Δευτέρα, Μαρτίου 06, 2023

Τουρκία: Ξεστρώνεται το τραπέζι των έξι; Γιατί η Ακσενέρ ξηλώνει τη συμμαχία της αντιπολίτευσης απέναντι στον Ερντογάν - Ποιον στηρίζουν οι Δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας.



Presidential Press Service via AP, Pool

 


Σπύρος Σιδέρης
 


Σε περιπέτειες έχει μπει η Εθνική Συμμαχία, το γνωστό «τραπέζι των 6» κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Τουρκία μετά τη συνάντηση της Πέμπτης όπου δεν υπήρξε συμφωνία για τον κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου.


Η πρόεδρος του Καλού Κόμματος (İYİ) Μεράλ Ακσενέρ δήλωσε την Παρασκευή, μετά τη συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου του κόμματος της ότι «με λύπη μου δηλώνω ότι από χθες, το τραπέζι των 6 έχει χάσει την ικανότητά του να αντικατοπτρίζει τη βούληση του έθνους στις αποφάσεις του», ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για την αντιπολιτευτική συμμαχία ενάντια στην υποψηφιότητα του Ερντογάν.





Το «τραπέζι των 6» όταν συγκροτήθηκε από 6 κόμματα της αντιπολίτευσης, μεταξύ αυτών του κεμαλικού CHP και του İYİ, είχε δώσει ελπίδες στην αντιπολίτευση να κερδίσει στις εκλογές τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ήταν τόσες οι προσδοκίες για το τραπέζι των έξι, που πολλοί ηγέτες από το εξωτερικό είχαν επενδύσει στην αντιπολιτευτική συμμαχία, ως την επόμενη ηγεσία στην Τουρκία.

Χρειάστηκαν 13 συναντήσεις, για να καταλάβουν τελικά ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στη συμμαχία. Παρόλο που από το ξεκίνημα είχαν δοθεί τα μηνύματα, η εμμονή του Κιλιτσντάρογλου, να ξανακατέβει υποψήφιος απέναντι στον Ερντογάν, ξεκαθάρισε το τοπίο.


Οι διαρροές για τους Δημάρχους Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας, ήταν άλλο ένα παιχνίδι στον διαγωνισμό μεταξύ των δυο μεγαλύτερων κομμάτων της Εθνικής Συμμαχίας, του CHP και του İYİ.

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Εκρέμ Ιμάμογλου ο οποίος ταξιδεύει για Άγκυρα την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, και ο Μανσούρ Γιαβάς Δήμαρχος της Άγκυρας, θα έχουν συνάντηση με τον αρχηγό του CHP, όπου θα δηλώσουν την υποστήριξη τους στον Κιλιτσντάρογλου.

Εξάλλου ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης το ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του το βράδυ της Παρασκευής, λέγοντας ότι «Δεν υπάρχει υποψηφιότητα του Εκρέμ Ιμάμογλου... Κάθε υποψήφιος του CHP είναι ο πρόεδρος. Ο υποψήφιος μου είναι ο πρόεδρος».
Το παιχνίδι της Ακσενέρ

Παρόλο που η Εθνική Συμμαχία έδειχνε να είναι μια εναλλακτική λύση στο σύστημα που εγκαθίδρυσε ο Ερντογάν, από τη μέρα που ιδρύθηκε το κόμμα της Ακσενέρ λειτουργούσε ως εμπόδιο στον εκδημοκρατισμό της συμμαχίας, προσπαθώντας να διατηρήσει το όραμα αυτής της συμμαχίας σε μια εθνικιστική-κρατικιστική γραμμή όσο το δυνατόν περισσότερο.


Εκ του αποτελέσματος μπορούμε να πούμε ότι το κόμμα İYİ πέτυχε σε σημαντικό βαθμό αυτή την προσπάθεια. Στις προσπάθειες και τις αντιδράσεις της Ακσενέρ, που προέρχεται από την ίδια πολιτική μήτρα με τον Ερντογάν, οφείλεται στο ότι η Εθνική Συμμαχία δεν τόλμησε να συναντηθεί με το φιλοκουρδικό HDP, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, ή να συμπεριλάβει το κόμμα αυτό στις τάξεις της.

Το τελευταίο βήμα της Ακσενέρ και του İYİ για να διασφαλίσει ότι η Εθνική Συμμαχία θα παραμείνει στην τροχιά της, ήταν ο υποψήφιος πρόεδρος. Και εκεί επέμεινε σε ένα διαχειρίσιμο όνομα που το θεωρούσε υπό την αιγίδα της και όταν τα άλλα κόμματα αρνήθηκαν, αποσύρθηκε από το τραπέζι.

Παρόλο που η Μεράλ Ακσενέρ τόνισε στην τελευταία της ομιλία ότι «θα λέμε εμείς, κι όχι εγώ», έκανε ακριβώς το αντίθετο, προσπαθώντας να περάσει τη δική της άποψη, ενάντια στην κοινή βούληση των υπολοίπων πέντε κομμάτων.


Γιατί όμως η Ακσενέρ επέλεξε τώρα να κάνει την δική της κίνηση, αφήνοντας στον αέρα την Εθνική Συμμαχία;

Το κόμμα IYI έφτασε στο σημερινό του εκλογικό δυναμικό όχι με τις πολιτικές του προτάσεις, το όραμα ή την ιδεολογία του, αλλά κυρίως με την αντίθεσή του στον Ερντογάν και την αντίθεσή του στο εθνικιστικό MHP, το οποίο είχε συμμαχήσει με τον Ερντογάν.

Όμως και η Ακσενέρ, προέρχεται από τον ίδιο χώρο, καθώς ήταν στην πρώτη ομάδα μαζί με τον Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον Ταγίπ Ερντογάν που ίδρυσαν το ΑΚΡ. Στη συνέχεια αποχώρησε και πέρασε στο ΜΗΡ του Μπαχτσελί, αλλά όταν δεν μπόρεσε να κάνει κουμάντο αποχώρησε κι από εκεί και ίδρυσε το δικό της İYİ «Καλό Κόμμα».

Όταν το 2018, η Ακσενέρ κατέβηκε ως υποψήφια Πρόεδρος, πολλοί αναλυτές πίστευαν ότι η Πρόεδρος του İYİ, θα λειτουργούσε ως από μηχανής Θεός για τον Ερντογάν σε περίπτωση ενός δεύτερου γύρου στις προεδρικές εκλογές. Τελικά δεν χρειάστηκε κάτι τέτοιο καθώς έλαβε 52% και εκλέχτηκε από τον πρώτο γύρο ο Τούρκος Πρόεδρος.

Η απόφαση της Ακσενέρ αν παραμείνει ίδια μέχρι τη Δευτέρα και δεν αλλάξει κάτι δραματικά, από τη μια πλευρά αποδυναμώνει την Εθνική Συμμαχία και κάνει πιο εύκολο το έργο της επανεκλογής του Ερντογάν στην Προεδρία.

Όμως από την άλλη, μπορεί να είναι και μια απελευθέρωση της Εθνικής Συμμαχίας για τον εκδημοκρατισμό της, οικοδομώντας ένα δημοκρατικό μπλόκ αντιπολίτευσης στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι χωρίς περιορισμούς, ώστε να διαμορφωθεί ένα πολιτικό τοπίο στην Τουρκία.

Ίσως αυτό να γίνει τη Δευτέρα με ένα άνοιγμα προς τον HDP, κάτι που ζήτησε και ο συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς, με μήνυμα του μέσα από τη φυλακή.

Οι εξελίξεις πάντως αναμένεται να είναι καταιγιστικές και άκρως ενδιαφέρουσες εν’ όψη της εκλογικής μάχης της 14ης Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου