Κυριακή, Μαρτίου 26, 2023

Αποστάσεις Δένδια από Μητσοτάκη - Τι λέει για την ακρίβεια, τους πλειστηριασμούς και τη «λευκή απεργία» Η πρώτη «αθόρυβη» αλλά καθαρή αμφισβήτηση του Μητσοτάκη από τον υπουργό Εξωτερικών.















Γράφει ο Βασίλης Σκουρής
 


Τα πρώτα δείγματα της ηγετικής του πλατφόρμας παρουσιάζει ο Νίκος Δένδιας λίγο πριν τις κάλπες, ενώ παίρνει σαφείς αποστάσεις από τη μεταρρύθμιση του «βαθέως κράτους» προεκλογικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας.


«Δεν θα το έθετα ως προεκλογικό πρόταγμα το ζήτημα των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Θα τις περιέγραφα ως εθνική υπηρεσία», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας με συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» και τον Μάκη Πολλάτο, διαφοροποιούμενος ευθέως από την προτεραιότητα που θέτει ο πρωθυπουργός για μεταρρύθμιση του «βαθέος κράτους»..

Ο υπουργός Εξωτερικών –και πρώτος τη τάξει, αν όχι μοναδικός «δελφίνος» στη Νέα Δημοκρατία- απορρίπτει πλήρως τον νεοφιλελευθερισμό, αμφισβητώντας βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και δείχνει να επιδιώκει την επιστροφή στις ρίζες, στον κοινωνικό φιλελευθερισμό του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

 







«Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι εποχές του βαθέος αντικρατισμού και της αποθέωσης των αποκρατικοποιήσεων έχουν παρέλθει», διαμηνύει ο Νίκος Δένδιας και θέτει ως προτεραιότητες δυο θέματα που η κυβέρνηση τα εμφανίζει περίπου ως success story:

Πρώτον, την αντιμετώπιση της ακρίβειας, δίνοντας και μια απάντηση στον Άδωνι Γεωργιάδη, που πρώτος τον κατηγόρησε δημοσίως για «λευκή απεργία» κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Οφείλουμε να ασχοληθούμε επισταμένως με τα προβλήματα που προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν στους καταναλωτές, ιδίως στους οικονομικά αδύναμους, οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις λόγω των εξωγενών κρίσεων και των κερδοσκοπικών τάσεων», αναφέρει με νόημα στη συνέντευξή του.


Δεύτερον, «χτυπάει» την κυβέρνηση σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο σημείο, αυτό των πλειστηριασμών, αλλά και τις ανοχές της στις εισπρακτικές εταιρίες. «Όπως οφείλουμε να ασχοληθούμε και με την αποτροπή της δημιουργίας ενός νέου κύματος κόκκινων δανείων, το οποίο προφανώς δεν θα λυθεί από τη συνεχή όχληση των δανειοληπτών από τις εισπρακτικές εταιρίες, ζήτημα το οποίο παρεμπιπτόντως πρέπει να αντιμετωπιστεί», διαμηνύει.

Επιπλέον, τραβά μια συνολικότερη διαχωριστική γραμμή προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Οφείλουμε συνολικά να δώσουμε έμφαση σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την κοινωνική συνοχή, δεδομένης της αβεβαιότητας που προκαλούν οι εξωγενείς κρίσεις στις οποίες αναφέρθηκα. Όπως έχω ξαναπεί, η Αριστερά –και ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ- δεν έχει το μονοπώλιο της καρδιάς».

Ο Νίκος Δένδιας, μάλιστα, απαντάει και στα πυρά που έχει δεχθεί από κορυφαία στελέχη όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και η Ντόρα Μπακογιάννη, ότι έχει επιλέξει τη «λευκή απεργία», μη στηρίζοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη.


«Ο ρόλος του υπουργού Εξωτερικών δεν είναι να τσακώνεται στα τηλεοπτικά παράθυρα απέναντι στην τοξικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, για μια τραγωδία που πρέπει να προκαλεί συντριβή σε όλους μας», επισημαίνει. Ο θεσμικός μου ρόλος επιβάλλει λίγα και μετρημένα λόγια. Σε κάθε περίπτωση, η παράταξή μου αυτή είναι το σπίτι μου, την υπηρετώ από τα φοιτητικά μου χρόνια και έχω μάθει να πράττω πάντοτε ό,τι είναι εθνικά χρήσιμο», αναφέρει με νόημα, αποφεύγοντας ωστόσο και πάλι να ταυτιστεί με πολιτικές και πρακτικές του μεγάρου Μαξίμου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου