Κυριακή, Μαρτίου 26, 2023

Νέα δήλωση Βενιζέλου για την πρόταση Ανδρουλάκη: «Είπα το θεσμικά αυτονόητο. Δεν δήλωσα ενδιαφερόμενος»




Επανέρχεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος με νέα του δήλωση σήμερα Σάββατο, στο πλαίσιο των αναταράξεων που συνεχίζει να προκαλεί στο πολιτικό σκηνικό η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη για κυβέρνηση συνεργασίας με αρχηγό τρίτο πολιτικό πρόσωπο – και όχι τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα – μετά τις επερχόμενες εκλογές, οι οποίες – όπως όλα προμηνύουν – δύσκολα θα δώσουν αυτοδυναμία.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μέσω δήλωσής του στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» συντηρεί τη σχετική συζήτηση, χωρίς και πάλι να αποκλείει τίποτα, καθώς αναφέρει ότι απλώς επισήμανε τα αυτονόητα και παρουσιάστηκε ως ενδιαφερόμενος. «Θα βοηθούσε, πιστεύω, τον δημόσιο διάλογο και την κοινή λογική, αν σταματούσαμε να αντιμετωπίζουμε το αυτονόητο ως πρόκληση. Και όποιον επισημαίνει τα αυτονόητα ως «ενδιαφερόμενο»!», αναφέρει χαρακτηριστικά.


Η δήλωση Βενιζέλου:

«Η συζήτηση περί προσώπων που εντάθηκε είναι ουσιαστικά μια συζήτηση για αυτό που είναι συνυφασμένο σε όλη την Ευρώπη με το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης: οι κυβερνήσεις συνεργασίας και οι μονοκομματικές / αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι δυο ισοδύναμες θεσμικές εκδοχές, που τις προβλέπουν όλα τα συντάγματα.

Όλα τα άλλα ζητήματα, περιλαμβανομένων των προσώπων, εξαρτώνται από τους εκλογικούς και κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Τελικά από τη βούληση του εκλογικού σώματος.


Θα βοηθούσε, πιστεύω, τον δημόσιο διάλογο και την κοινή λογική, αν σταματούσαμε να αντιμετωπίζουμε το αυτονόητο ως πρόκληση. Και όποιον επισημαίνει τα αυτονόητα ως «ενδιαφερόμενο»!».

Τι έλεγαν χθες συνεργάτες του Βενιζέλου
Ωστόσο μέχρι και χθες Παρασκευή συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου, μιλώντας στο Mega, κάθε άλλο παρά διέψευδαν δημοσιεύματα ότι ο ίδιος είναι το πρόσωπο που σκέφτεται ο Νίκος Ανδρουλάκης να προτείνει για πρωθυπουργό σε περίπτωση συγκυβέρνησης.

«Προς το παρόν ας κρατήσουμε τη διαπίστωση ότι πλέον όλοι συζητούν και αντιμετωπίζουν το σενάριο μιας κυβέρνησης συνεργασίας, ως εξίσου λογικό, θεμιτό και πιθανό με το σενάριο μιας μονοκομματικής κυβέρνησης» ανέφεραν.
Σημειώνεται ότι έντονες ήταν οι αντιδράσεις από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, στελέχη της οποίας έκαναν λόγο για «θεσμική ασέβεια» από πλευράς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Στερείται σοβαρότητας η πρόταση Ανδρουλάκη», σημείωναν χαρακτηριστικά. Επιπλέον, λένε πως όταν κάποιος κάνει μία σοβαρή πρόταση θα πρέπει να την κάνει ολοκληρωμένα κα να προτείνει κάποιος.

Η ΝΔ πιστεύει πως μπορεί να εννοεί και τον εαυτό του, αφού δεν αναφέρθηκε στον ίδιο. Σχολιάζοντας μάλιστα την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τις Βρυξέλλες (!) ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε: «να ρωτήσετε τον κ. Ανδρουλάκη τι ακριβώς εννοούσε με αυτά τα οποία είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του. Εγώ το μόνο το οποίο μπορώ να πω είναι ότι η χώρα χρειάζεται μία ισχυρή και μία σταθερή κυβέρνηση προκειμένου να κάνουμε το μεγάλο άλμα στο μέλλον […] Τα υπόλοιπα δεν με αφορούν».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου