Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
Ζωηρές συζητήσεις στη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα προκάλεσε η νέα επίθεση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη και μάλιστα σε μία στιγμή που ο στόχος της αυτοδυναμίας δείχνει εξαιρετικά απόμακρος.
Η εξήγηση, ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, είναι απλή και ερμηνεύει γιατί τα προχθεσινά βέλη του πρωθυπουργού στον αρχηγό του τρίτου κόμματος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον κ. Θεοδωράκη, θα συνεχιστούν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση το επόμενο διάστημα.
Διότι, πάντα κατά την ίδια πηγή, στον «απειλητικό» γκρίζο κορμό των αναποφάσιστων, ανιχνεύεται σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων της ΝΔ που εμφανίζονται θετικοί να στηρίζουν στις πρώτες κάλπες της απλής αναλογικής το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, προς τον οποίον δεν καταγράφεται μετακίνηση γαλάζιων ψηφοφόρων.
«Οι σημερινές συνθήκες είναι διαφορετικές από το 2015, όπου είχαμε απευθείας μετακινήσεις δεξιών ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω σφοδρής αντίδρασης στα μνημόνια και την οικονομική ασφυξία. Τώρα, οι γαλάζιοι ψηφοφόροι που θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα δυσαρέσκειας στη ΝΔ, δεν θα στηρίξουν τον βασικό της αντίπαλο. Θα θελήσουν να ενδυναμώσουν το ΠΑΣΟΚ, είτε για να την τιμωρήσουν, είτε για να δημιουργήσουν συνθήκες αναγκαστικής συνεργασίας» εκτιμούν κυβερνητικοί επιτελείς.
Στόχος το 32%- 33%
Βεβαίως, η κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής του Μεγάρου Μαξίμου προς τη Χαριλάου Τρικούπη δυσχεραίνει σημαντικά τα περιθώρια προσέγγισης μεταξύ των δύο πλευρών, στην περίπτωση που οι κάλπες δείξουν προς την κατεύθυνση της κυβέρνησης συνεργασίας.
Για το κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο, η πρώτη μάχη είναι η καθοριστική και εκεί θα ρίξουν όλα τους τα «πυρομαχικά», ευελπιστώντας ότι με τη στρατηγική αυτή, θα επιτευχθεί ο στόχος ενός ποσοστού κοντά στο 32% - 33%, με ταυτόχρονη παραμονή του ΠΑΣΟΚ σε μονοψήφιο ποσοστό, που θα δημιουργήσει συνθήκες είτε αυτοδυναμίας, είτε πρωτοβουλίας των κινήσεων για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.
Αν η ορθότητα της στρατηγικής αυτής δεν επιβεβαιωθεί από τις κάλπες, τότε προφανώς το γαλάζιο αφήγημα θα αναπροσαρμοστεί. Διότι, ως γνωστόν, η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού.
Προσώρας, πάντως, το ΠΑΣΟΚ απέκρουσε σε υψηλούς τόνους την επίθεση του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρό του, μιλώντας για «βέρτιγκο εξαιτίας της προσωπικής αγωνίας του κ. Μητσοτάκη μπροστά στον κίνδυνο να χάσει την καρέκλα του και κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «βάπτισε ως θεσμική πρόσκληση ένα πρόχειρο… «τα λέμε», που αντάλλαξε με τον Νίκο Ανδρουλάκη σε διάδρομο της Βουλής ενώπιον δημοσιογράφων τον Δεκέμβριο του 2021». Υπενθύμισε, δε, την υπόθεση των παρακολουθήσεων, προσθέτοντας ότι οκτώ μήνες αργότερα, όλη η Ελλάδα έμαθε ότι ο κ. Μητσοτάκης χαιρετούσε εκείνον, που παρακολουθούσε η ΕΥΠ, στην οποία ο ίδιος προΐσταται. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, δεν χαιρετούσε ο Πρωθυπουργός τον Αρχηγό του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος αλλά ο θύτης το θύμα του.
Από την αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη αλλά και από τις συζητήσεις κορυφαίων στελεχών του, προκύπτει ότι και το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει ανάλογη τακτική έναντι της ΝΔ, προσδοκώντας να προσελκύσει ψηφοφόρους κυρίως από τον χώρο της κεντροαριστεράς, που μέχρι πρόσφατα έβλεπαν με θετικό μάτι την κυβέρνηση Μητσοτάκη και μετά την τραγωδία στα Τέμπη, το ξανασκέφτονται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου