Τετάρτη, Φεβρουαρίου 15, 2023

Εκλογές... μετά Βαΐων...

 



Ενόσω στο πολιτικό σκηνικό ωριμάζει η άποψη ότι εν τέλει οι εκλογές μπορεί να διεξαχθούν μετά το Πάσχα, στο Μέγαρο Μαξίμου... ζυγίζουν όλα τα ορόσημα –πολλά εκ των οποίων συνδέονται με την οικονομία- που «κουμπώνουν» και οδηγούν όντως σε εκλογές τον Μάιο και επαναληπτικές είτε την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου, είτε στις 2 Ιουλίου.

Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να «επιβάλει» ως ατζέντα της προεκλογικής περιόδου τα ζητήματα οικονομίας, ώστε να μπορέσει να «θεμελιώσει» το αφήγημά του περί σύγκρισης της δικής του πρωθυπουργικής θητείας με εκείνη του Αλέξη Τσίπρα. Ως εκ τούτου, είναι απολύτως λογικό να επιχειρεί ο πρωθυπουργός να βρει ως την ημέρα που θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ζητήσει την διάλυση της Βουλής, όλες εκείνες τις ψηφίδες που δημιουργούν το παζλ ενός «success story», το οποίο θα επιχειρήσει να «πουλήσει» στους ψηφοφόρους.

Οδικός χάρτης

Οι ψηφίδες αυτές, λοιπόν, είναι ουκ ολίγες και ξεκινούν ήδη από τον τρέχοντα μήνα: Στο Μαξίμου περιμένουν, εν πρώτοις, τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως επίσης και τα τελικά στοιχεία για τα κρατικά έσοδα. Απ’ αυτά θα προκύψει, εξάλλου, και η τελική εικόνα για τον δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει και θα επιτρέψει νέες παρεμβάσεις προεκλογικού χαρακτήρα (επιδόματα, δώρα, κ.α.). Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε νέα έξοδο στις αγορές, προκειμένου να εξασφαλίσει από 1 έως 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ –με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσει ο πρωθυπουργός να υποστηρίξει ότι ήδη από τον Μάρτιο, έχει καλύψει τις φετινές δανειακές ανάγκες της χώρας (που, βάσει των προβλέψεων του προϋπολογισμού δεν ξεπερνούν τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ).

Ακολούθως, στις 7 του μηνός, αναμένονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το τέταρτο τρίμηνο του 2022, που επίσης θα δείξουν την εικόνα απόδοσης της οικονομίας και των δημοσίων εσόδων για το 2022, ενώ μερικές ημέρες αργότερα, στις 10 του μηνός, θα συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο ώστε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης να εισηγηθεί το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού. Την ίδια ημέρα αναμένεται η αξιολόγηση του οίκου DBRS με το Μαξίμου να προσδοκά αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, στις 17 Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s, με τους κυβερνητικούς παράγοντες να ελπίζουν επίσης ότι θα ακούσουν την καλή είδηση μίας αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας –όσο κι αν αυτό δεν είναι πιθανό, εξαιτίας της εκλογικής εκκρεμότητας. Όπως και να έχει, κατόπιν όλων των παραπάνω, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να ανακοινώσει πριν τα τέλη Μαρτίου νέα έκτακτα επιδόματα και άλλες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, ώστε να ενισχύσει το «κοινωνικό πρόσωπο» ενόψει εκλογών. Ορόσημα, όμως, υπάρχουν και τον Απρίλιο: την 1η του μηνός, εκτός από... ψέματα, θα αρχίσει να εφαρμόζεται και η αύξηηση των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ μία εβδομάδα αργότερα, θα υπάρξει η καταβολή του δώρου Πάσαχ. Επίσης, στις 21 Απριλίου, θα είναι η σειρά του οίκου Standard and Poors να αξιολογήσει την ελληνική οικονομία –αν και αυτή η αξιολόγηση μπορεί να «σκάσει» εντός της προεκλογικής περιόδου.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θελήσει να πάει στις εκλογές με πλήρες οικονομικό «αφήγημα», τότε θα φτάσει ως το Πάσχα και αμέσως μετά θα ζητήσει από την κ. Σακελλαροπούλου να προκηρύξει εκλογές για την 14η ή την 21η Μαΐου –δηλαδή σίγουρα πριν ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις...

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου