρωβουλεύτριες του Renew Europe και των Πράσινων-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, η Σόφι Ιν’τ Βελτ για την εν εξελίξει δίκη;


Τι μπορεί να γνωρίζουν στο Ευρωκοινοβούλιο, στην Ολλανδία και στη Γαλλία για τα κατηγορητήρια της δήθεν σκευωρίας Novartis και την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη; Τι μπορεί να γνωρίζουν οι ευρωβουλεύτριες του Renew Europe και των Πράσινων-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, η Ολλανδή Σόφι Ιν’τ Βελτ και η εκλεγμένη για τη Γαλλία Γουεντολάιν Ντελμπό Κόρφιλντ για την εν εξελίξει δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο, που την ερχόμενη εβδομάδα φτάνει στο τέλος της με την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου;


Η πρόσφατη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τη διάβρωση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, τις υποκλοπές και την ελευθερία του Τύπου έδειξε ότι η υποχώρηση των αρχών του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας είναι τόσο εμφανής και στην Ευρώπη, που τουλάχιστον τρεις ομιλητές στη συζήτηση αυτή, που αφορούσε τη Δημοκρατία μας, έκαναν λόγο για τη στοχοποίηση της εν ενεργεία εισαγγελέως Ε. Τουλουπάκη, η οποία είναι και κατηγορούμενη σήμερα, διότι έκανε τη δουλειά της και κυνήγησε τη διαφθορά, ενώ η Γ.Ν. Κόρφιλντ μίλησε και για τις καταγγελίες περί παρακολούθησής της. Παράλληλα, η Σόφι Ιν’τ Βελτ κατήγγειλε πως στην Ελλάδα στοχοποιήθηκαν η ΑΔΑΕ, οι ερευνητές δημοσιογράφοι στο σκάνδαλο Novartis και στις υποκλοπές, αλλά και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Όταν μάλιστα έκανε λόγο για στοχοποίηση, είπε χαρακτηριστικά: «…Και θέλω να μιλήσω για την εισαγγελέα Ε. Τουλουπάκη». Από την πλευρά της, η Γ.Ν. Κόρφιλντ μίλησε επίσης για την περίπτωση Τουλουπάκη που πολέμησε τη διαφθορά και για τη σύνδεση της στοχοποίησής της με τις καταγγελίες για υποκλοπές.
Πιέσεις για απόφαση ενόψει εκλογών

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στην Ευρώπη, η δίκη Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο, έπειτα από έξι μήνες ακροαματικής διαδικασίας και απογευματινών συνεδριάσεων, ολοκληρώνεται αύριο Δευτέρα, αφού, όπως έχει πει επανειλημμένα η πρόεδρος Βασιλική Ηλιοπούλου, «πιεζόμαστε να εκδώσουμε απόφαση ενόψει εκλογών». Σε άλλο σημείο η πρόεδρος έχει ρωτήσει τους συνηγόρους των κατηγορουμένων: «Μα δεν διαβάζετε εφημερίδες; Πάμε για εκλογές!». Η φράση αυτή της προέδρου έδειχνε την αγωνία της να ολοκληρωθεί το δικαστήριο, αφού εν μέσω προεκλογικής περιόδου δεν μπορεί να γίνεται δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο, όπως ορίζεται ρητά με διάταξη νόμου. Αν δεν έχει ολοκληρωθεί η δίκη και γίνουν δύο εκλογικές αναμετρήσεις, η εκκρεμότητα θα συνεχίζεται. Επίσης, τέλη Ιουνίου συνταξιοδοτούνται πολλά μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου και επομένως η δίκη ακυρώνεται.


Το… κουφάρι των κατηγοριών για τη δήθεν σκευωρία της Novartis, όπως χαρακτήρισε τη δίκη και τη δικογραφία που κατέληξε στο Ειδικό Δικαστήριο ο Γιάννης Μαντζουράνης, συνήγορος της Ε. Τουλουπάκη, αποδόμησε πλήρως την περασμένη εβδομάδα η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή, σε μια πράγματι ιστορική πεντάωρη αγόρευση. Ενώ το κατηγορητήριο για τη σκευωρία Novartis είχε καταρρεύσει με την έκδοση του ιστορικού βουλεύματος του Ειδικού Δικαστηρίου, που απάλλαξε δημοσιογράφους, εισαγγελείς και τον ίδιο τον Παπαγγελόπουλο, η συζήτηση για το κυρίως σκάνδαλο της Novartis ήταν εκεί σε όλη τη διαδικασία. Κι αυτό διότι η βασική μάρτυρας κατηγορίας Ελένη Ράικου, με την κατάθεσή της στο Ανώτατο Δικαστήριο, επέμενε ότι «εξέλαβε» ως πίεση εκ μέρους του πρώην υπουργού τις επισκέψεις της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου στο γραφείο της για να στείλει στη Βουλή τους φακέλους πολιτικών προσώπων, μολονότι δεν είχε στοιχεία. Εξακολούθησε μάλιστα να υποστηρίζει πως παραιτήθηκε διότι εξέλαβε ως πίεση τα δήθεν τηλεφωνήματα του Δ. Παπαγγελόπουλου.
Καταπέλτης η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας Ό. Σμυρλή ήταν καταπέλτης για την εισαγγελέα Ε. Ράικου, αφού της απέδωσε ότι κατάθεσε για γεγονότα που δεν συνέβησαν ποτέ, και υιοθέτησε πλήρως την κατάθεση, ως μάρτυρα πλέον, της δημοσιογράφου Γ. Παπαδάκου, υπενθυμίζοντας ότι η δημοσιογράφος απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες που της είχαν αποδοθεί. Σε σχέση με την παραίτηση της Ε. Ράικου, την απέδωσε στα εμβάσματα από τη Novartis που είχε δεχτεί στους κοινούς λογαριασμούς με τον σύζυγό της, ενώ έκανε λόγο και για εκτροπή. Απαλλακτική ήταν η εισαγγελέας της έδρας και για την εισαγγελέα Ε. Τουλουπάκη για την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος σε σχέση με τη δικογραφία του πρώην υπουργού Π. Κουρουμπλή. Είπε χαρακτηριστικά ότι «η αναφορά των τριών υπουργών του ΠΑΣΟΚ κατά του τότε υπουργού Κουρουμπλή ήταν αόριστη και δεν επιδεχόταν ποινική αξιολόγηση». «Ούτε για ζημιά του Δημοσίου μπορεί να γίνει λόγος» πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε ως αναξιόπιστο τον μάρτυρα κατηγορίας, εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος ισχυρίστηκε πως ο Δ. Παπαγγελόπουλος του ζήτησε να κρατήσει τις δικογραφίες του Σάλλα. Αντιθέτως, επικαλέστηκε τη μαρτυρία του αντεισαγγελέα Ηλία Ζαγοραίου ότι ουδέποτε παρενέβη ο πρώην υπουργός, ούτε γι’ αυτή ούτε για άλλη υπόθεση! Καταπέλτης ήταν η εισαγγελέας και για τη μάρτυρα κατηγορίας Γεωργία Τσατάνη και για τις καταγγελίες της για την υπόθεση Βγενόπουλου-Marfin περί δήθεν παρεμβάσεων από τον Δ. Παπαγγελόπουλο. Αντιθέτως, μίλησε για παράνομες και νομικά ακατανόητες ενέργειες της Γ. Τσατάνη, η οποία ζήτησε και πήρε παρανόμως, όπως είπε, τη δικογραφία από την Ε. Ράικου όταν εκείνη ετοιμαζόταν να ασκήσει διώξεις για την υπόθεση. Υπενθύμισε πόσο σοβαρό ήταν το θέμα, που συνετέλεσε και στη χρεοκοπία της Κύπρου.
Πανικός μετά την πρόταση και οι παρασκηνιακές πιέσεις

Πανικός ακολούθησε την πρόταση της εισαγγελέως Ό. Σμυρλή. Δημοσιογράφοι, πολιτικοί και καθεστωτικοί δημοσιολογούντες βάλθηκαν να αποδομήσουν την πεντάωρη αγόρευσή της. Η εφημερίδα Δημοκρατία κατήγγειλε «πρωτοφανείς πιέσεις σε μέλη του δικαστηρίου για να ψηφίσουν την καταδίκη Παπαγγελόπουλου». Είναι πράγματι κοινό μυστικό στους δικαστικούς κύκλους ότι η υπόθεση της εισαγγελέως Ε. Τουλουπάκη, εκτός απροόπτου, έχει τελειώσει δικονομικά και η απαλλαγή της είναι σχεδόν επιβεβλημένη!

Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, φήμες επιμένουν ότι δύο μέλη του δικαστηρίου επίσης έχουν αλλάξει άποψη υπέρ του Δ. Παπαγγελόπουλου, ώστε να διαμορφώνεται υπέρ του η πλειοψηφία των επτά έναντι έξι και για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Αυτό έχει πανικοβάλει καθεστωτικούς κύκλους και, σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκρατία, επιχειρήθηκε από διαφόρους κύκλους να παρέμβουν σε μέλη Ειδικού Δικαστηρίου κατά των Δ. Παπαγγελόπουλου και Ν. Παππά ώστε να διασφαλιστεί η καταδίκη τους προκειμένου να εξυπηρετηθεί το κυβερνητικό αφήγημα.

Πράγματι, δεν υπάρχει πάνελ ή συζήτηση στη Βουλή όπου δεν επικαλούνται οι βουλευτές της Ν.Δ. τις δίκες Παπαγγελόπουλου και Παππά σχεδόν προαναγγέλλοντας την καταδικαστική τους απόφαση. Και οι φήμες οργιάζουν για πρωταγωνιστικό ρόλο μέλους του δικαστηρίου στις πιέσεις και για άρνηση άλλου μέλους να αλλάξει την απαλλακτική υπέρ Παπαγγελόπουλου ετυμηγορία. Λέγεται πως η τελευταία έκλεισε τη συζήτηση με τη φράση «θα ακούσω τη συνείδησή μου».

Φαίνεται, τέλος, πως οι συζητήσεις δεν πάνε καλά για το αφήγημα της κυβέρνησης, αφού χθες κάποιοι διέρρεαν ότι η τελευταία δεν κόπτεται για καταδίκη του Δ. Παπαγγελόπουλου, αφού η υπόθεση της Novartis τελείωσε μετά την έκδοση του βουλεύματος του Ιουνίου και επομένως «το κακό έγινε». Πράγματι, ακόμα και πριν από λίγες ημέρες αρθρογράφος «θρηνούσε» για το απαλλακτικό βούλευμα για δημοσιογράφους και εισαγγελείς και υποστήριζε ακόμα και σήμερα πως «γελάνε οι παρακρατικοί», αδιαφορώντας επιδεικτικά για το ότι η φράση του αυτή, όπως και άλλες πολλές, είναι μηνύσιμη!

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε περίπου δέκα ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου